Ahmet Gündüz Başkan Perşembe günü telefonla aradı. Pazar günü Karaman programımız var. Nasip olursa Karasakal hocamın sohbetini dinleyeceğiz. Ona göre programını yap. Nasipse olur inşallah! Dedim.

Pazar günü Ahmet Gündüz Başkan hazır mısın Ahmet Başkan seni almaya geliyorum? Ahmet Gündüz, Ahmet yıldız, Himmet Tömtöm ve İbrahim Çiçek yola koyulduk. Arabada Ahmet Başkan, Gazeteci Ahmet Aka sosyal paylaşım sitesinde Karasakal Mehmet Ali Kırboğa’nın Hanımını vefat ettiğini paylaşmış. Dolayısıyla bugün sohbet programı olmaz ancak, taziye ziyaretinde bulunuruz.  Yol üzerinde Yollarbaşı Kasabasında tarihi Ulu Camiinde öğle namazının eda ettik.

Karaman’da Karasakal Hocamın evine gittik. Müsaitse taziye için geldiğimizi söyledik. Hemen buyur ettiler.

Karasakal Mehmet Ali Kırboğa, oğulları İbrahim,  Ziyaeddin, damatları ve yakınlarına başsağlığı diledik. Karasakal Hocam;

--- Perşembe günü düşüncemiz sizlerle sohbet etmekti. Ancak, Hatun vefat etti. Cenabı Allah izin verirse ileri tarihte sizlerle sohbet ederiz. Oğlum Çumralı hemşerilerimize mübarek Ramazan gününde “HATIRATIM VE NASİHATIM ve DUALAR KİTABI” hediye olarak verelim.

Karasakal Hocamın evinden çıktıktan sonra Aktekke Camiinde ikindi namazını eda ettik. Sonrasında Yunus Emre Türbesini ziyaret ettik. Yunus Emre Camii önünde şadırvan banklarda bir sure oturduk. Şadırvanda abdest tazeleyip iftar yapıp akşam namazını eda edip Çumra’ya hareket ettik.

Karaman İlimizin renkli siması başka ifade Karamanın Nasrettin Hocası Karasakal Hoca lakabı bilinen Alatalı Mehmet Ali Kırboğa daha önceki yıllarda defalarca doyamadığımız vaaz ve sohbetlerinde bulunduk. Ne zaman başvursak hiç geri çevirmedi. Bugün 86 yaşına girmiş olan daha nice sohbetlerde buluşmak üzere sağlıklı uzun ömür diliyorum.

Karaman’ın Nasrettin Hocası Karasakal Hoca pratik zeka ve hazır cevaplılığı ile bilinir. Helal dairesi içinde latife ve şaka yapar. Hatıratım ve nasihatlarım kitabının 629. Sayfasında Latife ve şaka başlığı altında; Latifeci adamdan zarar gelmez. Efendim buyurdu ki neşelenmeyen vardığı yere neşelendirmeyenden hayır gelmez. Zira gönül yorulur ve körelir. Hz.Peygamber bir Hadisi Şerifinde: Yani Mümin uysaldı, uysal olmayan iyi geçinmeye ve kendisi ile iyi geçinilmeyen kimse de hayır yoktur. Buyurulmuştur.

Hocamın nükteli fetvaları vardır. Hocam, devlete verilen vergiler zekata sayılır mı, sünnet kılınırken geçmiş namazlarımıza niyet etsek caiz mi? Cevap kısa ve nettir;

--- Oğlum bir zarfa iki adres yazılmaz!

KARASAKAL HOCA (MEHMET ALİ KIRBOĞA’NIN) YAZMIŞ OLDUĞU ESERLERİ!

1-Kamusul Kutup

2-İlim ve Ulemanın Fazileti

3-Karasakal Hocanın sorulu cevaplı fetva kitabı

4-Karasakal Hocanın hayatı görüşleri sohbetleri

5-Mustafa Üzdamarın Karasakal Hoca hakkındaki yazdığı kitap.

6-Silinmeyen simalar (Konya ve Karaman civarındaki alimler resimleri ile birlikte)

7-Hatıratım adlı Karasakal Hocanın kitabı

8-Altaylardan Alata dağlarına göçümüz..

9-Karasakal Hoca Hakkında Prof.Dr Mustafa Aşkarın yayınları.

10-Kibar.i Evliyaullahdan 40 Veli duası

11-Dualar Kitabı