Herkesin birbirini sevdiği, etrafta sorun çıkartan hiç kimsenin olmadığı bir dünya düşünün. Negatif duygulardan arınmış; sevgi, neşe, huzur, aşk, dostluk gibi kavramların somutlaşarak hayat bulduğu bir dünya! İnsanların birbirine derin duygularla bağlandığı, kimsenin arkadan konuşmadığı, sevilmemek ne demekmiş bunun bilinmediği bir dünya… Kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi? Düşünmesi gerçekten çok güzel. Güzel de gel gör ki gerçekler bu kadar tozpembe değil. Bütün insanların birbirine sevgi ile yaklaştığı bir dünya olamaz çünkü. 10 kişilik küçük bir grupta bile birbirini sevmeyen insanlar çıkarken, nasıl olur da hayatınıza giren herkesi sevebilirsiniz ki? Bunun için ya bir deli olmalısınız ya da ne bileyim insanüstü güçleri olan başka bir şey. Sonuçta yeni doğmuş bir bebek bile herkesi aynı derecede sevmiyor. Birinin kucağında avaz avaz ağlarken, bir başkasının güzel enerjisiyle anında susuveriyor. Keza hayvanlar da öyle. Hayvanları da bir kenara bırakın bitkiler bile kişiye göre çiçek açıp, kişiye göre solabiliyorlar. Yani yukarıda bahsettiğim türde herkesin birbirini sevdiği bir dünya yok ve olmayacak. Belki cennette herkes birbirini sever, ama bu dünyada asla!
Eminim, sizin de etrafınızda sevmediğiniz insanlar vardır ya da olmuştur. Sınıfınızda, iş yerinizde veya özel hayatınızda siz de bu durumu yaşamışsınızdır. Sonuçta yaşı belli bir olgunluğa eren ve “daha önce hayatımda hiç sevmediğim biri olmadı” diyen kişinin dürüstlüğünden açıkça şüphe ederim. Çünkü 4-5 yaşındaki çocuklar bile okul öncesi gruplarında bazılarını severken, bazılarındansa hiç mi hiç hoşlanmıyorlar. Bu nedenle sizin şimdiye kadar hayatınıza giren herkesi koşulsuz olarak sevmenizin hiçbir şekilde mümkünatı yok. Mesela; dedikodu yapmaktan hoşlanmayan yan komşunuzu sevmiyor olabilirsiniz, size yan gözle bakan bakkalı sevmiyor olabilirsiniz, yan masanızda oturup samimiyetine güvenmediğiniz iş arkadaşınızı sevmiyor olabilirsiniz.
ONLARA KARŞI KİBAR OLUN!
Sevmediğiniz birini gördüğünüz zaman tüylerinizin diken diken olduğunu hissetseniz bile, yine de ona karşı kibar olmaya çalışmalısınız. Yani bir anlamda rol yeteneğinizi konuşturmanız gerekiyor. Sonuçta taş devrinde yaşamıyoruz, değil mi? Birini sevmeseniz bile ona karşı saygılı olmayı öğrenmelisiniz. Diğer taraftan karşınızdaki kişiye karşı aldığınız tavırlar, söylediğiniz sözcükler, hatta ve hatta cümle içindeki vurgulamalarınızla ona karşı kaba olduğunuzu hissettirirseniz; durum sizin için çok daha can sıkıcı olacaktır. Çünkü karşı taraftan alacağınız tepki de tıpkı sizinki gibi kaba olacak ve zaten sevmediğiniz bir kişinin size böyle davranması neticesinde küplere bineceksiniz. O yüzden siz iyisi mi efendiliğinizi koruyun ve kibar olmaya devam edin.