Değerli okuyucular, 

Bu hafta çocukluk çağında metabolik sendromdan bahsedeceğim. Metabolik sendrom daha çok erişkinlerin sorunu olarak bilinirken son yıllarda çocukluk, özellikle de adolesan döneminde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda da metabolik sendrom sıklığındaki artış obezite sıklığındaki artışa paraleldir. Metabolik sendromun temelinde insülin direnci vardır ve bu vakaların önemli bir bölümünden tip 2 diyabet gelişmektedir. 

Metabolik sendromun bileşenleri kilo kontrolü, diyet ve fiziksel aktivite gibi farklı yaşam tarzı ile kontrol edilebilmektedir. Bu nedenle metabolik sendromun tedavisinde öncelikle beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite gibi etmenlere yönelik müdahale yapılmalıdır.

Son çalışmalarda D vitamininin insülin metabolizmasında rol oynadığı ve metabolik sendrom gelişimi ile ilgili olduğu gösterilmiştir.Ayrıca çocuklarda düzenli balık yağı kullanımının da metabolik sendrom üzerine olumlu etkileri görülmüştür.

Daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, çocuklarımızın beslenmelerini gözden geçirmeliyiz, onlarla birlikte düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. 

Hepinize sağlık dolu bir hafta diliyorum..

Referanslar

  • Şükrü Hatun, Filiz Çizmecioğlu, Çocukluk çağında metabolik sendrom, 2005 , Vol 48 , Num 3

  • Nalan Hakime  NoğayGülden  Köksal, Çocuklarda Metabolik Sendromun Tedavisinde Beslenme Yönetimi, J Curr Pediatr 2012

  • Alfonso AlexanderAguileraaGuillermo HernándezDíazaMartín LaraBarcelataaOfelia AnguloGuerreroaRosa M.OliartRosa, Effects of fish oil on hypertension, plasma lipids, and tumor necrosis factor-α in rats with sucrose-induced metabolic syndrome, The Journal of Nutritional Biochemistry, June 2004