Geçen hafta sonu Konya basını olarak Beyşehir Bağımsız Belediye Başkanı Adil Bayındır’ın üç yılını değerlendirdiği toplantısına katıldık.

Başkan Adil Bayındır bizlere, kendisinin ifadesiyle Konya’nın Denizi, Antalya’nın Terası, Yüce Allah’ın hiçbir güzelliği eksik etmeksizin tablo gibi yarattığı Beyşehir’i hak ettiği yere taşınması için neler hedeflediklerini, bugüne kadar neleri yaptıklarını anlattı.

Başkan Bayındır’ın, Beyşehir Birliği adını halkını ayırmamasını, hiç bir siyasi partinin ilçe başkanıyla ve kadrolarına karşı ayrım yapmaksızın hizmet verdiğini söylemesi dikkatimi çekti.

Bundan önce üç dönem başkanlık yaptığını söyleyen Bayındır, Belediye başkanlığım dönemlerinde devletimin büyükleriyle ve hükumetlerle kavga etmediğini, Beyşehir’e yatırım ve hizmetin gelmesi için iktidarlarla ters düşmediğini söylemesi de oldukça anlamlı idi.

Bunun yanında, ülkemizin bütünlüğünden yana olduğunu, her ne yaşanırsa yaşansın bölünmeyeceğimizi söylemesi de oldukça önem arz ediyor.

Devletimizi yönetenlere saygı içinde olduğunu, birlikte çalışmaya değer verdiğini, ben şehrimi yönetmeye, eksikliklerini gidermeye, ciddi projeleri hayata geçirmeye, istihdam diyen vatandaşımın ekmek kapısını çoğaltmaya talip olduğunu açıklaması da önemlidir.

Gelelim Beyşehir geldiği noktaya ve belediye hizmetlerine Başkan Bayındır’ın bizlere anlattıklarını özetmeye çalışacağım.

Bildiğiniz gibi Beyşehir’deki Huğlu ve Üzümlü ’deki fabrikalarda savunma sanayiye yönelik birçok malzemenin yanı sıra üretilen av tüfekleri dünya genelinde tanınıyor.

Ülkemizin savunma sanayisine hizmet veren Konya Aselsan’ın ortaklarındandır.

Savunma sanayiinde 244 milyon dolar silah ihracatı yapan Beyşehir, şuan İtalya’dan sonra 2. Sıradadır.

 Konya’da savunma sanayideki payını yükselten yüzde 80 ile 90’ını teşkil eden Huğlu ve Üzümlü bir o kadarda istihdamıyla da ekonomimize ciddi oranda bir katkı yapıyor.

Bunun yanında hayvancılıkta da önde olan Beyşehir’de, Doğanbey başta olmak üzere birçok mahallesinde et, süt üretimiyle de İstanbul pazarına hâkimdir.

Beyşehir’de hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, Bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı yapmak için gayret ediyorlar.

Son yıllarda mermercilikte de adından söz ettiren Beyşehir’de en az senelik 10 milyon dolar ihracat yapılabilecek bir mermer potansiyeli de vardır.

Asıl önemli bir konuda Beyşehir Gölünün sularının çekilmesidir.  Başkan Adil Bayındır, kurumakta olan Beyşehir Gölünün bu sorunun bütün herkesin sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Beyşehir Gölü Konyalının, Beyşehirlinin ve Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkesin sorunudur. Göl çekiliyor. Basın mensuplarımızdan rica ediyorum. Bu gölü Konya savunmalı. Tarımda su bekleyen benim değerli ziraatçım, çiftçim savunmalı. Bu kıyılar, şu adacıklar sular çekilince çıkmaya başladı mı eyvah deriz.

300 metre mesafe kıyıda balçık batak oluşmaya başladı mı derken iş işten geçek. Bu durum kabul edilemediği gibi, Beyşehir gölünün hak ettiği bir durumda değildir. Geçmişte yapılan yanlışlar sonucu gölümüz kurama tehlikesiyle karşı karşıyadır.  Beyşehir Gölünün ana kaynaklarını öldürmeyelim. Beyşehir Gölünü dolu dolu görmek istiyorsak 1122,90 kotunda 1990’lar da bırakmamız lazım. Çünkü sulanan tarım alan çoğaldı. Vahşi sulama yöntemleri çoğaldı. Demek istediğimiz hep beraber Beyşehir Gölünün kaynaklarını geliştirmek zenginleştirmek zorundayız.”

Haklı olarak Başkan Adil Bayındır, Beyşehir Gölünün kuruması sorununun Beyşehirliyle birlikte Konya’nın, çiftçilerimizin ve ülkemizde yaşayan herkesin sorunu olarak görmesini talep ediyor.

“Birlikte” Beyşehir Gölünü kurumaktan kurtaralım mesajını veriyor.

Bu gölü Konya savunmalı. Tarımda su bekleyen benim değerli ziraatçım, çiftçim savunmalı. Tüm Türkiye savunmalı diyor.

Beyşehir Gölü kuruduğunda kaybedecek olan hepimiz olacağız. İş işten geçmeden herkes üzerine düşüne yapması gerektiğini hatırlatıyor.  

