İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sebahattin Zaim Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesinden pek çok akademisyenin katkı sunduğu çalıştayda İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Vergil açılış konuşması yaptı. Prof. Dr. Atilla Arkan, “Söz konusu Merkezin finansal okuryazarlığın artırılması, sektörün daha iyi tanıtılması, konuyla ilgili bilimsel araştırmaların yaygınlaştırılması, kongre, çalıştay, seminer, kurslar, konferanslar ve sertifika programlarının düzenlenmesi, lisans, yüksek lisans ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması konularında öncü bir rol oynayacağını” dedi.
Merkez Müdürlüğü görevine atanan Prof. Dr. Hasan Vergil ise, akademik kadronun güçlendirilmesi bakımından beş akademisyenden oluşan bir danışma kurulunun oluşturulduğunu, asistanların görevlendirildiğini belirterek, Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) sektör ve akademi iş birliği konusunda oldukça yararlı çalışmalara ev sahipliği yaptığını, ayrıca bilimsel faaliyetlerin ve yayınların önümüzdeki dönemde hızlandırılacağını ifade etti.
KANUNİ DÜZENLEME ŞART
Mali Verilerle Tasarruf Finansman Sisteminin Gelişimi konusunda bir tebliğ sunan FKB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Abdurrahman Çetin, “Finansal piyasaların büyüyebilmesi, sağlıklı gelişimini idame ettirmesi ve sürdürülebilirliğinin temin edilmesi otoritelerin yapacağı kanuni düzenleme ile yakından ilişkili olduğunu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2021 yılında tasarruf finansman sektörüne ilişkin olarak düzenleme yapması, şirketlerin faaliyetlerinin otorite iznine tabi olması ve finansal mimarilerinin sağlıklı temellere oturtulması sayesinde sektörün son yıllardaki büyüme performansı önceki yıllara göre daha yüksek seyrettiğini, müşterilerin otoriteye ve düzenlemeye önem verdiğinden dolayı son yıllarda bu sisteme başvuran müşteri sayısında ciddi artışlar yaşandığını ve pek çok müşterinin piyasa şartlarına göre daha makul fiyatlarla ev ve araba sahibi olabildiğini” ifade etti.
Çetin, “Sektörün karşılaştığı problemler arasında, yeterince tanınmaması, sistemin işleyişinin bilinmemesi ve düzenleme arbitrajının olması, yani açıkça ifade etmek gerekirse BDDK denetim ve gözetimine tabi olan kuruluşların aynı muafiyet ve istisnadan yararlanamaması bulunmaktadır. Örneğin, Bankacılık sisteminde ipotekli konut finansmanı ve mortgage kapsamında yer alan finansman işlemlerinde BSMV istisnası bulunmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde sektörümüzün de bu kapsama alınması konusunda girişimlerde bulunduktan sonra olumlu netice alınabildi. Aynı şekilde, bankalarda ve finansman şirketlerinde fatura yerine geçen dekont uygulaması bizim sektör için de ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğde düzenleme yapmasıyla mümkün hale gelmiştir. Benzer şekilde Noter nezdindeki e-rehin, e-ipotek ve güvenli ödeme sistemine dahil olmamız FKB bünyesindeki yoğun takip ve diyalog sayesinde mümkün olabilmektedir. Sektörümüze ilişkin diğer sorunların çözülebilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile de yoğun görüşme içerisindeyiz” dedi.
Sektörün mali verilerine de değinen Çetin, “2015 yılında 2 şirket, 68 şube ve 1,5 milyar TL aktif büyüklüğü ile faaliyet gösteren sektör son dokuz yılda 45 kat büyüyerek Eylül 2024 dönemi itibarıyla 6 şirket, 465 şube, 500 bin müşteri sayısı, 68 milyar TL aktif büyüklüğü ve 371 milyar TL işlem hacmine ulaştığını, son olarak, ürün çeşitliliğinin arttırılması, şirketlerin itibarının korunması, mevduat sigorta sisteminin sektörümüze de uyarlanması vb. alanlarda düzenleme arbitrajına yol açan hususlar da düzenlemelerin yapılmasının sektörün büyümesine ve istikrarına katkı sağlayacağını; ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmelerde yarısı bizden kampanyasının tasarruf finansman sektörüne uyarlanması durumunda 1 yerine 6-7 konutun kentsel dönüşüm kapsamına alınabileceğini” ifade etti.