Değerli okuyucular,

Bu hafta romatizma hastalığından bahsedeceğim. Her ne kadar romatizma hastalığı yaşlılık hastalığı olarak bilinse de maalesef çocukluk çağında da görülebiliyor. Çoğu zaman eklem ağrısı şeklinde başlayabiliyor. Eklem ağrısı eğer çocuğun günlük aktivitelerini engelliyorsa altta yatan önemli bir sorun var demektir. Eklem ağrısının ortaya çıkış zamanı da mutlaka değerlendirilmelidir. Sabahları ortaya çıkan ağrılar çoğunlukla yangısal, geceleri ortaya çıkan ağrılar ise mekanik ve ortopedik kökenlidir. Örneğin geceleri ortaya çıkan ve ağrılı bölgeye yerel masaj uygulaması ile azalan ağrılar genelde büyüme ağrısına bağlıdır.

Eğer zaman zaman çocuğunuzda eklem ağrısı hissediyorsanız ortopedik muayene yaptırmayı ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü düz tabanlık, skolyoz ve aseptik nekrozlar gibi bir çok ortopedik bozukluk başlangıçta eklem ağrıları ile ortaya çıkabilir.1

Romatizmal hastalıklar hareket sistemi dışında bazen gözde kızarıklıkla, karın ağrısı, ateş ve göğüs ağrısı gibi değişken bulgular ile de ortaya çıkabilir. Bu tip sıkıntılar yaşadığımızda da hekimimize başvurmakta fayda vardır. 

Şayet romatizmaya genetik yatkınlık varsa yaşantımızda şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarını düzenlemeliyiz, fazla kilodan kaçınmalıyız
  • Beslenmemize Omega 3 yağ asidi içeren yiyecekler eklemeliyiz; Omega 3-omega 6 dengesi romatizmal hastalıklar için çok önemli.
  • Zeytinyağı, Keten Tohumu yağı, Kalsiyum ve C vitamini tüketimini artırmalıyız
  • D vitamini takviyesi kemiklerimiz için çok önemlidir, eksikliği kas iskelet sisteminde kuvvetsizliğe neden olup romatizma oluşumuna zemin hazırlar.
  • Soğuk ve nemli ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıyız.

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..

1‹.Ü. Cerrahpafla T›p Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Romatoloji Hastalıklar› Sempozyum Dizisi No: 34 • Nisan 2003; s. 43-50