Diğer taraftan Gembos Yolunun tamamlanmasıyla Beyşehir’de iç turizm canlanacaktır. Yapımını devam eden Gembos tüneli tamamlandığında, Antalya merkez Serik ve Manavgat olmak üzere o bölgenin insanın Beyşehir, Konya ve Antalya’ya geçeceği güzergâh olacaktır.

Bitmek üzere olan bu önemli proje sayesinde, İnşallah Beyşehir’ e her gün 15 bin civarın da bir araç geçiş sağlayacak olup, bu araçlardaki kişi sayısına göre de 60 bin kişinin Beyşehir’den geçeceği öngörülüyor.

Başkan Bayındır, bu projenin gerçekleşmesinde emeği olan başta Cumhurbaşkanına, Konya Milletvekillerine, bürokratlara, siyasi parti temsilcilerine teşekkür ediyor.

Belediye olarak halka hesap veren bir belediye anlayışıyla hareket eden Beyşehir Belediyesi örnek bir çalışması da her sene Beyşehir’e ne yaptıysa bunu billboardlarda yayınlayarak halkı bilgilendirmesi ve hesap vermesidir. 

Görevi devraldığında Beyşehir Belediyesinin 37 milyon 400 bin borç varken, bu borçların yarısını tasarruf yaparak ödemiştir.

Şuan itibariyle devlete olan borçları ise şöyledir. İller Bankasına kredi borcu 1 milyon 800, resmi kurumlara olan borcu vergi olarak 8 milyondur. Diğer borçları da 18 milyondur.

Beyşehir Belediyesinin kasasında 18-20 milyon lira parası da vardır.

Beyşehirlinin özlemi olan doğalgaza kavuşması da ayrı bir önemli çalışmadır. 2023’ün sonu 2024’ün ortasında Beyşehir’de doğalgazı bağlanmayan hane kalmayacaktır. 

Belediyenin Asfalt Plenti 240 ton saat kapasitelidir. Değeri ise,  1 milyon 200 bin Euro’dur.

Bakan Murat Kurum desteğiyle belediye 4 adet kamyon ve büyük bir vidanjör gelecektir.

Bunun yanında dozer ve silindir de gelecektir.

Beyşehir Belediyesinin Parke Fabrikasını 3 milyon 150 Bin liraya devralmıştır. Bugünkü değeri ise

 7- 8 milyon civarındadır.

 Beyşehir belediyesi parke satın almaz artanını satan hale gelmiş bir durumdadır.

En önemli yatırımı ise, Karaburun Sahilidir.

Çevre Bakanlığı, DSİ ve Beyşehir Belediyesi birlikte sahili tertemiz hale getiriyor.  

Çevre ve Şehircilik Bakanından sahilin belediye bırakılmasını isteyen Başkan Bayındır, buraya devraldıklarını, bakanlığın desteğiyle de yatırım yaptıklarını anlattı.

18 Km olan sahilde portatif ahşap yapılar kullanarak Beyşehir’e kadar vatandaşların kullanacağı bir alanı çevirmiştir.

Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri Konya ve yakın illerden insanların yoğun olarak geldikleri Karaburun Sahili Beyşehir’in turizmde canlanmasını sağlayacaktır.  

Ayrıca tarihi mekânların restorasyonu tamamlandığında ve adalarla birlikte Beyşehir bir turizm merkezi olacaktır.

Beyşehir’de güzel olan en önemli olaylardan biriside ekonomiye ve istihdama katkı yapacak olan İzmir, İstanbul ve Antalya gibi illerindeki Beyşehirli sanayicilerin, iş insanlarının yatırım yapmasıdır.

Beyşehir OSB’de mevcut olan fabrikaların yanı sıra, yatırım yapacaklar için 50 fabrika yeri daha vardır.

Şimdi belediye onların yerini hazırlıyor.  Huğlu ve Üzümlü ’de çalışanlarla birlikte 30 bin insanın iş bulduğu bir sanayi kenti kimliğine kavuşacaktır.

Türkiye’nin sayılı İş İnsanlarından Beyşehirli Ali Akkanat’ın kurduğu Beyteks ve merkeze yakın sanayilerle birlikte her geçen ekonomiye ve istihdama da ciddi bir katkı yapıyor.     

Balıkçılıkta da iyi bir yerde olan Beyşehir, balıkçılık sektöründe de iç ve dış piyasada önemli bir pazarı vardır.

Gelinen noktada Beyşehir, Beyşehir Bağımsız Belediye Başkanı Adil Bayındır ve Belediye çalışanlarının gayretleri, yatırımları ve hizmetleriyle;  Beyşehir’li iş insanlarının yatırımlarıyla gelecekte bir Turizm ve Sanayi Kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Önünde de hiçbir engelde olmadığı gibi, artıları da çoktur. Potansiyeli ve birikimi de mevcuttur.

Yeter ki Beyşehir’de olduğu gibi, bütün ilçelerimizdeki belediyelerin projelerine ve çalışmalarına daha fazla destek verilsin.

De dersiniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?