Bitkisel yağlar yüzyıllardır sağlığa faydalarıyla bilinirler.  Bitkinin en zengin yapılarından biri olan tohumlar yüksek besin içeriğine sahiptir. Soğuk sıkım yöntemi (cold press) ile elde edilen bitkisel yağlar tohumun sahip olduğu içeriği sunar. Zengin yağ asiti kompozisyonu ile ihtiyaç duyulan yağ asitlerini ihtiva eder.

Esansiyel yağ asitleri günlük diyet ile alınan, vücut tarafından üretilmeyen ve her gün tüketilmesi gereken yağ asiti grubudur. Bu grupta bulunan yağ asitleri omega 3 ve omega 6 olarak ikiye ayrılır.

Özellikle endüstriyel yaşamla birlikte omega 3 yağ asiti tüketimi oldukça azalmıştır. Omega 3 yağ asitlerinin iki temel yağ asidi grubu; eikozapentaenoik asit (EPA) ve dokozahekzaenoik asit (DHA)’dır. Balık yağı yüksek oranda omega 3 içeren hayvansal kaynaktır. Bunun dışında bitkiler Alfa linolenik asit (ALA)  olarak bilinen omega 3 yağ asitini içerir.  ALA omega 3 yağ asitlerinin kaynağını oluşturur. Keten tohumu yağı yüksek oranda bitkisel omega 3 yağ asiti (ALA) içerir. Bunun dışında; ceviz yağı,  kenevir tohumu yağı, kabak çekirdeği yağı, incir çekirdeği yağı ve chia yağı ALA bakımından zengindir. Bu yağların günlük beslenmeye eklenmesi esansiyel yağ asiti ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. ALA vücuda alındıktan sonra EPA ve DHA’ya dönüşmektedir.

Ramazan Büyükhelvacıgil

Referanslar

  1. Aydın A., Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No: 41, Kasım 2004; s. 181-189.
  2. Konukoğlu D., Omega-3 ve omega-6 ya¤ asitlerinin özellikleri, etkileri ve kardiyovasküler hastalıklarla ile ilişkileri. Türk Aile Hek Derg 2008; 12(3): 121-129.