Bundan dokuz ay kadar önceydi. Telefonum ikaz sesinin uyarmasıyla dönüp baktığımda kıymetli meslektaşım, Güzel İnsan Talip Kazgı'nın aradığını gördüm.

Telefonu açıp, hoş beş yaptıktan sonra bana bir projeden bahsetti ve “bu projeye katkı sunmamı rica” etti.

"Projenin isminin 'Bir Şehit Bir Öykü Bir Şiir' olduğunu ve bu kitapta şehitlerimize ait hikâyelerin ve yine onları anlatan şiirlerin bulunacağını, bu proje ile elde edilen gelirin tamamen şehit aileleri ile ilgili vakıf, dernek v.b. kuruluşlara ya da Mehmetçik Vakfına verileceğini ini” tarafıma izah etti. Ben de tereddütsüz kabul ettim.

O andan itibaren sıkı bir çalışmanın içine girdim. Kendimin de Seydişehirli olmam sebebiyle Seydişehirli şehidimiz Mehmet Uysal'ın oğlu İlker Kardeşimle irtibata geçtim. Kendisiyle de görüş alış-verişinde bulunarak "Babam Neredesin?" isimli hikâyemizi oluşturdum. "Şehidim" isimli şiirimle birlikte Talip Kardeşime gönderdim.

Kitabın oluşmasındaki zorlukları bizatihi projede doğrudan görev alanlar çok daha iyi biliyorlar ama bir yıla yakın bir sürede neler yaşandığını tahmin edebiliyorum. Zira benzer çalışmaların içinde bulunduğum için bu tahmini yapabiliyorum.  Hepsine müteşekkiriz.

07.08.2021 günü Isparta/Şarkikarağaç/Belceğiz köyünde kitabın tanıtım etkinliğinin yapılacağını haber alır almaz bu “etkinliğe eşimle birlikte katılacağımı” organizasyon ekibine bildirdim.

O gün gelip çatınca saat 10.30'da eşimle birlikte özel aracımla yola çıktık. Güzel bir yolculuktan sonra, ifade edildiği gibi saat 13.00'da Şarkikaraağaç merkezde bulunan çınar altında diğer şehirlerden gelen şair arkadaşlarımız ve şehit ailelerimizle birlikte buluştuk. Bir saatlik bir sohbetten sonra saat 14.00'da Belceğiz'e doğru konvoy halinde yola çıktık. On kilometrelik bir yolculuktan sonra köye ulaştık.

Belceğiz köy halkı ellerinde bayraklar olmak üzere bizi köy girişinde muhteşem bir merasimle karşıladılar.

Bu karşılamadan sonra açılışı da bir gün önce yapılmış olan çok güzel bir caminin en alt kısmında sırf bu davetlerde yemek ikramı için kullanılmak üzere yapılan salona geçtik. Bizler için hazırlanmış olan yemeği yedikten sonra bizleri köy halkının misafirperverliğine emanet ettiler.

Eşim ve ben, kitabın ve etkinliğin koordinatörü Harun Yıldırım kardeşiminim oluru ile Ali Bozdağ abimize teslim edildik. Herkes evlere dağıtıldı ve “saat 18.00'a kadar evlerde istirahat etmemiz” söylendi. Öyle de yaptık.

Daha ilk tanışmamızdan itibaren kendimizi Ali Bozdağ Ailesinin bir ferdi gibi hissettik. Gerek Ali Abimiz, gerek Aynur Ablamız, gerekse evin damadı ve kızı Coşkun ve Fatma Hocalarımız, güler yüzlü ve içten tavırlarıyla bizlere, "işte benim Anadolu İnsanım" dedirttiler.

Saat 18.00'da köy okulunun bahçesinde düzenlenecek olan kitap tanıtım gecesine katılmak üzere evden ayrıldık.

Yaklaşık 350 nüfuslu Belceğiz Köyü'nde o gün adeta iğne atsanız yere düşmezdi. Çevre yerleşim yerlerinden gelen misafirlerle birlikte muhteşem bir kalabalık vardı.

Belceğiz Köyü bu tür organizasyonlara alışkın bir köydü... Benim de internetten takip ettiğim kadarıyla yine Harun Yıldırım Kardeşimin ve Köy Muhtarı İbrahim Böcek Beyefendinin çabalarıyla bu tür organizasyonları üç yıldır yapıyorlar.  Sadece geçen yıl pandemi nedeniyle ara verdiler.

Talip Kazgı ve Safiye Samyeli Kardeşimizin sunumlarıyla program başlamış oldu. Katılımcı Şehit Ailelerimize ve şair ve yazar arkadaşlarımızla tanışma merasimi, protokol konuşmaları, şiir okumaları ve Gururbey isimli Gazi Sanatçımızın muhteşem konseriyle güzel bir gece yaşadık. Saat 11.30civarinda biten program sonrasında yine evlere dağılıp konukladıktan sonra 08.08.2021 pazar günü, sabah kahvaltısını da yaptıktan sonra köyden ayrıldık.

Rüya gibiydi.

Bir Şehit Bir Öykü Bir Şiir ismiyle hazırlanan kitap, 25x17 cm. ebadında basılmış. Yayın hakları kitabın koordinatörü olan Harun Yıldırım olarak belirtilmiş. Baskı MC Matbaa Ltd.Şti. şeklinde not edilmiş.

Editörlüğünü Talip Kazgı, Son Okumasını Safiye Samyeli, İç Dizaynını Zekai Çevrim, Kapak Düzenini ise Ahmet Büyükburç yapmış. Yayınevi Yönetmeni olarak Veysel Topuz ismi var.

Kitap, İstiklal Marşımızın metniyle başlıyor. Hemen sonraki sayfada, Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resmine yer verilmiş. Ondan sonraki sayfada Türkiye Cumhuriyeti Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ının resmi var. Hemen ardından, Kahraman Mehmetçiğimiz, sarp dağların tepesine Al Bayrağımızı dikerken resmedilmiş.

‘Kitabın Doğuşu’ başlığıyla Genel Koordinatör Harun Yıldırım' in yazısının ardından, sponsorların görüşlerine yer verilmiş.

Şeçki Kurulu adına 22’nci Donem Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu "Bu da Bizim Öykümüz" başlığıyla bir yazı kaleme almış.

Ve nihayet 22’nci sayfadan itibaren, Şehitlerimizin öyküleri, şairlerimizin isimlerinin alfabetik sıralamasına uygun olarak başlatılmış.

52 Yazar ve Şairimizin yazdıkları Şehitlerimize ait 64 hikâye ve şiirlere yer verilerek’ İçindekiler’ bölümüyle son bulmuş.

Şahsımın yazdığı ve 23 Kasım 1993 tarihinde Şehit olan Seydişehirli Hemşerimiz Mehmet Uysal’ın hikâyesi ve ona atfen yazdığım şiir, kitabın 503’üncü sayfasında yer almakta ve kitap 577 sayfadan oluşmaktadır.

Kapağı karton kuşe kalitesinde yapılmış ve rengi; Şehitlerimizin kanlarını ve Al Bayrağımızı temsilen bayrak kırmızısı renginde boyanmış ve bayrağımıza yer verilerek tasarlanmış. Kapağın arka kısmında bir şehidimizin toprağa verilme merasiminden görüntüye yer verilmiş.

Ön kapağa; Bakara Suresi 154’üncü Ayet yazılmış. "Allah yolunda öldürülenler için 'ölüler' demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz."

Kitaba ve Belceğiz Köyü programlarına emeği geçen tüm dostlardan, bizleri köylerinde misafir eden köy halkından Allah razı olsun.