Konya’da hastanede oksijen bittiği gerekçesiyle 8 hastanın hayatını kaybettiği ihbarında bulunan ve yapılan idari ve adli soruşturma sonucunda böyle bir olayın yaşanmadığının ortaya çıkması üzerine sağlık çalışanı çift Ö.K. (43) ve S.K. (47) hakkında ‘suç uydurma’ maddesi gereğince 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcılık iddianamesinde şüphelilerin iddiasının somut verilere dayanmadığı, iddiaların tamamen dedikodu ve duyumdan ibaret olduğu belirtildi. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da sağlıkçı çift tarafından yapılan suç duyurusu hakkında açıklamalarda bulunmuş ve olayın araştırılmasını talep etmişti. Milletvekili Yokuş, suç duyurusuna dayanarak yaptığı açıklamalarda 1,5 yıl önce Meram Devlet Hastanesi Yazır Ek Binası Yoğun Bakım Ünitesinde 8 hastanın oksijen olmadığı gerekçesiyle hayatını kaybettiğini iddia etmiş ve konuyu farklı platformlarda gündemde tutma gayreti göstermişti. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise oksijen taşıyan tankerin Cihanbeyli ilçesi civarında arızalandığı bunun üzerine hastanenin diğer binalarından getirilen tüplerle takviye yapıldığı ve hastanede gece boyunca herhangi bir oksijen sıkıntısının yaşanmadığı belirtilmişti. İl Sağlık Müdürlüğü’nce yürütülen idari soruşturma sonucunda olay günü 8 hastanın değil 2 hastanın yaşamını kaybettiği, bu ölümlerinde oksijen yetersizliği nedeni ile değil Covid-19’a bağlı olduğu ortaya çıkmıştı. Yapılan soruşturmada sağlık personeli Ö.K. ve S.K. çiftinin asılsız ihbarda bulunduğu belirtildi.

‘3 yıla kadar hapisleri istendi’

Şikâyet üzerine adli soruşturma da başlatıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sağlıkçı çifti hakkında ‘suç uydurma’ maddesi gereğince 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. S.K. iddianamede yer alan ifadesinde, gerçekleşen konunun hastane personeli arasında konuşulduğunu, konuyu eşine söylediğini, eşinin olayla ilgili bilgi ve belge topladığını, olayın daha büyük olduğunu, hastane kayıtlarının incelenmesi gerektiğini belirterek yasal işlem başlatılmasını talep ettiği söylediğine yer verildi. İddianamede ayrıca ihbarın somut olaylara dayanmayan bir takım dedikodu ve duyumlara dayalı olduğu kaydedildi.

Yargılanmalarına başlandı

Çiftin 15. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına başlandı. Duruşmada sağlıkçı çift ve tanıklar hazır bulundu. Tanıklardan A.O. (41), “2019-21 yılları arasında dâhiliye personeli olarak görev yapıyordum. Hastanemizde oksijen tüpünden kaynaklı bir sorun olmadı. Hiçbir zaman hastalar zarar görmedi” dedi. Teknik serviste çalışan F.A ise, “Oksijen getiren tankın arıza yaptığı söylendi. Civar hastanelerden hastaneye oksijen tüpü takviyesi yaptık” diye konuştu. Hemşire Ü.Ü. ise, “Bize oksijen sıkıntısı olabileceği önceden söylendi. Oksijen kesilmedi ama 5-10 dakika kadar oksijen basıncında düşüklük yaşandı” ifadelerini kullandı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

142 milyon TL'lik kaçakçılık girişimi engellendi 142 milyon TL'lik kaçakçılık girişimi engellendi

HABER MERMEZİ

Editör: TE Bilişim