Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son zamanlarda geleneksel tıbbı, bitkisel ilaçlar dahil olmak üzere, modern tıbbın gelişmesinden ve yayılmasından önce, genellikle yüzlerce yıldır var olan ve hala kullanımda olan terapötik uygulamaları içerecek şekilde tanımlamıştır. Geleneksel preparatlar, şifalı bitkiler, mineraller, organik maddeler vb.  tedavi için şifalı bitki preparatları yüzyıllardır kullanılmaktadır. Hint (Ayurveda), Çin, Mısır, Yunan, Roma metinlerinde kullanımlarına dair kaydedilen en eski kanıtlar yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bir çok insan bitkisel ürünleri yaşamlarının sağlıklı bir biçimde devamını sağlamak ya da bazı semptomlardan kurtulmak amacıyla kullanmaktadır.

Tıbbi bitkisel ürünler, doğal oldukları için güvenli kabul edilen ürünlerdir. Kullanımları tüm dünyada son zamanlarda belirgin bir şekilde artmıştır. DSÖ‟nün insanların %80‟inin doğal tedaviye inandıklarını açıklaması bu popülaritenin iyi bir göstergesidir.

Günümüzde, bitkilerin çeşitli içerikleriyle zengin kaynaklardan erişilebilen doğal fitokimyasalların biyoaktif potansiyele sahiptir bu avantajları ve fonksiyonel bileşenlerin varlığı nedeniyle tüm dünyada bitkisel desteklere büyük bir eğilim vardır.

Birçok bitki içeriklerinde çeşitli iyileştirici özelliklere sahip bileşimlerin varlığı bilinmektedir. Bunlardan bir kaçı Antidiyabetik, anti-diyabetik, antimikrobiyal ve antioksidan gibi etkileri gösterebilmektedir.

Bitkisel ürün seçerken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar şunlardır;

  • ColdPress üretim ibaresi; üretim esnasında hiç bir kimyasal madde kullanılmamakta olup, ürünün doğal besin maddeleri, terapötik etki sağlayan yararlı bileşenleri en iyi şekilde korunmaktadır. Cold Press bitkisel yağ üretim aşamasının en önemli faktörü sıcaklık uygulanmamasıdır. Bitki, meyve ya da tohumdan yağ çıkarma işlemi ısıdan bağımsız yapılmaktadır.
  • GMP (iyi üretim uygulamaları) GLP ( İyi Laboratuvar Uygulamaları) gibi sertifikaları bulunan ürünleri tercih etmeliyiz. İyi Üretim Uygulamaları-GMP, GLP, gıda, ilaç gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin güvenilir koşullarda ve sistemlerde üretilmesi için hazırlanmış, ürünün hazırlanmasından dağıtımına her aşamasında kontaminasyon olasılığını önlemek ve güvenilirliği artırmak amacıyla hazırlanmış koruyucu önlemlerdir.

Bitkisel ürünleri almadan önce veya kullanırken mutlaka bu ibarelere bakıp güvenirliliği konusunda emin olmalısınız. Ayrıca Paracelsus’un da dediği gibi ‘’ilacı zehirden ayıran dozdur’’. Besin desteği de olsa bitkisel yağların kullanımı,dozlamasında ve güvenirliliği konusunda mutlaka hekiminize veya eczacınıza danışınız.

Kamboj, V. P. (2000). Herbalmedicine. Currentscience, 78(1), 35-39.

Farzaneh, V., &Carvalho, I. S. (2015). A review of thehealthbenefitpotentials of herbalplantinfusionsandtheirmechanism of actions. IndustrialCropsandProducts, 65, 247-258.

Jasti, S., Siega-Riz, A. M., &Bentley, M. E. (2003). Dietarysupplementuse in thecontext of healthdisparities: cultural, ethnicanddemographicdeterminants of use. TheJournal of nutrition, 133(6), 2010S-2013S.