Aşure haftasının gelmesiyle birlikte aşurelik satışı yapan esnafta hareketlilik başladı. Ancak bu yıl hem sıcak havaların artması nedeni hem de piyasanın genel durumu satışlara olumsuz yansımış durumda. Konuyla ilgili toptancı Esnafı Mevlüt Uçmak açıklamada bulundu.
Uçmak, aşure haftasında geçmiş yıllara göre kıyas yapıldığında satışlarda bir azalmanın olduğunu belirterek, “Dini değerlerden dolayı manevi mutluluk geliyor. O yüzden talep tamamen kesilmiş durumda değil” dedi.
BAZI ÜRÜNLERDE CİDDİ ARTIŞ VAR
Geçen yıla göre bazı ürünlerde ciddi fiyat artışı yaşandığını vurgulayan Uçmak, özellikle kayısı ve fındık gibi ürünlerde artışın iki katına çıktığını aktardı. Uçmak, kayısı fiyatının artış sebebinin zirai don olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl 100 TL olan kayısı bu yıl 200 TL. Kur farkı da maaliyeti etkiliyor. Çiftçinin mazotu ya da gübresi bunlar dövize bağlı olduğu için etkiliyor” şeklinde konuştu.
BÜYÜK ALIM YOK
Uçmak, toptan alımın bu yıl çok fazla olmadığını dile getirdi. Uçmak, vatandaşların kendi bütçelerine göre alışveriş yaptıklarını vurgulayarak, “Herkes mesela kendi bütçesine göre alıyor. Fındık fiyatı geçen sene 350-400 TL arasında bir fiyatı vardı. Bu sene fındığın fiyatı 600 TL oldu. Fıstık ise ucuz 100 TL civarında. Müşteri fiyatı yüksek olan ürünü daha az tercih ederken düşük olan ürünü daha çok tercih ediyor. Çünkü az miktar olsa da aşure bereketli bir ürün çoğalır” diye konuştu.
AŞURE HAFTASI HAREKETLİLİK OLUYOR
Uçmak, aşure haftasının sektörlere katkı sağlayan bir hafta olduğunu söyledi. Hem ekonomik anlamda hem de manevi anlamda katkı sağladığını vurgulayan Uçmak, “Örnek veriyorum toz şekeri satan aşure için toz şeker satıyor. Kuruyemişçi malzeme satıyor bunu ikram edecek olan plastikçi tabak satıyor. Bu güzel bir şey sektöre hızlılık kazandırıyor.” ifadesine yer verdi. Uçmak, aşure haftasının ayrıca dini değerlerden dolayı manevi bir mutluluk ve huzur getirdiğini sözlerine ekledi.
TEDARİKTE ZORLANIYORUZ AMA BULUYORUZ
Uçmak, aşure malzemelerinin çoğunun yerli ürün olduğunu belirterek, “Malatya’dan kayısı, Giresun’dan fındık, Konya’dan buğday, Aydın’dan incir gibi farklı şehirlerden ürünler geliyor” dedi. Uçmak, haziran ve temmuz aylarının sezon sonu olması nedeniyle bazı ürünlerde tedarikte sorun yaşadıklarını belirterek, “Yine de elimizden geldiğince ürün buluyoruz” şeklinde konuştu.
AŞURE MALİYETİ ORTALAMA 300-350 TL
Uçmak, 4-5 kişilik bir ailenin aşure yapımında kullandığı malzemenin ortalama maliyetinin 300-400 TL olduğunu söyleyerek, “İncir, ceviz, badem, fıstık, kuş üzümü ve buğday gibi yaklaşık 8-9 çeşit malzeme gerekiyor” dedi. Uçmak, ürünlerde fiyat sabitse ya da mal çok olduğu zaman kampanya yaptıklarını da sözlerine ekledi.