Değerli okuyucular,

Yazın gelmesiyle birlikte çocuklarımızı evlerde tutmak zorlaşıyor. Tüm kış kısıtlı alanlarda kalan çocuklar yazın tadını çıkarmak istiyor, tatile gitmek, denize, havuza girmek istiyorlar. Gelişimleri için gerekli olan bu aktivitelerin bazen kötü sonuçları ile karşılaşabiliyoruz maalesef. İshal, güneş çarpmaları, yaralanmalar, bağırsak enfeksiyonları ve böcek sokmaları, pusuda bekleyen yaz hastalıklarından bazıları maalesef. Bunlarla karşılaşma ihtimalimizi düşürmek için biz ebeveynler aşağıdaki bazı hususlara dikkat etmeliyiz;

  • Bol sıvı alınması çok önemli, çocuklarda sıvı kaybı çok daha kolay oluşabiliyor. Her kilo başına yaklaşık 3 çay bardağı kadar sıvı alması gerekiyor. 
  • Sağlık uzmanları protein, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyor, karbonhidrat içeriği düşük besinler tercih edilmesini tavsiye ediyor
  • Yaz aylarında artan sıcaklıklar beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalması hızlanır. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Taze meyve ve sebzeleri yıkamadan yedirmeyin.
  • 11.00– 16.00 saatleri arasında güneş ışınları çok dik geldiği için bunun dışındaki saatlerde çocukların D vitamini alması açısından yarım saat dışarı çıkılması sağlıklıdır.
  • Çocuklarımıza doktor tavsiyesi ile D vitamini vermek faydalı olabilir.
  • Arı ve böcek sokmasından sonra kızarıklık, kaşıntı 24 saat içinde geçiyorsa bu durum karşısında telaş edilmesine gerek yoktur. Ancak alerjik bir durum varsa, çocuğun yüzünde gözünde şişmeler varsa hiç vakit geçirmeden doktora başvurulmalı. 
  • Çocuklarımızın en sevdiği havuz ve su kaydıraklarından çocukların enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksektir. Özellikle başta mide-bağırsak enfeksiyonu olmak üzere pek çok mikrop havuzlardan alınabilir. Bunu önlemek için havuz suyunun yutulmaması ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin bol su ile yıkanması gerekmektedir. Havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerekir. 
  • İshallerin görülme sıklığıda maalesef yaz aylarında artmaktadır. İshale neden olan pek çok durum mevcuttur. Bunların başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz ishalleri de bu gruptandır. 
  • Bisiklet, kaykay ve paten gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik, dirseklik gibi koruyucuların kullanılması; olası kaza sırasında travma şiddetini belirgin ölçüde azaltır.
  • Çocuklarınıza kimyasal içerikli güneş kremlerini sürmekten kaçının, bunların yerine çocuğunuz güneşe çıkmadan 30-45 dk öncesinde kalitesinden emin olduğunuz bir markanın Susam Yağını sürebilirsiniz, güneş koruyucu etkisini göreceksiniz. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..