İki bin yıllık ticaretin işleyen tezgâhıdır Tarihi Bedesten Çarşısı. Kırk sokakta, 2600 dükkânla ticaretin ve zanaatkârlığın kalbinin attığı yerdir Bedesten Çarşısı. Ahiliğin merkezi olan Konya’da yüzyıllardır süren Ahilik geleneğinin yaşamaya devam ettiği, Mevlâna Türbesi, Mengüç Caddesi, Alaâddin Tepesi gibi Kültür Vadisi Projesinin merkezindeki Tarihi Bedesten Çarşısında sokaklar Sultan Selim, Şerafeddin, Piri Mehmet Paşa, Aziziye ve Kapu camilerine açılır.

Dededen babaya ve torununa geçen eserlerin yer aldığı, antika meraklılarının eksik olmadığı, dünya evine girmek isteyen âşıkların dilediğini bulabildiği Bedesten, çarşıdan ziyade Konya yaşam kültüründe hayatın akışına ev sahipliği yapan yerdir Bedesten. Gezerek bitirilemeyecek mekânları, görmekten doyulamayacak ince işçiliği gönül heybesine doldurarak, közde demlenmiş çay ve kahveden yudum yudum tarihi tadacağınız Bedesten Çarşısı, geleneksel lezzetlerin tadılacağı özel mekânları ile Konyalıların ve diğer illerden gelecek vatandaşların yolunu gözlüyor. Bedesten bir kültür, Bedesten bir eğitim yuvası… Her yaşatan Konyalının aklında Bedesten ile ilgili güzel hatıraları var. Bedesten’de yetişen isimlerin çoğu şimdi büyük işadamı oldular.

Tarihi Konya Bedesten Çarşısında esnaflık yapan Dayım Mehmet Erdoğdu, Konya Büyükşehir Belediyesi Youtube kanalında Siftah programında Tarihi Konya Bedesten Çarşısını ve çarşıdan yetişen isimleri oldukça güzel bir şekilde anlatıyor. Değerli zamanınızı ayırarak bu videoyu da izlemenizi tavsiye ediyorum.

Yaşanan pandeminin ardından alışveriş merkezlerinin popülerliği azalırken, açık çarşıların önemi arttı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütürken Türkiye’nin en büyük rekreasyon projesi olarak büyük bir risk alan ve çarşının yenilenmesine katkı sağlayan TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Sayın Tahir Akyürek, Tarihi Konya Bedesten Çarşısını baştan aşağıya yenileyerek, Bedesten’i yeni çehresine kavuşturdu. Selçuklu’da başarılı bir belediyecilik yapan ve şimdi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olan Uğur İbrahim Altay, başta Tarihi Konya Bedesten Çarşısı olmak üzere Konya’nın çehresini değiştirdi.

Tarihi Konya Bedesten Çarşısı ve esnafları bu şehir için oldukça önemli. Bedesten esnafı alışverişe gelen müşterisine elinden gelen her türlü desteği sağlıyor. Esnaf müşterisinin sıkıntısını dinliyor, müşterisinin acı ve mutlu günlerinde yanında oluyor. Bedestende Ahilik kültürü yıllardan bu yana devam ediyor. Özellikle Konya’ya gelen misafirler Bedestene yönlendirilmeli. Bedestenin çeşitli bölgelerinde fotoğraf çekim alanları oluşturulmalı ve sosyal medyanın tanıtım gücünden de yararlanılmalı. Şehrin yaşam kültürü Tarihi Konya Bedesten Çarşısında yaşatılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Konya’nın tanıtımı için büyük emekler sarf ediyor. Bu anlamda esnaflarla ve alanın yetkin isimleri ile de sık sık bir araya geliyor. Başkan Uğur İbrahim Altay’dan esnaflar bazı otobüslerin ve dolmuşların yeniden Kayalıpark ve Bedesten Çarşısı civarından geçmesini istiyor. Umarım bu konuda Başkan Altay ve ekibi güzel bir çalışmaya imza atar. Konya’nın kalbinde büyük bir dönüşüm başladı. Mevlana Çarşısı yıkılıyor, yerine yatay mimarinin en güzel örnekleri inşa edilecek. Konya geçmişten aldığı emaneti, geleceğe güvenle taşıyor. İnşallah Bedesten ve çevresini daha güzel günler bekliyor… 

BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI ALKIŞI HAK EDİYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Konya’da yaşayan vatandaşların yaşam ve hizmet kalitesini arttırmak amaçlı, katılımcı bir yönetim anlayışı ile etkili, düzenli bilgi ve hızlı iletişim araçlarını kullanarak, vatandaşlardan gelen dilek, istek ve şikâyetler iletildiğinde en kısa sürede çözüme kavuşturuyor. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bu hizmetlerin yanında Konya’nın tanıtımı için de güzel çalışmalara imza atıyor. Özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi Youtube kanalında güzel çalışmalara imza atılıyor. Yayınlanan bu videolardan 7’de 70’e isim faydalanıyor.

Konya ilçelerini tanılan videolar ise oldukça güzel farkındalık oluşturuyor. Konya’ya gelmek isteyen ama Konya ve ilçeleri hakkında yeterli bilgisi olmayan misafirlere Konya’yı daha gelmeden yakından tanıma fırsatı sağlıyor. Bu güzel çalışmaların hazırlanmasında emek harcayan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bilgiç başta olmak üzere Basın Şube Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, Tanıtım Şube Müdürlüğü ve personeli kocaman bir alkışı hak ediyor.