Neler yapamaz ki?

İşverenin kalifiye işçi bulamıyorum dediği, mezunların da iş bulamıyoruz dediği bir zamanda çözümün parçası nasıl olunuyorsa öyle olmuş bir okul.

Öğrencilerini okul sonrasına hazırlamak için çırpınan bunun için projeler geliştiren bir okul Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Neden Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi?

Öncelikle çalışma hayatının, toplumun, politikacıların, işverenlerin kalifiye insan kaynakları konusunda şikâyet ettikleri bir zamanda, ekonominin en önemli sorununda çözümün parçası olmuşlar.

Öğrencileri benim yöneticilik yaptığım Sektör Kimya Deterjan A.Ş’de Staj yapıyorlar. Bu vesile ile onlarla tanışıyoruz.

Öyle formalite bir staj değil.
Laboratuvarı, mal kabulü, imalatı, kalite kontrolü, dolumu bütün proseslerinde bil fiil çalışarak stajlarını yapıyorlar. Alan öğretmenleri düzenli takip ediyor.

Bizim gibi 19 işletme ile buna benzer bağlantıları var. İş birliği yapıyorlar.

Sema Özel Hocam alan sorumlusu. Kimya mühendisliğinden mezun. Organik kimya konusunda uzman. Yüksek lisans yapmış.

Staj öğrencilerini sahada takip ettiği gibi çeşitli projelere imza atıyor.

Okulu İmalathane haline getirmişler. Dezenfektan kolonya, temizlik maddeleri üretiyorlar. Aynı zamanda pazarlıyorlar.

Öğrenciler imalat sürecini yaşayarak öğreniyorlar Okul aynı zamanda bir işletme gibi tedarikten satışa bütün süreçleri öğrencileri öğreniyor.

Ayrıca geçtiğimiz hafta kariyer günü etkinliği yaptılar. Ben de konuşmacı olarak katıldım. Öğrencilerle yakın olmanın, iş birliği yapmanın zenginliğini yaşadım.

Bu yazımı da bu vesile ile yazıyorum.

Etkinliği Sema Özel Hocam ve arkadaşları düzenlediler. Okul yönetimi ve öğretmenler de bir o kadar işin bir ucundan tamamlayıcı ekip olarak görevdeydiler.

Katılımcılar Hatice Semerci Kimya Mühendisi Kimya odası il Temsilcisi. Hem sektörü hem iş hayatını hem de sektörün prosesleri konusunda çok aydınlatıcı bilgiler verdi. Çevre, İSG, Sertifikalar ve öğrencilerin bunlara sahip olunca iş hayatında ne kadar etkili olacakları konusunda bilgilendirici bir konuşma yaptım.

Erhan Yüce Hocam öğretmen eğitmen, yazar ve öğrencilerle, onlardan biri olarak muhteşem bir konuşma yaptı.

Erhan Yurttabir Tıbbi laboratuvar teknisyeni ve Yiğit Rahim Topbaş ziraat mühendisi, mezunlar olarak öğrencilerle tecrübelerini paylaştılar.

Benim sloganım her mezun ömründe en az bir kere en az bir öğrenci ile kahvaltı yapma sorumluluğu taşımalı.

Ben de konuşmamı “İş Hayatı Okuldan Başlar” konusu çerçevesinde yaptım. İş hayatı devlet ve okullar bu sloganı içselleştirmeli diye düşünüyorum. Öğrenci ve aileler de bu konuda bilinçlendirilmeli.

Hepimizin bu konuda yapabileceği çok şey var. Düşüncelerimi gençlerle paylaştım. Gençlerin çok özel ve güzel soruları vardı. Çok dikkatli dinlediler. Katılımcıydılar. Yani gençler geleceklerine karşı duyarlıydılar. Onlarla çatışma yerine onları anlama sorumluluğu ile hareket edersek çok önemli projeleri hayata geçirebiliriz diye düşünüyorum.
Onların duruşu, katılımı ve gözlerinden onu anladım.
Benim için fabrikamızda staj yapan Enes ve Rabia’nın işe adapte olma süreci, katılımı ve işi benimsemesi belki de iş okuldan başlar düşüncemin en değerli iki örneği idi. İki yıl gibi kısa bir süreçte çok yol kat etmişlerdi. Konuşmamda sık sık onların iş yeri yaşamlarını öğrencilerle paylaştım.

Bu arada Yöneticilik yaptığım fabrikam Sektör Kimya belki de Konya’da meslek lisesi ve kimya fakülteleri ile yakından ilgilenen az sayıda şirketten birisi diyebilirim. Her yıl staj için Konya’ya geldiği günden beri onlarca öğrenciyi staj imkânı ile buluşturdu. Onların meslek hayatı ile buluşmasında önemli görevler aldı.
Dışa dönük ekip ruhunun hâkim olduğu yenilikçi bir fabrika olarak çalışanların fabrika içi ruhu da öğrencilerin mesleği sahiplenmesinde önemli pay sahibi.
Sema Hocamla gelecek yıl için de bir proje hazırladık. Meslek lisesi sonrası iş hayatı ve üniversite için öğrenciler lise yıllarında nasıl pozisyon almalılar konulu.

Beşer kişilik gruplar halinde kimyanın değişik kollarındaki fabrika ve üniversitelerle hazırlamış olduğumuz sorularla öğrenciler iş hayatının ve eğitimlerinin sonrasının kendilerinden neler beklediğini araştırıp proje halinde arkadaşlarına sunum yapacaklar.

Keşke bu mesleki ve teknik liseler ve teknik fakülteler Organize Sanayi bölgelerine yakın veya içerisinde olsalar. Daha doğrusu OSB’ler planlanırken insan kaynakları tedarik merkezi olarak eğitim ve kursların yapılabileceği kurumları da iş hayatının içinde planlasalar.

Bu konularda Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü Beye büyük iş düşüyor. Çünkü OSBÜK(Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu) Başkanı kendisi.
Var olan bu çalışmaları hızlandırılabilir.


İş hayatı okuldan başlar. Düşüncesi amacımız olmalı..


Liselerimiz ve üniversitelerimiz de Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu lisemizin bu gayretini geliştirsinler. Katkı yapsınlar.

OSB müdürlüğü de bu organik bağın güçlendirilmesinde daha aktif rol oynasın.

Meslek odalarımız özellikle teknik eğitimin her aşamasında öğrencilerin iş hayatı ile buluşmasını sağlayacak ortamları en iyi hazırlayacak kurumlar olarak ellerini taşın altına koysunlar.

Kariyer günlerinde slogan Evrenin dili kimyada gizliyi çok beğendim.

Eğer ülkemizin katma değerde üretim yapmak istiyorsak evrenin bu dilini çok iyi öğrenmeliyiz.