2022 yılına ülke olarak ekonomik bağlamda elektrik ve doğalgaza zamları ile girerken, benzin fiyatları da tavan yapmış durumda ve durmadan ilerliyor.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI

Ülkede yaşayan herkesin belini bükmüş durumda, sade vatandaştan esnafa kadar elektrik zamları şu an için en büyük problem ve tabi ki kış aylarında evlerimizde kullandığımız doğalgaz ve sanayide kullanılan doğalgazdaki zamlar ileriye dönük projeksiyonda pek de olumlu bir resim vermiyor.

BİR DE BUNLARIN ÜZERİNE

İran’dan gelen gazın 10 gün süreyle kesilmesi ve sanayide doğalgaz kullanımında yüzde 40’lık kesintiye gidileceğinin açıklanmasının arkasından, şimdide Organize Sanayi Bölgelerindeki firmalarım 3 günlük süreyle elektrik verilemeyeceği haberi ise sanayiye şok etkisi yaptı.

DOLAYISIYLA

Üretim ve ihracat diyoruz ya yeni yıl ile üretim ve ihracat ne olur sorusu bence ayrıca sorulması gereken ayrı bir soru. Enerjide arz sıkıntısı ve enerji girdilerinde yüksek maliyet bambaşka bir problem ve esas problem olarak gözükmekte.

YA ESNAF

Üretici dedik, ihracat dedikte esnafı unuttuk. Elektrik zamları ile yüzde 127’lik zamlarla esnafın hali nice olacak? Bilinmez.

BENZİN VE MOTORİN ZAMLARI

İşte oda başka problem. Tarımdan, seyahate, taşımacılıktan ulaşıma kadar ayrı bir problem. Geçen hafta TÜİK tarafından açıklanan tarımsal girdi fiyat endeksi Aralık 2021’de yüzde 32,6 oranında artış ile rekor kırması ileriye yönelik enflasyonun pek de ineceği gözükmüyor.

HATTA ARTACAĞI MALUMUN İLANI

Kısa vade de enflasyonun giderek artacağı net. Zaten aralık ayındaki yaklaşık yüzde 80 ÜFE ve yüzde 36 oranında olan TÜFE’nin yakın zamanlarda ÜFE’ye yaklaşacağı aşikâr.

PEKİ, NE YAPILMASI LAZIM?

Şu an yapılması gereken iki temel unsur var. Bunlardan birincisi; enflasyonla mücadele ikincisi ise ekonomik istikrar programı

ŞU AN İÇİN

Maalesef ki enflasyonla mücadelede daha geniş bir perspektiften bakarsak, aslında enflasyonla mücadeleyi de içerisinde barındıran ekonomik istikrar programının bırakın kendisini, sinyallerini bile göremiyoruz

SONUÇ: Ekonomik anlamda 2022 pek de hoş gelmedi. Umarım sağlıkta hoş gelir.