Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ilk operasyonda, Gümrük Muhafaza ekiplerince yapılan analiz neticesinde Pendik Ro-Ro limanına gelen bir tır riskli olarak değerlendirildi ve x-ray taramasına sevk edilen tırın dorsesinde şüpheli yoğunluğa rastlandı.

Narkotik dedektör köpeklerle yapılan aramada, şüpheli görülen dorse kapıları sökülerek açıldı. Kapıların içerisinde oluşturulan gizli bölmelerde 319 paket içerisinde, 84 kilogram eroin cinsi uyuşturucu ele geçirildi.

İstanbul'da gerçekleştirilen diğer operasyonda ise uluslararası kargo terminalindeki bir gönderi riskli olarak değerlendirildi. Kargo, önce x-ray cihazı ile kontrol edildi ve daha sonra dedektör köpeklerle arandı. Söz konusu gönderinin içerisinden toplam 102 kilogram khat cinsi uyuşturucu madde çıktı.

Kenya'dan gelen kargoda 62 kilogram uyuşturucu

Gümrük Muhafaza ekipleri, Hatay'da da Kenya'dan gelen uluslararası bir kargoyu riskli buldu. Bitki çayı olarak beyan edilen gönderideki ürünler, uyuşturucu ve kimyasal madde test cihazı ile analiz edildi. Analiz neticesinde 62 kilogram ağırlığındaki ürünlerin bitki çayı değil, khat cinsi uyuşturucu olduğu belirlendi. Operasyonda, uyuşturucuyu teslim almaya gelen kişi gözaltına alındı.

Esendere Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirilen operasyonda da İran'dan Türkiye'ye gelen bir tır şüpheli bulundu. Söz konusu tırda x-ray taraması ve narkotik dedektör köpek kontrolünden sonra gerçekleştirilen aramalarda, sigara kartonlarının içerisine gizlenmiş 6,5 kilogram ağırlığında metamfetamin cinsi uyuşturucu bulundu.

Keklerin içinde uyuşturucu çıktı

Antalya'da da havalimanında gerçekleştirilen operasyonda içerisine uyuşturucu madde ilave edilen kekleri Türkiye'ye sokmak isteyen şahıslar, Gümrük Muhafaza ekiplerince deşifre edildi. Riskli görülen yolcuların bagajlarında bulunan keklere dedektör köpeklerin tepki verdiği gözlendi. Bunun üzerine numune alınarak analiz edilen keklerin içerisinde esrar cinsi uyuşturucu bulunduğu belirlendi.

Operasyon sonucunda 6 kutu kek içine ilave edilmiş 500 gram uyuşturucu ele geçirildi. Uyuşturucuyu Türkiye'ye getirenler gözaltına alınarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde soruşturma başlatıldı.

Gümrük Muhafaza ekiplerinin geçen hafta gerçekleştirdiği operasyonlarda 255 kilogram uyuşturucu ele geçirilirken, olaylarla bağlantılı olduğu düşünülen 5 kişi gözaltına alındı.

Editör: TE Bilişim