Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’ne bağlı olarak teknolojik altyapısı ve nitelikli insan kaynağıyla, tarım makinaları başta olmak üzere tüm sektörlerde akıllı ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine destek olması amacıyla hayata geçirilen Akıllı Teknolojiler Tasarım, Geliştirme ve Protatipleme Merkezi (AKİTEK), açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı açılışa Vali Vadettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Meryem Göka, Selman Özboyacı, Mehmet Baykan, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Konya protokolü katıldı.

‘TOGG, SÜRECİN EN NET GÖSTERGESİ OLDU’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhuriyetin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederek sanayi ve teknolojiye bütüncül bir bakış açısı getiren Millî Teknoloji Hamlesiyle, kritik teknolojileri millî olarak gelişmesine olanak sağlayan politikaların hayata geçirildiğini söyledi. Yerli ve milli araç Togg’un bu yaklaşımın en net göstergesi olduğunu vurgulayan Kacır, “Önümüzdeki dönemde kamu öncülüğünde yürüteceğimiz etkin sanayi politikalarıyla ülkemiz için stratejik önemi haiz sektörlerde büyük atılımlar gerçekleştireceğiz. Yatırım ve Ar-Ge teşviklerinde daha yönlendirici davranarak katma değerli üretim altyapımızı güçlendireceğiz.” dedi.

‘YATIRIM VE TEŞVİKLERLE KONYA ÖNEMLİ YOL KAT ETTİ’

Kacır, Türkiye’de son 22 yılda inşa edilen üretim ve teknoloji geliştirme altyapısıyla makine sektörünün birçok kolunda olduğu gibi tarım makineleri alanında da kabiliyetlerini ve yetkinliklerini küresel standartların da üzerine çıkardığını bildirdi. Yıllık 2,8 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşan tarım makineleri sektörünün bugün 25 binden fazla vatandaşa istihdam imkânı sunduğunu aktaran Bakan Kacır, “Bu alanda teknoparklarımızda faaliyet gösteren 60’tan fazla teknoloji girişimi ve 30 Ar-Ge ve tasarım merkezine sunduğumuz vergisel avantajlarla yenilikçi tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesini destekledik. Bugüne kadar KOSGEB aracılığıyla da 600’den fazla KOBİ’ye 244 milyon lira destek sağladık. TÜBİTAK’la tarım makinaları alanında 198 projeye 645 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdık. Kalkınma Ajanslarımızla; tarımda endüstriyel uygulamalar, tarım makineleri mükemmeliyet, prototipleme, laboratuvar merkezleri gibi altyapılarımız için 152 projeye 1,46 milyar lira destek verdik. Tarım makineleri imalatının yaygınlaşması için düzenlediğimiz 577 teşvik belgesi ile 34 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla istihdamın önünü açtık. Vermiş olduğumuz bu destekler neticesinde tarımın başkenti Konya’mız tarım makineleri sektöründe de önemli bir mesafe kat etti.” diye konuştu. Konya’nın Türkiye genelinde kırdığı rekor ve bulunduğu konumdan bahseden Kacır, “Konya, hasat, gübre dağıtma, ekim ve seyyar süt sağım makineleri imalatında birinci; traktör, pulluk ve su pompası üretiminde ise ikinci konumda. Traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 80’den, tarım makinelerinde kullanılan parçaların ise yüzde 90’dan fazlasını üretebilme kabiliyetine sahiptir.” dedi.

‘GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNİN KÖŞE TAŞI, YAPAY ZEKÂ VE TEKNOLOJİ’

Üniversite- sanayi iş birliğinin örnek bir projesi olan AKİTEK ile ilgili konuşan Kacır, büyük ve güçlü Türkiye hedefinin köşe taşının yapay zekâ ve teknoloji olduğuna dikkat çekerek, “Bu merkezin; başta tarım teknolojileri olmak üzere, daha birçok alanda, hem bölgesine hem de ülkemize sağladığı katma değeri, önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız. Konya’nın rekabetçi ve yenilikçi imalat sanayine değer katacağına inandığım bu yatırımın, tarım makinelerinin modernizasyonu çalışmalarımızda ve akıllı tarım uygulamalarımızda önemli bir kilometre taşı mihenk taşı olacağına inanıyor, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.  Vali Vahdettin Özkan, Konya’nın birlik olarak güçlü oldğunu aktarırken, tarımsal kalkınmada ve dijitalleşme, teknolojiyle ilgili proelerle gündeme geldiğini ifade ederek, Konya’ya desteklerinden dolayı hükumete teşekkür etti.

‘KONYA ÖNCÜ ŞEHİRLERDEN BİRİ OLDU’

Türkiye’nin teknolojide de söz sahibi olduğunu aktaran AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya’daki dijital dönüşüm alanında geleceğin inşa edileceğine işaret ederek, “Birlikte çalışabilme, takım olabilme, birlikte ülke olabilme, hep birlikte Türkiye olabilmek budur. Türkiye'nin geleceğini birlikte inşa edebilme budur. Biz bunu milletimizle birlikte yakaladık. Bu çalışmaları heyecanla, motivasyonla sürdürmeye devam edeceğiz. Konya bu anlamda önce şehirlerimizden biri oldu.” dedi. KTO Karatay Üniversitesi’nde sunulan fikir ve çözümlerin tarım şehri Konya’da bu projeyle birlikte farklı gelişimleri de beraberinde getireceğini aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu kapsamda emeği geçenlere teşekkür etti. 

Yeni model Regal Raptor motosikletler büyük ilgi gördü Yeni model Regal Raptor motosikletler büyük ilgi gördü

‘AB KAPSAMINDA DESTEKLENEN 20 PROJEDEN BİRİ’

KTO Karatay Üniversitesi Retörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç da, projenin teknolojiye öncülük edeceğine dikkat çekerek, Türkiye’deki teknolojik gelişmelere önemli katkı sunacağını belirtti. Ortaç, kurulduğu günden bu yana önemli başarılara imza atan akıllı teknolojiler merkezi programı içerisinde yer alan projeyle yaklaşık bir milyon 160 bin euroluk bütçeyi tekrar almaya hak kazandığını belirterek, “Proje, Avrupa Birliği kapsamında yürütülen ve orada desteklenme kararı verilen 20 projeden birisi olup Türkiye'den bu kapsamda toplanan tek proje olmuştur. Bu da AKİTEK Projesi’nin ne kadar başarılı olduğunu, ne kadar öncü bir proje olduğunun en temel göstergesidir.” dedi.

‘ÖZEL SEKTÖR- ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNİN ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR MODELİ OLDU’

Ülke ekonomisinde daha güçlü bir kalkınmanın yolunun Milli Teknoloji Hamlesi’nden geçtiğini ifade eden KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin yürüttüğü milli teknoloji hamlesiyle çağın gerisinde kalmadığını ve tam bağımsız, milli üretim modeline geçişini sürdürdüğünü ifade etti. Yerli araç TOGG’un yanı sıra Teknofest gibi faaliyetlerle gençlerin ufkunun açıldığını aktaran Öztürk, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve hükumetimizin üzerinde ısrarla durduğu yerli ve milli üretimi şiar edinen Türk özel sektörü, gelecekte ülkemiz ekonomisinin dünyanın sayılı ekonomileri arasına girmesi için çalışmaya devam edecektir. Bu anlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın yürütmekte olduğu Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, KTO Karatay Üniversitemiz tarafından kurulan Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni şehrimiz adına bir kazanç olarak görmekteyiz. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim kampüsü bünyesinde yer alan Akıllı Teknolojiler Merkezimiz, arge ve inovasyonun, özel sektör- üniversite iş birliğinin ülkemiz çapında örnek gösterilecek bir modeli olmuştur.” diye konuştu.

‘AR-GE EKOSİSTEMİ İÇİNDE YER ALMAKTAN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUZ’

AKİTEK bünyesinde, tarım makineleri sektörü ile birlikte diğer sektörlerimize yönelik ar-ge ve inovasyona dayalı projeler geliştirme çalışmalarının devam edeceğini bildiren Öztürk, üretim kapasitesi her geçen gün yükselmekte olan Konya’nın yüksek teknolojili imalatta da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Öztürk, Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü olarak ar-ge ekosistemi içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederken, “Akıllı Teknolojiler Merkezimizin açılışının hayırlar getirmesini temenni ediyor, katılımları ile bizleri onurlandıran Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla