10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan ve engelli olmasına rağmen pes etmeyerek kamu görevi yürüten Avukat Batur Akça, toplumun bu konuda bilinçlenmesi adına önerilerde bulundu. Akça, kendisinin bir engeli olmasına rağmen çok fazla zorlanmadığını belirterek, “Ben bu konuda hiç zorlanmadım. Çünkü okuduğum okullar, eğitimim, ailem ve çevrem iyiydi. Çok fazla çabaladım ve çalıştım. Çevremdeki seslere, önyargılara kulak asmadım. Herkesin böyle yapması lazım. Çevremdeki bütün engeli olan arkadaşlarım da böyledir. Ön yargılara ve çevredeki seslere aldırmadan hep azimle çalıştılar. Kendi yetenekleri doğrultusunda ilerlediler. Zaten benim bu denli başarılı ve azimli olmamın en büyük sebebi ailemin ve çevremin çok iyi olmasıydı. Ailemden hem maddi hem manevi destek aldım. Bana hep cefakâr oldular’’ diye konuştu.

2-5-8

‘EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ’

Engeli olan insanların, hedeflerinin peşinde yorulmadan gitmeleri gerektiğini söyleyen Akça, eğitimin bu noktada çok önemli olduğunu dile getirdi. Akça, ‘’Eğitim sürecini herkes kendine uygun şekilde devam ettirmeli. Toplumsal kabul ve saygı duyulması açısından bu çok önemli. Başarı da geldikçe önyargılara karşı kulaklar zamanla kapanmış oluyor. Aileler de eğitim ve iş konusunda, maddi ve manevi destek olmalıdır. Kendi ayakları üzerine durana kadar bu devam etmeli. Ben de hep çalıştım. Vazgeçmedim’’ ifadelerine yer verdi.

Konya’da ulaşımın engelliler için rahat olduğunu da belirten Akça, Konya Belediyelerinin geçmiş dönemden beri toplumsal alanda kolaylık sağladığını ve yeni tramvayların eskiye göre daha rahat olduğunu söyledi.

Evlenmek lüks oldu! Evlenmek lüks oldu!

‘ONLARIN SORUNU TOPLUMUN DA SORUNU’

Toplumun, engeli olan vatandaşlara nasıl davranması gerektiğine değinen Akça, şunları kaydetti, “Saygılı olunmalı. Dışarıda göz ucuyla bile bakılınca rahatsız olan engelli insanlar var. Dikkat edilmesi lazım. Mesela otoparkta çok hoş durumlarla karşılaşılmıyor. Engelli otoparkların işgal edilmemesi gerekiyor. Onlarla diğer insanlarla nasıl sohbet edilmesi gerekiyorsa öyle sohbet edin. Daha fazla istihdam alanı yaratılması lazım. Topluma kazandırılmaları gerekiyor. Yetenek ve becerilerine göre işe alınmaları lazım. Sadece işe alınmak için değil, diğer insanlar gibi onlara da ihtiyaç olduğu için. Mevcut ÖTV düzenlemesinden dolayı engellilerin ihtiyaçlarına göre otomobil alması da zorlandı. Ayrıca şehrimizdeki kaldırımların çoğunun hala çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de engelli insanların topluma kazandırılması için yeterince çalışma olduğunu düşünmüyorum. Engellilerin sorunu sadece onların değil toplumun da sorunudur. Aksi olunca o bakış açısı topluma yayılmıyor. Engelli veya engelsiz birey değil de bilinçli ve bilinçsiz vatandaş olarak olaylara bakılmalı.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay