İzmir Ekonomi Üniversitesinde (İEÜ) görev yapan Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, 3 öğrencisi ile birlikte kurduğu ‘Advoard Robotics' adlı teknoloji şirketiyle Türkiye’deki en başarılı 5 kadın girişimci arasında gösterildi. Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programında, 38 kadın girişimci arasında ilk 5’te yer almayı başaran Doç. Dr. Ekim, Paris’te yapılacak olan Avrupa’nın en büyük girişim ve teknoloji fuarı VivaTech’e katılmaya hak kazandı.
İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim; öğrencileri Bekir Bostancı, Mehmet Emre Söyünmez ve Sercan Çağdaş Tekkök ile birlikte 2019 yılında ‘Advoard Robotics’ şirketini kurdu. Çalışmalarını otonom robotlar üzerine yoğunlaştıran İEÜ’lü ekip, ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle harekete geçerek 5 bin 700 metrekare kapalı alanı 90 dakikada temizleyebilen özel bir ‘sterilizasyon robotu’ geliştirdi.
Fark oluşturan çalışmalarını sürdüren Ekim ve öğrencileri, geçtiğimiz yıl da yapay zeka aracılığıyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyacı üçte iki oranında azaltan taşıma robotu geliştirdi. İEÜ’de geliştirilen robot, ünlü bir e-ticaret sitesinden ve birçok büyük şirketten sipariş aldı. Akıllı robot; Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında da Türkiye 3.’sü oldu.

Jürinin dikkatini çekti
Kurduğu şirketle örnek bir başarı hikayesi yazan Doç. Dr. Ekim, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’nin desteklediği Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programına da damga vurdu. Türkiye’deki birbirinden iddialı kadın girişimcilerin; bugüne yaptıkları çalışmaları, yeni iş fikirlerini ve teknoloji alanındaki hedeflerini aktardıkları programda jürinin dikkatini çeken Doç. Dr. Ekim, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşecek Avrupa’nın en büyük girişim ve teknoloji fuarı VivaTech’e katılma hakkı kazanan 5 kadın girişimciden biri oldu.

Yurt dışı pazarı ve geniş çevre
Doç. Dr. Ekim, yurt dışındaki dünyaca ünlü şirketlere projeleri sunmak açısından fuarı çok önemsediğini söyleyerek, “Öğrencilerimle birlikte kurduğum şirket kısa sürede hızlı bir gelişim gösterdi. Öğrencilerimin enerjisi ve heyecanıyla benim tecrübem birleşti; ortaya örnek gösterilecek çok başarılı projeler çıktı. Tekno Kadın Girişimciler Akademisi Programı, hem eğitim alınan hem proje sunumu yapılan bir alan. Programın sonunda jüriye projelerinizi anlattığınız, girişimcilik öykünüzü paylaştığınız bir sunum yapıyorsunuz. Onlar da Fransa’ya gitmeye hak kazanan ekibi belirliyor. Elbette böylesine önemli bir programda başarıya ulaşmak beni çok mutlu etti. Bu fuar, yurt dışı pazarına ulaşmak ve çevremizi geliştirmek açısından bizler için büyük fırsat. Bunu en iyi şekilde kullanmak istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim