Ülke olarak doğal kaynaklarımız, (petrol, doğalgaz) yetersiz. Petrol ve doğalgaz için milyarlarca dolar para ödüyoruz.

Günümüzde ucuz enerjiye sahip olan her alanda gelişim gösterebiliyor. Ülkemizde ne yazık ki yeterli petrol ve doğalgaz kaynaklarımız yok. Bu sebeple sahip olduğumuz enerji kaynakları için (güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve kömür) alt yapı yatırımlarını yapmak birinci derecede önceliğimiz olmalı.

Devlet olarak petrol ve doğalgaz için yabancı ülkelere milyarlarca dolar öderken, kendi insanımız da bu enerjilerden faydalanmak için binlerce lira ödemek zorunda kalıyor.

Durum böyle olunca sahip olduğumuz enerji kaynakları, (güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve kömür)’den azami şekilde faydalanmak için gerek kamu gerekse özel olarak yatırım yapmaya mecburuz.

Bu girişi yaptıktan sonra Belediyenin kendi enerjisini üretmek için yatığı yatırımdan bahsetmek istiyorum.

KENDİ ELEKTİĞİNİ ÜRETİYOR

Seydi Şifa Termal Tesisleri, Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesi ile kendi elektriğini kendi üretmeye başladı.

Elektrik ihtiyacını GES Projesi ile karşılayan Termal Tesisler 446 KW elektrik üreterek, yılda 2 milyon 400 bin liralık tasarruf sağlıyor.

Yıllık 2 milyon 400 bin liralık tasarruf ciddi bir rakam. Konuyu iki yönlü düşünmemiz gerekiyor. Birincisi Belediye 2 milyon 400 bin lira tasarruf yapıyor, ikincisi enerji üreterek hem ülke ekonomisine hem de gayri safi milli hasılaya katkı sağlıyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretmede konum olarak Ülkemiz oldukça iyi bir yerde bulunuyor. Ne yazık ki yakın zamana kadar gerekli önemi vermedik.

Şimdilerde ise Ülkenin hemen hemen her bölgesinde Güneş enerjisi (GES) yatırımları yüz güldürüyor. Bu oldukça sevindirici.

Bu arada şunu da belirteyim, yapılan yatırımlar ile Seydişehir Güneş Enerjisi Santrali (GES) alanında ülkemizin önde gelen yerleşim birimleri arasında yerini almış durumda.

DARISI SEBZE PAZARINA

Seydi Şifa tesislerinin kendi elektriğini üretmeye başlamasının ardından aklıma hemen sebze pazarı geldi.

Mevcut Sebze Pazarının çatı kısımları Seydi Şifa tesislerinin çatısından en az 5 kat daha büyük. Konum olarak da oldukça elverişli bir yerde bulunuyor.

Bu sebeple buranın da Güneş enerjisi üretmek için kullanılması Belediye ye ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

Seydi şifa tesislerinin yıllık 2 milyon 400 bin liralık tasarruf sağladığı göz önüne alınır ise yaklaşık 5 katı büyüklüğünde olan Sebze pazarından ise yıllık 12 milyon liralık tasarruf sağlamak mümkün.

Belediye’ nin başta makine parkı olmak üzere, hizmet binasında kullandığı elektriği sebze pazarının çatısına kuracağı güneş enerjisi sistemleri ile üretmesi mümkün.

Belediye başkanını Seydi Şifa tesislerinin çatısına GES sistemi kurduğu için hem tebrik hem de teşekkür ediyorum.

Diğer yandan Başkan Mehmet Tutal’a sebze pazarının çatı kısımlarına da GES sistemini kurmasını öneriyorum. Kalkınmayı yerelden başlatmak gerektiğine göre her birimize önemli görevler düşüyor.

Ülke olarak Güneş enerjisinden azami şekilde faydalanmak, enerji giderlerimizi azaltacağı için, rekabet gücümüzü de artıracaktır.

Belediyenin bu yatırımı alkışlıyorum, darısı da sebze pazarına diyorum.