Öğle saatlerinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Şehir merkezine yakın birçok mahallede duyulan ve tüpteki gazın sıkışması nedeniyle olduğu tespit edilen patlama büyük korkuya neden olurken, herhangi bir can kaybının yaşanmaması yüreklere su serpti.

Olay Selçuklu ilçesi Nişantaşı Mahallesi Makami Sokak'ta bulunan Seçil Sitesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre sitenin altında bulunan işyerlerinin birinde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle binanın altındaki işyerlerinde büyük çaplı maddi hasar oluşurken, patlamanın olduğu binanın yakınındaki ev ve araçların camları kırıldı.

PATLAMA KISA SÜRELİ PANİĞE NEDEN OLDU

Patlamanın yaşanmasının ardından bölgedeki vatandaşlar büyük bir korku ve panikle evlerinden dışarıya döküldü. Olay anlaşılana kadar bölgede kısa süreli bir kargaşa meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine kısa sürede gelen polis, itfaiye ve AFAD ekipleri, olayın yaşandığı bölgede güvenlik önlemleri aldı. Ekipler patlamanın yaşandığı binanın çevresini boşaltırken, yapılan anonslarla patlamanın yaşandığı binada yaşayan vatandaşlar da dışarı çıkartıldı. Binadan çıkan vatandaşların bir kısmının korku nedeniyle şoka girdiği görülürken, sağlık ekipleri vatandaşlara hızlı bir şekilde müdahalede bulundu.

DOĞALGAZ SANILDI AMA TÜP ÇIKTI 

Olay yerine gelen ekipler patlamanın yaşandığı iş yerine girerek hızlı bir şekilde inceleme başlattı. İlk belirlemelere göre patlamanın nedeninin doğalgaz sıkışmasından kaynaklandığı belirtildi. Ancak incelemelerin derinleştirilmesiyle patlamanın nedeninin doğalgaz değil, tüp patlaması sonucu oluştuğu ortaya çıktı.

PATLAMA BİRÇOK YERDEN DUYULDU

Patlamanın yaşandığı dakikalarda bölgeye yakın birçok mahallede tedirginlik yaşandı. Kısa sürede sosyal medya hesaplarından patlamayla ilgili paylaşımlar yapıldı. Yapılan paylaşımlarda çok şiddetli bir patlamanın yaşandığı belirtilirken, patlamanın nedeni merak konusu oldu. 

EVLERDE VE ARAÇLARDA HASAR OLUŞTU

Bölgedeki evlerde ve araçlarda oluşan hasar, patlamanın şiddetini de ortaya koydu. Patlamanın olduğu binanın yakınındaki birçok aracın camları kırılırken, bazı araçların kaportalarında da çökmeler yaşandığı görüldü. Patlamanın yaşandığı dükkanın önünde bulunan bir araca ise patlamanın şiddetiyle ağaçtan kopan dalların saplanması şaşkınlığa neden oldu. Ayrıca patlamanın yaşandığı binanın tam karşısındaki bina başta olmak üzere, çevresindeki binaların birçoğunun camlarında da kırıklar oluştu. Patlamanın meydana geldiği işyerinin üstünde bulunan dairenin ise pencerelerinin çerçeveleri ile birlikte sökülmesi, dikkatlerden kaçmadı.

CAN KAYBI YOK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Nişantaşı mahallesinde yaşanan patlamaya ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulundu. Başkan Altay: "Patlamada can kaybı ve yaralı hemşehrimiz yok, çok şükür. Maddi hasar var, ekiplerimizin incelemesi devam ediyor." dedi.

BAŞKAN KAVUŞ BÖLGEYE GELDİ

Patlamadan kısa bir süre sonra bölgeye gelen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bölgede incelemelerde bulundu, ilgililerden bilgi aldı. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Kavuş, “Bina boşaltıldı. Elektrik, doğalgaz vanaları kesildi. Hala ne olduğu tam anlaşılamadı ama doğalgazdan kaynaklı bir sıkışma olduğu düşünülüyor. Yüksek basınçlı, tozu dumana katan bir patlama oldu. Ateşli veya alevli bir patlama değildi. Bir yangın tehlikesi görülmüyor. Binanın üst kısımlarında çok bir zarar yok. Basınçtan dolayı daha çok çevre apartmanlardaki camlar kırıldı. Selçuklu belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri binadaki hasar konusunda içeri girip gerekli testleri yapacak” değerlendirmesinde bulundu.

