Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’ni anlatmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Tulukcu, Akörenli başarılı işadamlarını anlatıyor.
Fotoğraf: Feyzullah Ertaş ve idolü Rahim Özkaymak
SOSYAL-YARDIMSEVER İŞADAMI FEYZULLAH ERTAŞ
15 Şubat 1958 tarihinde Akören’de doğdu. Babası Fevzi Çavuş oğlu Mustafa Ertaş annesi, Tahtalılardan Mehmet Kılıçarslan'ın kızı Fatma Hanım. 1974-1975 Konya Gazi lisesi mezunu. Feyzullah Ertaş'ın iş hayatına atılması aileden gelmekte. Sarayönü Konuklar Devlet Üretme Çiftliği’nde memurluk yapan baba Mustafa Ertaş 1 Ocak 1965 tarihinde istifa ederek Ertaş Bakkaliye adıyla Konya Merkez Zafer Meydanı yakını Kazım Karabekir Caddesi'nde ticarete başlangıç yapmıştı. Sonrasında da önce İpragaz, daha sonra ise Milangaz marka tüp gaz işine girmişti.
Feyzullah Ertaş bu çerçevede 1970 yılında henüz 12-13 yaşlarında iken Meram Yeniyol Lastik Durağı’nda bulunan İpragaz tüp deposundan hem de motorsuz 3 tekerlekli bisiklet arabası ile evlere tüp dağıtım yaparak bu mesleğe ilk adımını atmaya başladı. Feyzullah Ertaş lise son sınıf öğrencisi iken 1974 yılında baba Mustafa Ertaş bakkaliye işine son vererek Alaaddin Caddesi İplikçi Cami yanında Akviran Ticaret adıyla Milangaz tüp bayilik işi ile ticarette bir aşama kaydetti. Bu dönemde Feyzullah Ertaş Ereğli yolunda Milangaz'ın Tüp Depo işini idare etmeye başladı. Yavaş yavaş ticari çevresini geliştiren Feyzullah Ertaş 1991-1992 yılında İstanbul Caddesi'ne açtığı BURAK A.Ş. ile mesleğin Türkiye'deki duayenlerinden Erdoğan Demirören ve Likitgaz firması ile diyaloğu gelişti ve Türkiye'de tanınmaya başladı. Ertaş 1993 yılında bir aşama daha kaydetti, Kombassan Holding tarafından Hasanköy Mahallesi'ne kurulan KONGAZ’IN başına getirildi. Bu vesile ile Holding'in başkanı Haşim Bayram rahmetli ile Feyzullah Ertaş'ın diyaloğu her geçen gün arttı. Nitekim bu paralelde Ertaş 1998 yılında Kombassan Konyaspor’un Futbol Şube sorumluluğuna getirildi. O yıllarda Kombassan Konyaspor hayli başarılı bir dönem geçirmişti. Feyzullah Ertaş 1998 yılında önemli bir adım daha attı. 30.000 metrekareye kurduğu Meramgaz ile bu konuda mesleğinin popülerlerinden olmuştu. Ertaş 40 çalışanı ile 2000 yılında Konya'yı aşarak Türkiye geneline hitap etmeye başladı. Doğalgazın gelmesi, gelişmesi üzerine Ertaş 2005 yılıyla birlikte iş kolunu değiştirdi. İlk olarak 2005 yılında İzmir'e Kutup Ambalaj adıyla Damacana Fabrikasını kurdu, çok geçmeden bu konuda bir hamle daha yaparak Konya Alakova Meram Sanayi Bölgesi’ne Kutup Ambalaj’ın ikinci fabrikasını kurarak 40 çalışanı ile üretime devam etti. Feyzullah Ertaş halen Konya Şirinhanım Çeşmesi yakınındaki bürosundan ticari hayatını sürdürmekte. Fevzi Çavuş’un torunu, Feyzullah Ertaş henüz 12-13 yaşlarında sırtında tüp taşıyarak başladığı hayat mücadelesinde her geçen yıl kendini ve işini kat kat geliştirdiğine şahit oluyoruz. Onun bu konuda dedesi ve babasından feyz aldığı da bir gerçek.
FOTOĞRAF: Konya’nın sosyal işadamı Feyzullah Ertaş gençlik yıllarında
Feyzullah Ertaş Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, Konya'nın tanınmış iş adamı Rahim Özkaymak ve Türkiye'nin popüleri Erdoğan Demirören’i kendine idol seçmesi, onlarla olan diyaloğu, onu iş hayatında yükseklere taşıdı. Çocukluğundan beri Akören’le ilişkisi devam eden Feyzullah Ertaş ata yurdunu hiç unutmadı. Akören Dağ Sarnıcı Yayla Şenliklerine katkıda bulunması, 80 yaşına yaklaştığı dönemde babası Mustafa Ertaş ve kayınpederi Seyit Ahmet Gültekin'in kurduğu Akören Mezarlıklar Derneği’ne en büyük yardımı Feyzullah Ertaş yaptı. Kadıburnu, Orta ve Tahtalı Mezarlığı’nın tüm taş duvarlarını tamir ettirdi. Sondaj kuyusu açılması, su deposu ve 30 çeşme yapılması, 2000 fidan dikilmesini sağlamıştı. Ertaş ayrıca İzmir Çetin Kültür köyüne atalarının adını taşıdığı Hacı Amadın Sarnıcı’nın bir örneğini de yaptırmıştı. Bunun dışında Ertaş Akören Çatören güzergahında bulunan Büyükbelen mevkiindeki 63.677 metrekare araziye BADEM ORMANI yaptırdı. Her ne kadar Akören Belediyesi buranın su ihtiyacını 10 yılı aşkındır çözemese de fidanlar usul usul da olsa yeşermeye devam ediyor. 2008 yılında Kayasu’dan (May) Akören'e getirilen su için Feyzullah Ertaş Akören Belediyesine boru desteği de vermişti. Feyzullah Ertaş ayrıca anne ve babası hayrına, Konya Kız Meslek Lisesi ve Gazi Lisesi'ne öğretmenler odası ve kütüphane yaptırdı. Ecdat Yurdunu unutmayan Feyzullah Ertaş dede evinin bakımını yaptırarak zaman zaman orada kalmayıda ihmal etmiyor. Vefakarlığı ve sosyalliği ile ön plana çıkan Feyzullah Ertaş 29 Ocak 2006 tarihinde Hollanda Akörenllier Derneği tarafından yapılan Akörenliler gününe katılarak günün en anlamlı konuşmasını yapmıştı. 2002-2009 yıllarında 46 sayı ile yayın hayatına kazandırdığımız Akören Dergisi için Ertaş'ın yaptığı fedakarlık unutulamaz. Ertaş bizden hiçbir talep olmadığı halde, dergimize maddi katkıda bulunarak bu konuda sıkıntımızı gidermiş ve nefes almıştık. Dergimizin son yılı 2009'da 7 Kasım 2009 tarihinde yaptığımız son kutlamada söz alarak 400 kişinin önünde derginin devam etmesi gerektiğine vurgu yapmış ve bu konuda her türlü fedakarlığa hazır olduğunu belirtmişti. Gönül adamı Ertaş bununla da kalmadı ve 6 Kasım 2009 tarihinde Özkaymak Otel’de yapılan organizasyon ile bizlere şilt takdim ederek dergi yayın kurulunu onurlandırmıştı. Bu çerçevede Akören Dergisi olarak Akören'in sosyal, yardımsever iş adamı Feyzullah Ertaş'ı iki kez işyeri Meram Gaz’da ziyaret ederek gönlünü almaya çalışmıştık.
S. Ahmet Gültekin hocanın kızı Aliye hanımla evli olan Feyzullah Ertaş, Mustafa, Fatma Nur, Merve ve Ceylan adında üç çocuk babası.
FOTOĞRAF: Feyzullah Ertaş Akören mezarlıkları için fedakarlıktan kaçınmadı
DEV VİNÇ'İN İHRACAATTA BAŞARISI KARAÇELEBİ KARDEŞLER
Hayat mücadelesi için 1955 yılında Çumra'ya göç eden Arafa Karaçelebi'nin torunu Hasan Hüseyin Karaçelebi'nin büyük oğlu Serdar Karaçelebi'nin 1992 yılında 9 yaşında başladığı çıraklıkla, 23 yılda kendini geliştirmesi ve kardeşleri Arafa ile Gazali'yi de yanına alarak Uluslararası düzeyde mesleklerini her geçen gün geliştirerek yükselmeleri takdire şayan bir durum. Dev Vinç’in ağabey Serdar Karaçelebi 1992 yılında Çumra'da henüz 9 yaşında iken Demirciler Torna’da çalışmaya başladı. 1997 yılında Konya'ya gelerek 1. Organize'de Ceylan Makine Sanayi’de vinç sektörünü tercih ederek aşama kaydetmeye başladı. 2003-2004 yıllarında askerliğini Kütahya'da havacı olarak yaptı. Terhis sonrası aynı sektörde akrabası Makine Mühendisi Servet Karaçelebi ile birlikte 2004-2005 yılında Zafer Sanayi’de ortak olarak vinç imalat işini devam ettiren Serdar Karaçelebi devamında da 2014 yılına kadar Son Birlik sanayide Kadınhanlı Vedat Oflaz ve Servet Karaçelebi ile üçlü olarak çalışmalarını sürdürdü. Serdar Karaçelebi 2015 yılında ortağı Vedat Oflaz ile birlikte aşama kaydederek kapalı alanı 1500 metre kare olan Ereğli yolunda kendilerine ait fabrika ile Türkiye çapında söz sahibi olmanın yanında ihraç yönünde hayli gelişme kaydettiler. 2017 yılında Vedat Oflas ortağından ayrılan Serdar Karaçelebi kardeşleri Arafa ve Gazali ile 2014'ten beri omuz omuza vermeleri onları yükseltti. Türkiye'nin her yöresine hitap etmenin yanı da ihracatlarını geliştirdiler. Karaçelebi kardeşler kazandıkları ile 2022 yılında aynı Ereğli yolunda ikinci bir yer olarak 15 çalışanları ile 4.500 metrekare kapalı alanda gayretlerini sürdürüyorlar. İşte Dev Vinç Sanayi Ve Limited Şirketi’nin ihracat yaptığı ülkeler; İrlanda, Fildişi, Kenya, Cezayir, Libya, Nijerya, Senegal, Irak, İran, Ukrayna, Özbekistan, Gürcistan, Nahçıvan, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Avusturya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Hollanda, Belçika, Azerbaycan, Türkmenistan, Malta, Yemen, Rusya, Slovakya, Senegal, Kongo
Serdar, Arafa ve Gazali Karaçelebi kardeşlerin annesi aslen Kuşca köyünden Dudu Keman Hanım.
FOTOĞRAF: Hüseyin Çoban’ın kabri Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda
FOTOĞRAF: Çetin Kültür Köyü’ne Feyzullah Ertaş’ın yaptırdığı dede hatırası Hacı Amadın Sarnıcı’nın aslı Akören Boğazın Ağzı’nda
FOTOĞRAF: Serdar Karaçelebi, Servet Karaçelebi ile beraber çalıştıkları yıllarda
FOTOĞRAF: Feyzullah Ertaş’ın Kombassan Holding’in başkanı Haşim Bayram’a gösterdiği vefa takdire şayandı
FOTOĞRAF: Gazali, Serdar, Arafa Karaçelebi Kardeşler hayat mücadelelerini omuz omuza sürdürüyorlar
FOTOĞRAF: Serdar Karaçelebi (ortada) mesleğinin ilk yıllarında çalışanları ile
FOTOĞRAF: DEWINCH Konya Ereğli Yolu’nda üretimini sürdürüyor
FOTOĞRAF: Feyzullah Ertaş’ın iş hayatındaki atılımı Likitgaz’ın sahibi Erdoğan Demirören ile başladı, Haşim Bayram ile gelişti Ertaş her ikisine de vefalı davrandı
FOTOĞRAF: Serdar ve Arafa Karaçelebi baba Hasan Hüseyin Karaçelebi’nin kucağında
FOTOĞRAF: DEWİNÇ işi demire şekil verip vinç yapmak
FOTOĞRAF: Konya Huzurevi’ne katkıda bulunan Feyzullah Ertaş’a dönemin Huzurevi Müdürü Mustafa Gürbüz çiçek takviminde
FOTOĞRAF: Feyzullah Ertaş merkep ile dede Fevzi Çavuş öküz arabası ile Akören topraklarında
FOTOĞRAF: Ertaş Ailesi iftar yemeğinde
FOTOĞRAF: Akören Dergisi Feyzullah Ertaş’ı teşekkür ziyaretinde