Kabakgiller ailesinin en tatlı, en şeker, en güzel renkli besinlerinden bal kabağını tüketmenin tam vaktidir. Tatlısı tuzlusu her tadı alabileceğiniz en güzel besinlerden biri balkabağıdır. Güçlü bir beta-karoten, Lutein, Alfa gibi ve  A, B6,C, K, E vitamini, magnezyum, Pantotik asit, bakır, potasyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Süper besin olarak adlandırabiliriz.

Güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini bakımından zengindir. C vitamini ile kolajen üretimini destekleyerek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahiptir. Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi uzar. Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur

İçeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hem metabolizmanızı hızlandırır. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen besinlerden birisi de balkabağı olmalıdır. Balkabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Bal kabağının 100 gramında 26 kalori bulunduğunu ve kilo vermenize de destek olduğunu hatırlatmak isterim.

Sevgili okurlarım Bal kabağı için alternatifleri sizin için toparladım.

Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakmayın. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebilir.

Tatlısını tercih edeceğiniz zaman, rafine şekerden kaçınırken, tahin, bal, pekmez kullanarak tatlınızı hazırladıktan sonra, ceviz veya bademle servisini gerçekleştirebilirsiniz. Bal kabağı çorbası, kış aylarından vazgeçemeyeceğiniz bir tat olabilir. Püre şeklinde kullanarak çorbanızı hazırlayabilirsiniz. İçerisine bal kabağı püresi, süt, soğan, zeytin yağı, ve baharatları kullanarak leziz bir çorba hazırlayabilirsiniz.

Balkabaklı latte’ yle de soğuk günlerinize sıcacık bir kazanım yakalayabilirsiniz. Bal kabağı püresi ile toz tarçın, kakule, karanfil, süt, kahve ve bal ile tatlandırarak lattenizi lezzetlendirebilirsiniz. Balkabağının lif yönünden zengin olmasıyla evde yapılan ekmeğinize de katabileceğinizi hatırlatmak istedim. Kahvaltılara eşlik edeceğiniz balkabaklı krep i peynir ile tercih edebilirsiniz. Yumurta, süt, balkabağı püresi, tam buğday unu ile mini krepleriniz hazırlayabilirsiniz.

Sabah kahvaltılarınızda yulaf ezmenizin içerisine bal kabağı ile yulafınızı pişirip bal ve bademle süsleyip tüketebilirsiniz.  Kek, muhallebi, reçel olarak da besinlerinizi zenginleştirip, çeşitlendirebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın...