B12 vitamini vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği dışardan alınması gereken bir vitamindir. Hayvansal kaynaklı besin tüketmeyen bireylerde fazlaca eksiklik görülür. B12 eksikliği doğal olarak hayvansal besinlerde bulunur.

B12 vitamin eksikliği, ellerde, ayaklarda karıncalanma, iğne batması, yürüme zorluğu, soluk cilt, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kabızlık, kilo kaybı, megaloblastik anemi, denge, depresyon, konfüzyon, demans, zayıf bellek, ağız ve dil ağrılı problemler, nefes darlığı, düzensiz kalp atışları gibi problemlerle karşılaşılabilir. Anemiye sebep olur, b12 vücudumuzun kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur. Kemik sağlığı ve osteoporoz b12 eksikliğiyle ilişkilidir. Enerji üretiminde b12 önemli rol oynar. B12 hafızayı güçlendirir.

B12 vitamini, vücudu dışardan gelebilecek her türlü zararlı virüs ve bakterilerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sinir sisteminin doğru, hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar. Kemik iliğinde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir.

B12 eksikliğinde tüketilecek besinler, karaciğer, dalak gibi sakatatlar, midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, alabalık, ringa, uskumru, ton balığı, süt, yoğurt, peynir, yumurta, kefir, mantar, kırmızı et gibi besinler b12 den zengindir.

14 yaşından büyük olanlar için günde 2.4 mcg B12 alınmalıdır. Hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır.