Özellikle son yıllarda kısırlık problemi bir artış göstermektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri sağlıksız beslenme, stresli yaşam tarzı, sigara kullanımı, kötü hava şartları gibi vücutta serbest oksijen radikallerini arttıran etmenler olabileceği düşünülmektedir. Bebek sahibi olmayı planlayan çiftler döllenme öncesinden yaşam tarzını düzenlemesi önerilir. Bu dönemde arı sütü besin desteği olarak tercih edilebilecek bir üründür. Arı sütü ana arı olarak bilinen kraliçe arının tek besin kaynağıdır. Kraliçe arının doğurganlık oranı oldukça yüksektir.  Bir günde kendi ağırlığının yaklaşık iki katı kadar yumurta bırakır. Bu güçlü besleyici etkiye sahip olan arı sütünün insanda da faydalı etkiler yarattığına yönelik araştırmalar mevcuttur. Hem kadında hem de erkekte üreme sağlığına destek olabileceği bildirilmiştir. Yumurtalık kalitesini arttırmaya ve sperm kalitesi ile hareketliliğini arttırmaya destek olabileceğini bildiren çalışmalar yapılmıştır. Mekanizmayı netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

İçerisinde 10-hidroksi 2-dekanoik asit (10HDA) bileşeni oldukça önemlidir. Bir arı sütünün kaliteli olması bu değerle ölçülür. Biyolojik aktivitelerinin temelinde yatan etken maddelerden biridir. Zade Vital Arı Sütü’nde bu değer en ideal orandadır (%4). 10HDA arı sütünün ana etken maddesi olarak adlandırılır. Yapılan çalışmalarda antimikrobial, antioksidan ve immunmodülatöretkileri bildirilmiştir.

Tüm arı ürünlerinde olduğu gibi arı sütü tüketimi esnasında alerjik reaksiyonların yaşanabileceği unutulmadan tedbirli davranılmalıdır.

REFERANSLAR

Peng CC., Sun HT., Lin IP. The functional property of royal jelly 10-hydroxy-2decenoic acid as a melanogenesis inhibitor. BMC Complement Altern Med. 2017; 17: 392

A. A. Hassan., Effect of royal jelly on sexual efficiency in adult male rats. Iraqi Journal of Veterinary Sciences, Vol. 23, Supplement II, 2009 (155-160).

Ali E. Al-Sanafi, Safaa.A. Mohssin, Senan M. Abdulla., Effect of Royal Jelly on male Infertility. Thi-Qar Medical Journal (TQMJ): Vol( 1); NO( 1); 2007(1-12).

Ahmed T. Abdelhafiz, Jehan A. Muhamad. Midcycle pericoital intravaginal bee honey and royal jelly for male factor infertility. International Journal of Gynecology and Obstetrics (2008) 101, 146–149.