Ümitvar olunuz; şu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sada, İslam’ın sadası olacaktır.”(Bediüzzaman Said Nursi)

On beş günlük Avrupa seyahatinden elhamdülillah ümitvar olarak Türkiye’ye döndük.

Özellikle hem Belçika’da hem de Almanya’da devletimizin desteğiyle insanımıza, inancımıza ve kültürümüze yönelik yapılan çalışmalar göğsümüzü kabarttı. Yirmi yıl öncesine göre çok büyük atılımlar gerçekleşmiş.

İki haftadır Avrupa izlenimlerimizi kaleme almıştık. Bu yazımızla izlenimlerimizi tamamlayacağız ve kısa bir değerlendirme yapacağız.

Avrupa’daki insanımız da Türkiye’deki kardeşleri gibi mazlumların, mağdurların yanında. Onların gözyaşlarını silmekte, sancılarını dindirmekte. Bunun içinde organize olmuşlar. Yardım dernekleri kurmuşlar. Türkiye’deki İHH, Dosteli, Kızılay, Rida, Ribat v.b. kurumlarla sahada işbirliği yapmaktadır.

Bu derneklerden biri de Nürnberg’deki Ömer GENÇALİOĞLU’nun başkanlığını yaptığı “UMUT Internationale Humanitäre Hilfe Nürnberg e.V.”derneğidir. Dernek büyük ilgi görmekte, birçok hayırlı işe de imzasını atmaktadır. Kurban, Katarak, Keçi Projesi, Yetimhane, Su Kuyusu gibi birçok alanda faaliyet yürütmektedir.

Bir tevafuk olarak, Nijer’deki yetimhanelerinden bir öğrencinin Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İHL’de öğrenim gördüğünü öğrendik. Öğrenci ile ilişkilerini devam ettirmektedirler.

Nürnberg’de engellilere ulaşmada engel tanımayan başkanlığını da bir engelli çocuk annesi Kamile ERDEMİR’in yaptığı Türk –Alman Engelliler Entegrasyon Derneği (TİM)’de 35 yıldır yaptığı faaliyetlerle çağa damgasını vurmakta. Öyle ki, dernek başkanı Bavyera Üstün Hizmet Madalyası ile taltif edilerek ödüllendirilmiş.

Fürth’deki camilerde faaliyetleri ile selin önünden kütük kapmaya çalışmakta.

Fürth Ditib Mevlana Camii

Görev yaptığımız dönemde iki katlı bir apartman binasında hizmet veren camii, yaklaşık yirmi yıldır daha önce Amerikan askerlerine ait olan bir mekândan müminlere ve tüm insanlığa seslenmektedir. İlginç, camiinin yan tarafında bir kilisede yer almakta. Bu dönüşümde eski dernek başkanı Tunay DUMAN ile yönetim kurulu ve cemaatin göz yaşartıcı çabaları olmuş. Bugün Refet AVCI başkanlığında ve din görevlisi Seyfettin ÇOBAN öncülüğünde birçok hayırlı işlere imza atılmakta.

Fürht Yeni Camii

Ölümden öğüt alıp, ”dünyada bir yolcu” gibi yaşayanlar ahiret için heybelerine sadaka-i cariye koymaya can atarlar ve sayılan üç sınıf arasında yer almaya çalışırlar.

Diğer yerlerde de olduğu Fürth Yeni Cami’de de merhum Ali DÜNDAR ile oğlu merhum Şenol DÜNDAR’da geride bayrağı devralan hayırlı evlatlar bırakmışlar. Muhammed –Safa- Çağatay DÜNDAR gibi. Camiye büyük hizmetleri dokunan Hüseyin- Coşan KILINÇARSALAN ve Hüseyin TURHAN da rızaya talipler.

Saydıklarımız ve sayamadığımız güzel gelişmeleri görünce ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkartan Allah’a hamd ediyoruz.

“Kapıları açacak coşkun bin niyaz kaldı

Ufka bir bak yiğidim, inkılâba az kaldı.”( Nurullah GENÇ)

Birkaç cümle ile de olsa ömür bahçemizin çiçekleri öğrencilerimden söz etmek istiyorum. Yirmi üç yıl sonra onları yaklaşık kırk yaşlarında çocuk sahibi hatta torun sahibi olarak görmek unutulmaz bir duygu. Okulumuza gidip hatıra resmi çektirmek ayrı bir keyif. Gözlerindeki ışıltı, yüreklerindeki heyecan bambaşka. Buluşmaya katılan,Belkıs,Raziye, Meltem,Funda,Hanım,İlker, Hakan, Hülya ile mazeretleri nedeniyle gelemeyen Önder ve Asiye’ye de teşekkür ediyorum.

Niçin Avrupa’dan ümitvar olmalıyız?

 Yirmi yıl öncesine göre:

Belçika ve Almanya’daki insanlarımıza devletimiz sahip çıkmakta, dağ gibi arkasında durmakta.

İnsanlarımız daha eğitimli, her alanda yetişmiş binlerce insanımız var.

Devletimizi temsil eden görevliler halkımız ile bütünleşmiş. Hâkim bir anlayıştan, hadim bir anlayışa evrilmiş.

İş arayanlar değil, işveren konumuna yükselmiş, yaşadıkları ülkelerde ekonomik hayata özellikle bazı sektörlerde damgalarını vurmuşlar.

İnsanımızı inancını, kimliğini korumak için çaba sarf etmekte. Camiler, çocuk sesleri ile çınlamakta.

“Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek tok oluruz”.(Yunus EMRE)

Devletimiz, bu bütünleşmeye katkı sağlamakta.Ditib dışında da şartları uygun olan camilere din görevlisi göndermekte.

Nüfus artış hızımız göz önünde bulundurulduğunda ilerleyen senelerde insanımızın Avrupa’nın geleceğine yön verecek durumda olduğu görülmekte.

“De ki (Allah şöyle buyuruyor): “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”(Zümer Suresi-53)

İnşaallah,biz elimizden geleni gereği gibi yaparsak gelecekte en gür ses İslam’ın olacaktır.

Selam ve dua ile..

Not: “Avrupa’nın Merkezine Seyahat-2” başlıklı yazımızda, sehven Nürnberg Eyüp Sultan Camii Dernek Başkanı Hasan ASLAN’ın ismi “Hüseyin ASLAN” ve genç kardeşlerimizden Kerimemre’nin ismi de “ Kasımemre” olarak yanlış yazılmıştır.

Doğrusu Hasan ASLAN ve Kerimemre olacaktır. Düzeltiyor ve kardeşlerimizden af diliyoruz.