2.dönemin başlamasıyla gününün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için beslenme çantalarının önemli rol oynamasıyla ebeveynlere büyük sorumluluklar düşüyor.

6-12 yaş aralığı çocuklar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken, 2 kg ağırlık artışı gözlenir. Bu dönem de okul çağına denk gelmektedir. Kızlar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16’dır.

Okulun kantinlerinde hazır besinler,kızartma ve fast-food kültürü çocukları beslenme çantalarından ve evdeki sağlıklı atıştırmalardan uzaklaştırabilmektedir.

Çocukluk çağı obezitesinin giderek yaygınlaştığından çocukları dışarıdan beslenmeye yöneltmek yerine, hem lezzetli hem de sağlıklı atıştırmalıklar ve besinler tüketmelerine yardımcı olmalısınız.

Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, her öğün dört ana besin grubundan besinlerin menülerinde yer alması gerekir. Yani çocuklar her öğünde uygun miktarlarda et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri, sebze-meyve tüketmelidir. Kaliteli bir beslenme izlenmelidir.

Besin güvenliği de dikkat edilmesi gereken diğer ayrı bir konudur. Et, süt ve peynir gibi protein zengini ürünler sıcağa karşı duyarlıdır ve oda sıcaklığında çabuk bozulurlar. Ayrıca, pişirilmeden tüketilen bazı ürünlerden sebzelere mikroorganizma geçişi olabileceğinden ötürü, güvenilir kurumlardan alışveriş yapmaya, hazırlama aşamasında et ürünleri ve sebzeler için ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanmaya ve besinleri uygun koşullarda saklamaya dikkat etmelisiniz.

Kemik ve kas gelişimi için süt, yoğurt ve peynir tüketimi çok önemli!

Çocuklar  için gerekli olan kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir grubu, çocukların özellikle kemik ve diş sağlığı için tüketilmesi gerekiyor. Protein, fosfor ile B2, B12 ve A vitaminince  zengin olan bu grup ürünler, büyüme ve gelişme, kemik ile dişlerin gelişimi ile sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması, hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkin rol alırken süt, yoğurt,peynir tüketimi çok önemli. 

Çocuklar için günde 3-4 porsiyon tüketilmesi gerekirken beslenme çantasında mutlaka yer verilmesi gerekir.

Meyve, sebze tüketimi,  güçlü antioksidan sağlaması açısından önemli. 

Meyve ve sebze grubundaki besinler ve bunların sularını tüketmenin, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkileri varken beslenme çantalarının baş tacı olması gerekiyorken günde 5 porsiyon şeklinde meyve yada sebze tüketmelidirler.

Kaliteli Karbonhidrat yönünden zengin tahıllı besinler kaliteli enerji deposu.
Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, bulgur ve benzeri besinlerin çocukların beslenmesinde önemli bir yeri vardır, Tahılların vücudun temel enerji kaynağı iken , çocukların özellikle yoğun aktivitelerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlıyor. Bu grup; sinir, sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda da önemli rol oynuyor.

Et, yumurta ya da kurubaklagil tüketimi es geçilmemelidir
Bu gibi besinler protein açısından daha zengin. Demir, çinko, fosfor, magnezyum ile B vitaminleri ve niasinden zengin olan bu besin grubu tüketiminin, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığı ile hastalıklara karşı direnç için önemlidir.

Özellikle hayvansal kaynaklı gıdaların demir açısından zengindir, bu grup ürünlerinin günlük tüketim miktarının çocuklar için 2 porsiyondur.

Her gün 1,5 litre su tüketilmeli

 Hem sıvı ihtiyacı hem de kalsiyum ihtiyacı için ayran veya sade kefirler eksik edilmemelidir. Her gün düzenli olarak 1-1,5 litre su tüketmesi sağlanmalıdır. Uygun olan su kapları kullanılmalı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.  

Konsantrasyon İçin Hazır Gıdalardan Uzak Durun.

Tüketilmesi önerilmeyen cips, kola, patates kızartması, kek, gofret, meşrubat, bisküvi, şekerleme gibi gıdalar kan şekerinin bir anda yükselmesine ve ardından düşmesine neden olup hem tokluk hissi sağlamaz  hem de çocuklarda konsantrasyonu bozar. Bu tür besinlerin beslenme çantasında yer almaması, tüketilmemesi çok önemlidir. Bunları çocuklarınıza yasaklayarak değil de onlara anlatarak ve uygulayarak uzak durmaları

konusunda yardımcı olmak siz ebeveynlere düşmektedir.

Beslenme çantasında olması gereken besinler

Okulda tüketmesine yetecek kadar şişe su

Süt, ayran, ev yapımı limonata taze sıkılmış meyve suyu

Sandviç çeşitleri, 

Meyveli yoğurt, ev yapımı sütlü tatlı veya kek

Kuru meyve veya taze meyve salatası

Ceviz, badem veya fındık

ALTERNATİFLER

  • Ayran- simit- meyve
  • Süt- ev yapımı kek
  • Taze sıkılmış meyve suyu- peynirli sandviç
  • Ayran- ekmek arası köfte (yağsız tavada)
  • 200 ml süt + 1 adet peynirli tost
  • 200 ml ayran + 1 adet tavuklu sandviç
  • 200 ml meyve suyu + 1 adet ton balıklı sandviç
  • 200 ml süt + 1 dilim meyveli ev keki
  • 200 ml ayran + 1 dilim peynirli ev böreği
  • 200 ml meyve suyu + 1 adet yağsız peynirli veya sebzeli gözleme