Değerli okuyucular,

Merhaba, bu sene de Ramazan ayının sonuna gelmiş bulunmaktayız, bir yandan bayram sevinci yaşarken bir yandan Ramazan ayına veda etmenin burukluğunu yaşıyorum ben kendi adıma. Evlerde tatlı bir bayram telaşı aldı başını gidiyor. Bayram boyu misafirlerimiz için ikramlıklar ve bayram sabahı kahvaltısı için menüler oluşturulmaya başlanmışken naçizane birkaç şey söylemek isterim. Her evde hazırlanan tatlı ikramlıklar… Bayramda ikramı reddetmenin zor olduğunu bilsem de hayır demeyi bilmek veya küçük porsiyonlarla ikramı kabul etmek gerekiyor. Siz misafirleriniz için belki de farklı alternatifler hazırlayabilirsiniz; mesela şerbetli tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar, karbonhidratlı yiyecekler yerine salata türü ikramlıklar olabilir.

Bayram süresi tabi ki en çok çocukların hoşuna gidiyor. Her gidilen ziyarette ikram edilen çikolata ve şekerleri sınırlamak gerçekten çok zor oluyor. Bu sebeple çocuklarımızla öncesinde konuşmakta fayda görüyorum. Her gittiği yerden sadece bir tane almasını tembihleyebiliriz. Ayrıca ben bayramda gelen çocuklara şeker çikolata ikramı yerine çocukları mutlu edebilecek oyuncaklar veya kuruyemiş keseleri hediye etmeyi tercih ediyorum.  

Çocuklarda çok şeker tüketimi; 

  • Diş sağlığını tehdit eder
  • Alerjik reaksiyonlara yol açabilir
  • Beslenme alışkanlıklarını değiştirir

Bu sebeplerden dolayı çocuklarımızın şeker tüketimini gözlemlemeliyiz. Şeker, çikolata yerine alternatif olarak dondurma gibi nispeten daha sağlıklı olan ürünleri sunabilirsiniz. 

Tüm bunların yanı sıra çocuklarımıza bayram sevincini hissettirmeli, gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmeliyiz. Bayramın anlamının sadece şeker ve harçlık toplamaktan ibaret olmadığını, büyüklerin ziyaret edildiği, aile kavramının pekiştiği günler olduğunu içselleştirmek için biz ebeveynler ellerinden geleni yapmalı diye düşünüyorum. Unutmayalım ki söylemler her zaman etkili olmuyor çocuklarımızın üzerinde ama yaşayış biçimimiz ile onlara doğruyu gösterebiliriz.  

Sağlık, mutluluk, huzur ve kahkaha dolu bayramlar diliyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle..