Park, bahçe ve meyve sebze atıkları, Selçuklu Belediyesi tesisinde organik gübreye dönüşüyor. Sürdürdüğü çevreci projelerle, atıklardan organik gübre elde ederek ekonomiye katkı sağlayan Selçuklu, aynı zamanda ekosisteme de fayda sağlıyor. Meyve sebze hallerinden ve marketlerden alınan atık yiyecekleri alarak gübrenin yerini tutan toprak ıslah edici yapılarak tesislerde sürdürülen sıfır atık çalışması, çevreye kazandırdıklarıyla örnek oluyor. Tesislerde yapılan faaliyeti aktaran Selçuklu Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Çevre Mühendisi Abdurrahman Cahit Gökal, topraktan alınan ürünlerin fayda sağlayarak tekrar toprağa dönüştürüldüğünü aktardı.

2-8-16

MEYVE SEBZE ATIKLARI DOĞAL GÜBRE OLUYOR!

Geri dönüşüm çalışmaları kapsamında atıklardan elde edilen gübreyle daha sağlıklı bitkiler yetiştirmeyi hedefleyen Selçuklu, aynı zamanda insan sağlığıma ve ekosisteme de fayda sağlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Çevre Mühendisi Cahit Gökal, sıfır atık çalışmaları kapsamında geri dönüşüme farklı bir soluk getirilerek park, bahçe atıklarının tesislerde değerlendirildiğini söyledi. Topraktan elde edilen ürünlerin bu proje çerçevesinde tekrar toprağa dönüştürüldüğünü ifade eden Gökal, “Park ve bahçelerden toplanan ağaç ve çim atıkları, marketlerin manav reyonunda ve toptan hâllerden alınarak atık haline gelmiş meyve sebzeler, Selçuklu Belediyesi’nin tesislerinde kompost haline getirilerek toprak ıslah ediciye dönüştürülüyor. Elde edilen ıslah edici, tekrar Park Bahçeler Müdürlüğü’ne iletilerek çim ekimi, ağaç, fide yetiştirmede kullanılıyor.” diye konuştu.

2-7-16

2022 YILINDA BİN 60 TON KOMPOST ÜRÜN ELDE EDİLDİ

Kompost çalışmaların Türkiye’de son 10 yıldır ivme kazandığını aktaran Gökal, belediye bünyesinde yaklaşık 3 yıldır devam eden doğal gübre yapımında 2022 yılında bin 60 ton kompost ürün elde ettiklerini ve bu yıl da hedeflerinin geçen yıldan daha fazla ürün elde etmek olduğunu söyledi. Türkiye’de yeni önem kazanan geri dönüşüm projelerinin ilerleyen yıllarda da daha da önem arz edeceğini bildiren Gökal, “Türkiye’de bu tür çalışmalar yeni önem kazandı. İnşallah ilerleyen dönemlerde bu sürecin daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğini öngörüyorum. Yapılan faaliyetler ilerleyen dönemlerde finansal kaynak haline getirilebilir.” diye konuştu.

2-2-19

HEM ÇEVRECİ HEM DOĞAL

Atıkların 30-40 gün içerisinde kullanılabilir toprak ıslah ediciye dönüştüğünü belirten Gökal, üretilen doğal gübre içerisine herhangi bir ilaç ya da farklı bir madde katılmadığını aktardı. Bu sürecin belediye bünyesinde yaklaşık 3 yıldır devam ettiğini söyleyen Gökal, atıkların dönüşüm sürecini şu ifadelerle aktardı: “Öncelikli olarak ağaç budama atıkları makinede kırılarak küçük parçalara ayrılıyor ve bu sayede sürecin hızlanması sağlanıyor. Meyve, sebze ve çim atıkları da bu kompostun içine katılarak arazözle verilen suyla karıştırılıyor. Bu kompostun içerisine herhangi bir ilaç ya da yabancı madde atılmıyor. Oluşum sürecine bırakılan kompostun her gün ısısı; her hafta nemi kontrol edilerek kayıt altına alınıyor ve traktörle karıştırılıyor. Ortalama 30-45 gün içerisinde toprak ıslah edici hazır hale geliyor. Bu şekilde çevreye yarar sağlarken, sıfır atık kapsamında ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz.”

2-3-17

‘BÖCEK VE SİNEK OLUŞUMUNA DA ÇARE’

Belirli sıcaklıklarda üretilen kompostun zararlı organizmalarından arındırılarak faydalı hale getirildiğini vurgulayan Gökal, bu kapsamda yetiştirilen üretilen ıslah ediciyle daha hızlı verim elde edildiğini aktardı. Gökal, bu ıslah edicinin bitkilerde oluşan sinek ve böceklere de çözüm olduğunu belirterek, “Bizim burada ürettiğimiz ıslah edici, bitkinin çevresindeki toprakta kara sinek ya da böceklerin yaşayacağı uygun bir konum oluşmasını engeller. Böylelikle aslında bitkilerin yıl ortasında ilaçlanmasına da gerek kalmıyor. Böylelikle belediyemizin park ve bahçelerinde çim ve diğer kullanılan sahalardaki olası sinek şikayetleri de önlenmiş oluyor. Aynı zamanda başka ürünlerde de bu ıslah edici kullanılabilirken, ürünlerden daha hızlı bir şekilde verim alındığı da gözlemlendi.” şeklinde konuştu. 

2-9-10

TOPRAĞI İYİLEŞTİRİYOR

Organik gübre olarak bilinen toprak ıslah edicinin gübreden farklı olarak zararsız olduğuna dikkat çeken Gökal, gübre ile ıslah edici arasındaki farkları da anlattı. Gökal, “Toprağa atılan suni gübrelerin bedelini, toprağın hastalanmasıyla ödüyoruz ancak kompost, zaten topraktan elde edilen ürünlerle üretiliyor ve toprağa sıfır zarar veriyor. Karapınar’da yapılan bir doktora çalışmasında ıslah ediciyle elde edilen ürünlerin yüzde 60 daha fazla olduğu gözlemlendi. Gübre olarak bakıldığında insanların kafasında, ‘acaba ne kadar miktarda atmam gerekir’ soruları canlanırken, komposttan üretilen ıslah ediciler bitkiye istenilen miktarda verilebiliyor. Gübreye göre daha fazla verim sağlanırken kaynağı doğru yöneltmeyle atık miktarını sıfıra indiriyor; döngüsel ekonomiyi de canlı tutuyoruz. Toprak sağlığına iyi gelen bu ürün, aynı zamanda bitki, hayvan ve insan sağlığına da fayda sağlıyor.” dedi.

2-6-18

‘Ne yaparsak ülke bekası için!’ ‘Ne yaparsak ülke bekası için!’

‘EVDE AYRIŞTIRILMALI’

Vatandaşlara bu noktada tavsiyede bulunan Gökal, atıkların evde ayrıştırılarak çöpe atılmasıyla atık projesine katkı sağlanabileceğini belirtti. Gökal, “Pişmiş ve pişmemiş meyve sebzeler ayrı ayrı poşetlere konularak biriktirilmeli. Pişmemiş meyve sebzeler bizim tesislerimizde komposto olurken; pişmiş sebzeler de katı atık depo lisansında değerlendiriliyor. Poşet maliyeti, geleceğimize yatırım konusunda bir maliyet değil. Bu duyarlılığı vatandaşlarımızın göstermelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN