Başarı, sonucunun faydalı olduğu düşünülen bir eylemi gerçekleştirmek, bir işin üstesinden gelmektir.

Gördüğünüz gibi başarılı olmanın sırrı, üstün yeteneklere sahip olmakla ilişkilendirilmiyor. Elbette bu doğru çünkü üstün yeteneklere sahip olmak (el becerisi, zeka, güç gibi) başarılı olmayı kolaylaştıran faktörlerden bazılarıdır; tamamı değildir. Başarı neye göre, kime göre, hangi şartlar altında ve buna benzer sorularla yorumlanması gereken bir neticedir. Buraya kadar hemfikirsek başarının yolları konusuna geri dönelim.

Başarılı olmanın yolu, ilk başta çalışarak daha sonra tekrar yaparak olur. Tekrar yaparsak işlediğimiz konuları hatırlamış oluruz. Biz uyusak bile, beynimiz uyumaz. O sürekli çalışır.

Gerekli olan bilgileri ayırır, tabii biz ona ayır dersek. Başarılı olmak istiyorsak her zaman, sık sık tekrar yapmalıyız. İleride iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsak çalışmalıyız. Çalışmadan hiçbir şey elde edemeyiz. Tabiî ki çalışmanın yollarıda var. Nasıl çalışıp iyi bir meslek sahibi oluruz? Bu sorunun cevabı, 6. sınıfta, 7. sınıfta ve 8. sınıfta girdiğimiz SBS’lerin ortalamaları alınıp, hangi liseye gideceğimiz belli olur. Neden güzel bir işte çalışmayalım ki? Kim istemez ki güzel bir işte çalışmayı. Başarının yolu çok çalışmaktan geçer, çok çalışırsak ileride avukat, doktor, öğretmen olabiliriz. Bu mesleklere sahip olursakta mutlu oluruz. Tabii bundan da önemlisi para kazandıran bir meslekten çok kendi sevdiğimiz ve daha başarılı olabileceğimiz bir mesleği yapabilmemiz için çalışmalıyız. Bunun için her biri bir aşama olan dersleri iyi öğrenmemiz, öğrendiğimiz bilgileri ilerideki hayatımız da kullanacağımızı göz ardı etmeden aşamaları birer birer geçmeliyiz ve başarıyı elde etmeliyiz. Başarılı bir insan olmayı herkes ister ama başarıya ulaşmak için adımlarımızı yerinde ve zamanında atmamız ve her adımın hakkını vermemiz gerekir. Ancak o zaman belirlediğimiz hedefe ulaşabiliriz.

İster öğrenci olsun ister kendisini sorgulayan bir birey olsun, insanlar başarıya ulaşmak için nelerin yapılması gerektiği ya da “Başarılı insanların neyi doğru yaptığını” anlamaya çalışır. Çünkü başarı, kendiliğinden gerçekleşmeyen ve arkasında türlü çaba ve düzen barındıran bir olgu olarak bilinir. Dolayısıyla başarıya ulaşmak için de çaba göstermeli ve onu istemeli.

1) Kendinizi İyi Tanıyın.

2) Hedef Belirleyin.

3) İçsel Motivasyona Sahip Olun.

4) Etkili Bir Planlama Yapın.

5) Zamanı En İyi Şekilde Kullanın.

6) Ertelemeyin.

7) Başarı İçin Çalışın.

8) İstikrarlı Olun.

9) Doğru Arkadaşları Seçin.

10) Hatalarından Ders Çıkarın.