PATLAMA TÜP KAYNAKLI

Konya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Yıldız Tosun da kısa süre içerisinde patlamanın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalara katıldı. Tosun yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin belirlendiğini belirterek, “Patlama tüp kaynaklı. Zaten patlamanın olduğu işyerinin doğalgaz aboneliği yokmuş. İçeride bulunan tüp patlamış” dedi. Tosun bölgede oluşan hasarla ilgili olarak ise, “Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Bizim mühendislerimiz çalışırken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de incelemelerde bulunacak. İncelemeler sonucunda hasar tespiti yapılacak” bilgisini paylaştı.

SANKİ BOMBA PATLADI!

Bölge sakinlerinden Ramazan Ilgız’ın patlamayla ilgili yaptığı açıklama, patlamanın şiddetini de gözler önüne serdi. “Sanki bomba patladı” diyen Ilgız, “Ben patlamanın yaşandığı binanın karşısındaki apartmanın 7. katında oturuyorum. Patlama sesini duyduktan sonra camdan dışarı baktım toz duman bizden tarafa geldi. Resmen bomba patlar gibi ses geldi. Zaten araçlar filan komple gitmiş. Bizim evin de camı patladı” dedi. Bölgede yaşayan vatandaşlardan Mustafa Avşar da, “Bina mı yıkıldı bomba mı patladı diye aşağı indik. Çocukları topladık korkuyla aşağı indirdim. Sonra bu tarafa geldik, bir yaralı var mı diye baktık. Çünkü bu bölgede herkes tanıdık. Büyük ihtimalle orada bir lokanta vardı, orada oldu patlama. Çünkü oradaki her şey darma duman olmuş. Bir çığlık duydum ama inşallah kimseye bir şey olmamıştır” diye konuştu.

ZÜMRÜT’Ü HATIRLATTI

Yaşanan patlama daha ilk dakikalarda, 2 Şubat 2004 tarihinde 92 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı Zümrüt Apartmanı faciasını hatırlattı. Patlamanın, çöken Zümrüt Apartmanı ile yakın bir bölgede yaşanması, ilk dakikalarda “bina mı çöktü?” sorusunu akıllara getirdi. Olayın aslı anlaşılması ve olayda can kaybının yaşanmasıyla ile rahat bir nefes alındı.

MİLLETVEKİLİ VE BAŞKANLARDAN MESAJ

Öte yandan patlamayla ilgili olarak Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, sosyal medya hesabından geçmiş olsun mesajı paylaştı. Başkan Pekyatırmacı, “Nişantaş Mahallemizdeki bir iş yerinde meydana gelen doğalgaz patlamasında çok şükür can kaybı yaşanmadı. Patlamada zarar gören iş yeri sahipleri ve çalışan kardeşlerimiz ile mahalle sakinlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah beterinden muhafaza eylesin” dedi. MHP Konya Milletvekili Esin Kara da, “Selçuklu ilçemizin Nişantaş mahallesinde gerçekleşen patlamada evleri ve işyerleri zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tesellimiz can kaybının olmaması. Allah ülkemizi, milletinizi tüm felaketlerden esirgesin” ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman mesajında, “Konya'mızın Selçuklu İlçesinde Nişantaşı Mahallesi Makami Sokak'ta doğalgaz patlaması meydana geldi. Can kaybımızın veya yaralımızın olmadığı belirtiliyor, vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” derken, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam da, “Selçuklu İlçemiz Nişantaşı Mahallemizde meydana gelen patlamadan dolayı, bölge sakinlerine ve işyeri sahiplerine büyük geçmiş olsun. Can kaybı ve yaralanma olmaması teselli kaynağımız. Allah her türlü felaketten korusun” mesajını paylaştı.

Editör: TE Bilişim