Kış mevsimimizin olmazsa olması kestane. Hem tadı efsaneyken hem de faydası saymakla bitmeyecek kadar çok.

Castanea cinsinden oluşan ağaçların yenilebilen tohumlarıdır. Kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalığdır.

 İçeriginde birçok besin bileşimine sahiptir. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, flavonoid,alkoloidler ve diğer fenolik bileşikler bulunmaktadır. 

Antioksidan içeriği de oldukça fazladır. Diğer yemişlerin aksine yüksek nişasta içermektedir. Serbest olarak yapısında bulunan şeker ise sükroz’dur. 

Kestane meyveleri gama-aminobütirik asit içermektedir.Bu bileşen nöral aktiviteyi azaltarak vücuda rahatlatıcı potansiyel bir etki saglamaktadır. Sakinleştirici özelliğiyle stresin giderilmesine yardımcı olur.

Posa açısından bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri varken, kardiyovasküler hastalıklarda risk etmeni olan kolestrol seviyelerinin azalmasına, kanseri önleyici mekanizmaların artmasında ve kan lipid metabolizmasında olumlu sonuçlar alındığı birçok araştırmada yer verilmiştir.

Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Beyin için faydalıdır unutkanlığı ve alzheimeri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Kestane kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlıdır. Kestane ayrıca trigliseridi düzenlemektedir.

Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarlarındaki matrix oluşumu için gereklidir.

Kestane, yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilmektedir. Kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir.

Hücrelerin erken yaşlanmasını engeller.Enerji verir.

100 gram kestane 160 kalori enerji sağlamakta, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içermektedir.

3 adet Kestane ,1 ince dilim (25 gram) ekmeğe eşdeğerdir

Kestane Ne Şekilde Kullanılır?

Kestane fırında veya ocakta kestane kebap denilen şekilde kızartılır veya haşlanarak yenebilir. Bursa ve civarında üretilen kestanelerle yapılan kestane şekeri dünyaca ünlüdür. Kestanenin püresi de yapılır. Un haline getirilen kestane ile kestane ekmeği yapılabilir. Kestane unu gluten içermediği için çölyaklılar tarafından da rahatlıkla kullanılan lezzetli ve besleyici bir undur. Kestane balı da ülkemizde sadece belirli bölgelerde üretilebilen oldukça popüler ve sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca kestanenin ağacı, kabuğu, dalları ve yapraklarından da yararlanılır.

Kestanenin Zararı Var mıdır?

Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecek  olduğu için diyet yapanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Şeker hastaları, damar sertliği olanlar ve yüksek tansiyonlu kişiler de az miktarda yemelidir.

Çocuğunuza sağlıklı atıştırmalıklar sunabilirsiniz

Sağlıklı beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk çağında da çok önemli. 

Çocuğunuza sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırdığınızda, yaşamının ilerleyen dönemleri için de sağlıklarına iyi bir yatırım yapmış oluyorsunuz. 

Çocuklarınızı boş kalorilerden, yüksek yağ ve şeker içerikli atıştırmalıklardan uzak tutarak bu sağlıklı atıştırmalığı porsiyonuna dikkat ederek sunabilirsiniz. Herhangi bir sağlık problemi veya alerjik durumu olmayan çocuklar da yetişkinler gibi günde 3-6 kestaneyi rahatlıkla tüketebilir.