Akşehir küçük yer! Herkes birbirini tanıyor. Gazetecilerin eleştiri demeyelim tespitleri bile yanlış anlamak için arananları kırabiliyor. Bu yüzden Akşehir'de uzun süre köşe yazısı yazmadım.
Fakat topluma olan sorumluluğumuz gereği bazen yeniden yazacağım. Malum seçim zamanı geldi. Herkes görüşlerini çarşıda pazarda paylaşmaya başladı. Hâsılı kendimizi bazı diğer illerle karşılaştıran ve Akşehir'i il olmaya layık görenlerin aksine ben diğer ilçelerden eksiklerimiz konusunda biraz kafa yordum.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Mesleğimiz icabı Akşehir'in çevresinde 120 kilometrekare alanda ayak basmadığımız haber takip etmediğimiz yer yoktur.
Hadisi şerif 'Vatan sevgisi imandandır' diyor! Fakat vatan sevgisinin ölçütü nedir bunun iyi tespit edilmesi lazım! Bence vatanını seven Akşehir'e en iyi hizmet edendir. Bu gerçek Konya için de başka yerler içinde değişmez. Hizmeti etmek için illa belediye başkanı, meclis üyesi olmaya gerek yok. Her meslekte insanlar vatana katkı sunabilir; tabi fırsat verilir görüşleri alınırsa!
Yerel düşünen insan yerel hizmet yapar. Bunu küçümsemek için söylemiyorum. Ulusal bağlantılı yerel gazetecilik yapıyoruz. Ama bu geneli görebilenler iş birliği yapılmayacak anlamına gelmiyor. Bazı yerlere bakıyoruz ve imreniyoruz.
Bunu en iyi de Akşehir'de değil dışarıda yaşan insanlar görüyor.
Biraz özeleştiri yapalım!
Ilgın'ın eski hali ile Akşehir'in eski haline gören bir ağabeyim, 'Yakında Ilgın'a bağlanırsanız şaşmam' dedi. Düşündüm! Çok da haksız sayılmaz. Niye mi?
İlk önce elde neler var onlara bakalım.
Eskiden bir köy görüntüsünde olan Ilgın'da kaplıca ve buna bağlı termal turizm var. Şeker Fabrikası var. Linyit işletmeleri var. DSİ'si var. Orman İşletmesi var. Saymanlık var. Tarıma dayalı sanayi en az Akşehir kadar var. Ve Ilgın gelişiyor.
Akşehir'e bakıyoruz. Sivrihisar'ın elimizden almak için her fırsatta hamle yaptığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin adına Akşehir'de düzenlenenlerden daha iyi organizasyonlar gerçekleştirdiği Nasreddin Hocamız ve kurumak üzere olar bir gölümüz. OSB'deki sanayi kuruluşları da olmasa tırnak içinde her zaman söylenen 'bölgenin ağabeyi Akşehir'in yakında bölgenin küçük kardeşi olmasına az kalmıştır. Ama buna Akşehir halkının sağduyusu izin vermeyecektir.
Bundan 20 yıl önce İstanbul'da üniversite eğitimi almaya başladığımız zamanlara nazaran Akşehir'in durumuna baktığımda şu anda şehrin güzelleştirilmesi ve yapılan yatırımlar adına diğer ilçelerden daha az çaba gösterildiğini üzülerek görüyorum. Okula giderken içinden geçtiğimiz Bolvadin'de şehrin giriş ve çıkışlarına -bakın çok demiyorum- biraz ilgi gösterildi. Buradan geçen herkes bir şehre girdiğini anladı.
Konya'da yaşayan bir Akşehirli şöyle dedi: Geçerken otobüsle Akşehir otogarını gördüm. Otobüsün içinde Akşehirliyim diyemedim, utandım. Çamlar kırık ve otogar çevresi çok bakımsızdı Herhalde hemşerimiz Konya'da son yirmi yılda yaşanan gelişme ve hizmete alışık, bu gelişmenin Akşehir'de yaşanmadığını ima etti bana, neyse artık Konya BB'si devir aldığı otogarı seçimlerin ardından hale yola koyacaktır.
Sade vatandaş sokakta bunu söylüyor. Diğer taraftan baktığımızda Akşehir'in geriye gitmesi son yirmi yıllık bir olay değil. Daha eskilere ve Akşehir'de özellikle şehri yönlendirenlerin, genel manada yöneticilerinin kısır fikir yapısına dayanıyor.
Mesela bir bakın Polis Okulu Akşehir'den neden gitti? O dönemde okulu yazarak çizerek eleştiren, insanların kümelendiği statüko yüzünden. Bu adamlar halen Akşehir'de ve aynı politikayı değişmiş gibi görünen aynı insanlarla sürdürüyor. Yazıyor, çiziyor, kafa koparıyor! Özal'da aldı okulu Ereğli'ye verdi. Asıl soru bu değil? Diğer Akşehirliler nerede? Son yirmi yılda önemli başarılar elde eden mevki makam sahibi olan Akşehirliler? Niçin gidenin yerine mesela bir YİBO koymadılar.
Akşehir'i bilen seven Akşehir'de okumuş. 'Akşehir için canımı veririm' diyen hemşerilerimizin sayısı az olmadığını ben biliyorum. Nerede bunlar!... Kimisi İstanbul B.B.'de Topbaş'ın danışmanı, kimisi Konya B.B'nin beyin takımında, kimisi Bakan Yardımcısı, kimisi birçok kamu kurumunda ve özel sektörde Genel Müdür pozisyonunda! Hülasa Akşehir'in geneli gören, Dünya ile entegre olmuş, global düşünen fikirlerinin alınmasını bekleyen, -her şeyi ben bilirim diyen zihniyetten- bir işaret bekleyen, sepetindekileri sofraya koyacak, Akşehir halkının karnını doyuracak, proje potansiyeli olan, ekip çalışmasının ne olduğunu bilen çok insanı var.
Aklıma gelmişken; Karapınar'da bir gazeteci ağabeyimizle görüşüyoruz. Düşünmüşler, Karapınar'ı beklememişler, Ankara'da Enerji Bakanlığı'nın kapısında yatmışlar! Çorak topraklar bir anda Güneş Enerjisi için pilot bölge seçilmiş. Proje üretip, takibini yapmışlar. Tarımsal üretimin bile doğru düzgün yapılamadığı bu topraklar artık 5 yıl öncesi ettiği paranın 5 katına satılıyor. Akşehir'de de bu manada güzel şeyler yapıldı. Heykeller yapıldı. Açıklanan ve yapılacağı deklare edilen ama bir türlü yapılamayanları saymazsak; güzel temeller atıldı. Devletin yaptıklarını saymazsak bizim ürettiğimiz projeler, yine yerel kaldı.
Demek ki bazı şeyleri zorlamanın çok manası yok. Yapan yapacağını yaptı. Akşehir'in iklimi tabiatı ve ekonomik yapısı göz önünde bulundurularak daha neler yapılabilir ona bakmak lazım. Hz. Mevlana ne güzel söylemiş Dün Dünde Kaldı Cancağızım, Yeni Şeyler Yapmak Lazım
Yapan yapacağını yaptıysa, başkası daha güzel şeyler yapmalı. Gördükleri güzellikleri ortaya koyabilmeli. Eloğlu güzel projelerle gelişirken Akşehir yerinde saymamalı!
Her yerde demokratik yollarla bir başkası gelerek yeteneklerini ortaya koyabilmeli.
Söyleyecek çok şey var ama bugünlük yeter!