Deprem bilincinin oluşması amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihlerinde kutlanan Deprem Haftası, bu yıl acı bir tecrübeyle geldi. 6 Şubat ve sonrasında ülke genelinde yaşanan depremler, doğal afetlerin önemini bir kez daha hatırlattı. Toplumda deprem bilincini oluşturulmak ve depremlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla her yıl 1–7 Mart tarihleri arasındaki hafta, ‘Deprem Haftası’ olarak kutlanılıyor. Bu yıl depremin önemi ise deprem haftası gelmeden acı tecrübeyle anlaşıldı. 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem ile sonrasında ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan depremler, ülke olarak doğal afetlere hazırlığın önemini deprem haftası gelmeden öğretti.

VERİLEN EĞİTİMLER ZORUNLU OLABİLİR

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması sebebiyle deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilmesi, farkındalık ve güvenli yaşam kültürünün oluşturulması büyük önem arz ediyor. Yapılan eğitimler ve etkinliklerle vatandaşların bilinçlenmesi, depreme karşı daha dayanıklı yapılar yapılması, deprem olduğunda da toplumun bilinçli bir şekilde ve dayanışma içinde hareket etmesinin tekrar hatırlatılması son derece önemli. Bazı uzmanlar bu kapsamda verilen eğitimlerin okullarda zorunlu hale getirilmesi gerektiği görüşünde.

AFAD EĞİTİMLERİ HERKESE AÇIK!

Deprem esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bilgilere ulaşmak isteyenler vatandaşlar ise, AFAD’ın internet sayfalarından (www.hazirol.gov.tr ) ve sosyal medya hesaplarından ulaşabildikleri gibi AFAD İl Müdürlüklerinin düzenlediği ‘temel afet bilinci eğitimlerine’ de katılarak elde edebilirler. Afetler hakkında önemli bilgi ve becerilere sahip olmak için ise e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllüsü başvurusu yapılabiliyor. AFAD Gönüllüsü eğitimleri, internet ortamında uzaktan eğitimlerle başlayıp seviyelere göre yüz yüze ve saha eğitimleriyle devam ediyor.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim