Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’ni kaleme almayı sürdürüyor. Tulukcu, memleket için düşmana karşı göğüs göğüse çarpışan Akören’in gazilerini anlatırken, bu isimlerin hayatlarına da ışık tutuyor
Memleket için savaştılar
FOTO ALTI : Gazi Şakir Yalçın torunları Hasibe Akalın ve Pervin Yalçın ile
Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’nde ilçenin gazilerini anlatıyor.
MEHMET ELÇİ
1898 yılında Akören'de doğdu. Babası Hüseyin Ali, annesi Fatma Hanım.
Yemen Savaşı’na katılmak için birkaç Akörenli Adana tarafından tren ile yol almaktadırlar, bir süre sonra Jandarma (Zabit) olan hemşehrileri Ataç Musa ile karşılaşırlar. Musa Ataç bindikleri trenin Yemen’e değil, Arabistan'a gitmekte olduğunu söyleyince trenden indiler, dağ tepe yürüyerek Akören’e döndüler. Çok geçmeden seferberlik devam edince yakalanır ve tekrar önce Rus Harbi Bulgar cephesinde, sonra da Kurtuluş Savaşı çerçevesinde Afyon tarafında özellikle Bolvadin'de savaştılar. Ali İhsan Paşa'nın görevi ile düşmandan istihbarat toplamak için beyaz bir merkep ile yol alan Mehmet Elçi saç sakal karışmış perişan vaziyette bir süre sonra Ali İhsan Paşa'ya döner. Paşası tarafından kendine ikram edilen kuru fasulyeyi yer ve tabağın arka kısmına tarih atar. Aynı dönemde cephede Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın heybetli yürüyüşü onu çok etkilemişti. Tınaztepe'deki savaşa katıldığını ifade eden gazimiz Mehmet Elçi Yunan düşmanının 7 kat telle çevrili yerde ilk telleri kesen ekipte olduğunu, teller kesilince çanların çalıp köpeklerin sesleriyle gürültünün artması ile kendi topçularının erken top atmalarıyla bazı asker arkadaşlarının şehit olduğu hatıralarında üzülerek anlatırdı.
Gene de yenecek ekmeğimiz var ki Akören'e sağ döndük derdi.
Gazilik madalyası vardı. Akören'de bir ara oluşan sel felaketinde evdeki diğer eşyalarla birlikte kayboldu.
Ben ülkeme parayla askerlik yapmadım diyerek Gazilik Maaşı’nı kabul etmedi.
Gençlik yıllarında çobanlık sonrasında çiftçilik yaparak ömrü geçti.
Omarhocagilden Mustafa Şahin'in kızı Kezban (Kiraz) Hanımla evli olup Miyase Gülcan, Süleyman Elçi ve Hüseyin Ali Elçi adında 3 çocuk babası olup 6 Haziran 1991 tarihinde vefat etti, kabri Akören Kadıburnu mezarlığında.
FOTO ALTI : Gazı Borzanın Ahmet Gök’ün kabri Akören Orta Mezarlık’ta
BORAZANIN AHMET GÖK
Gazimiz Ahmet Gök 1900 yılında A.kören'de doğdu 4 yıl askerlik yapan babası Mustafa Gök borazancılık yaptığı için gazimiz Ahmet Gök'e Akören'de Borzan'ın Ahmet lakabı takılmıştı .
Gazimiz 1919-1923 yılları arasında 4 yıl süren Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Komutanı tüm askerlerine yaralı olanınız varsa öne çıksın demesine rağmen gazimiz Borzanın Ahmet çarığının içi kum dolmasına rağmen öne çıkmadı çünkü kurşun kemiğine değmeden bacağının bir tarafından girmiş diğer tarafından çıktığı için önemsememişti.
Bakkal Rahmetli Halil İbrahim Gök ve Rahmetli Alime Samancı adında iki çocuk babasıydı. Ömrü çiftçilik ile geçti, gariban hali vardı. Hanımı Dudu hanımdı.
20 Aralık 1966 tarihinde vefat etti, kabri Akören Kadıburnu mezarlığında.
FOTO ALTI : Gazı Borzanın Ahmet Gök’ün kabri Akören Orta Mezarlık’ta
Akören'de Saygısız lakabı ile anılan Abdullah Saygıcı 1900 yılında Akören'de doğdu Bbabası Ahmet, annesi İmin Hanım.
Kurtuluş Savaşı'na katıldığı bir ara hemşehrileri Civangil'in İsmail Eren, Ali Eren ile askerden kısa süreli kaçtıkları bilinmekte.
Kurtuluş Savaşı (İstiklal Harbi) döneminde Akören'in askerlik şubesi, Seydişehir Askerlik Şubesi idi. Savaş sonrası Askerlik Şube binasının yanması nedeniyle çoğu Akörenli gibi Abdullah Saygıcı’da gazilik maaşı alamamıştı.
Bağ bekçiliği yapan Abdullah Saygıcı dönemin önemli hocası Ali Osman Efendi'nin (Sönmez) teşviki ile Goca Cami’de müezzinlik yaptı. Gür sesi ile meşhur Saygıcı’nın ezan ve selası çok uzak yerlerden bile duyulurdu.
22 Haziran 1987 tarihinde vefat eden ve Akören Orta mezarlığa defnedilen Abdullah Saygıcı 3 evlilik yapmıştı. İlk hanımı Aşırlar sülalesinden Müslüme Işık hanımda kızı Seda Demirgan, 2. hanımı Aliye hanımdan çocuğu yok, 3. hanımı Alim hanımdan Tahsin Demirgan adında bir oğlu var.
FOTO ALTI : Gazı Şakir Uysal’ın kabri Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda
ŞAKİR UYSAL
1 Temmuz 1897 tarihinde Akören'de doğdu. Babası Hasan Bey sülalesinden Hasan, annesi Şerife Hanım. Rus Harbi Doğu Cephesi, Sarıkamış'ta savaştı, soğuktan parmakları sıkıntılı idi. Toplam 5 yıl kadar askerlik yaptı. Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi'nde bulundu. 3 yıl Bağdat'ta İngiliz esir kampında kaldı.
FOTO ALTI 6: Gazı Şakir Uysal kardeşi Yarbay H. Vehbi
Çocukları Muzaffer Uysal, Hasan Uysal ve Şerife Yalçın. Ömrü çiftçilik, kasaplık ve kahvehane çalıştırmakla geçti. Kurtuluş Savaşı Akören’in Askerlik Şubesi yanınca, gazilik belgesi olmadığı için gazilik maaşı da alamadı. 5 Kasım 1955 tarihinde rahmetli oldu, kabri Akören Kadıburnu mezarlığında.
İBRAHİM ÇAVUŞ (AKCEYLAN)
1874 yılında Akören'de doğdu. Babası Rus Harbi Balkan Cephesi şehidi Osman, annesi Millesoğlu sülalesinden Havva Kurban Hanım.
FOTO ALTI : Gazı İbrahim Akceylan’ın kabri eşi Hatice Hanımla yanana Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda
7 yıl Yemen'de savaştı. Ömrü çiftçilik ile geçti.
Veli Bardakçı'nın kızı Hatice hanımla evli olan Yemen Gazisi İbrahim Çavuş (Akceylan) 6 çocuk babasıydı. (Ali Osman, Hamdi, Emine Erdoğan, Eyüp, Hayriye Yalçın, Veli) 16 Ocak 1945 tarihinde vefat etti, kabri Akören Kadıburnu mezarlığında.
FOTO ALTI : Gazı Mustafa Yalçın’ın kabri Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda
MUSTAFA YALÇIN
1 Temmuz 1986 tarihinde Akören'de doğdu. Babası Sadettin ,anne Ayşe hanım. Ağalar Mahallesi'nde ikamet etti. Ömrü çiftçilik ile geçti, yaylalarda hayvancılıkta yaptığı bilinir.
Hanımı Ayşe'den doğma iki oğlu var idi, Ali Kemal ve Halil İbrahim.
Balkan Harbi’ne katıldı ve gazi oldu .1 Kasım 1958 tarihinde vefat etti, kabri Akören Kadıburnu Mezarlığında.
GAZİ OLAN AKÖREN BELEDİYE BAŞKANLARI
3 dönem Akören Belediye Başkanı olarak görev yapan Halil Naci Çelebi'nin Kurtuluş Savaşı ,1938-1941 yılları arasında aynı görevi sürdüren Ali Osman Sönmez'in 1. Cihan Harbi ,1935 yılında 6 ay kadar Akören Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Aydın'ın da Kurtuluş Savaşı gazisi olduğu görülmekte.
FOTO ALTI : Balkan Harbi’ne katılan Gazi Mustafa Yalçın’ın ömrü çiftçilik ve yaylalarda hayvancılıkla geçmişti
HALİL NACİ ÇELEBİ
1897 yılında A.kören'de doğdu. Babası Hacı Ömerlerin Mehmet, annesi Bozkır Bağyurdu (Sobran) köyünden Hatice Hanım.
Askerliğine Konya Sırçalı Medrese’de başladı. Eskişehir Sivrihisar sonrası Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Gazi olmasına rağmen o dönemde Askerlik Şubemiz olan Seydişehir Askerlik Şubesi’nin yanması nedeniyle gazilik maaşı alamadı.
Savaş sonrası 3 dönem Akören Belediye Başkanlığı yaptı. Akören ve Konya'da ticaret ile uğraştı. Tıgırların Miyase Tınkır Hanım’la evli olup Baykur Çelebi, Hatice Coşar ve Selami Çelebi adında 3 çocuk babasıydı. 28 Ocak 1981 tarihinde vefat etti Rahmetli gazimizin kabri Konya Musalla mezarlığında.
FOTO ALTI : Gazi Abdullah Saygıcı uzun süre Akören Büyük (Goca) Camiin’de müezzinlik yapmıştı
ALİ OSMAN SÖNMEZ
1895 yılında Akören'de doğdu. Babası Hafız Hüseyin Hoca, annesi Seferoğulları sülalesinden Emine Özel. Konya Sırçalı Medrese’de eğitimine 1915 yılında ara vererek askere gitti. 1. Cihan Harbi’nde Balkanlardaki Galiçya Cephesi’ndeki savaşa katılarak gazi oldu O dönemde Anadolu işgal durumunda olunca eğitimini yarım bırakmak zorunda kalmıştı. Akören'e döndü ,1938-1941 yılları arasında Belediye Başkanlığı yaptı. Ticaret ile uğraştı .25 Haziran 1959 tarihinde vefat etti kabri Akören Orta mezarlıkta. Uzun yıllar Akören Goca Cami’de imamlık yaptı. Emine Tınkır ve Rafet Sönmez adında iki çocuk babasıydı.
FOTO ALTI : Gazi Mehmet Elçin’in kabri Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda
MEHMET AYDIN (KOCA SARI)
1901 yılında Akören'de doğdu. Babası Hasan 1. Cihan Harbi’nde şehit oldu. Annesi Palagilin Mehmet'in kızı Havva Hanım. Vatani görevini Maraş Elbistan'da yaptı. Kurtuluş Savaşı'nda yazıcı olarak görev yaptı. Cephe’de bizzat savaşa katılmadığı için devlet hak tanımasına rağmen gazilik maaşı ve madalyasını almadı. 1935 yılında 6 ay kadar Akören Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 1982 yılında vefat etti, kabri Konya Musalla mezarlığında. Veli Ustagilin M.Ali Çağlar kızı Fadime hanımla evli olup Duran ve Muzaffer adında iki çocuk babasıydı.
FOTO ALTI: Gazilik maaşı alma hakkı olduğu halde “ben kanımı vatanım için satmadım” diyerek gazilik maaşı almayan Mehmet Elçi’nin gazilik madalyası vardı
FOTO ALTI : Uzun süre Akören Goca Camii’nde müezzinlik yapan Gazi Abdullah Saygıcı’nın kabri Akören Orta Mezarlık’ta