RÖPORTAJ

Aile şirketlerinde temel şart; işi ehline vermektir

Abone Ol

Gürpilsan Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Gürbüz,  "Aile şirketi anayasasında bireylerin yeteneklerine göre şirket içinde konumlandırılması gerekiyor. Eğer bir birey şirketle alakasız alanda uzman ise onun şirkette yönetici yapmak zarar verir. İşi ehline vermek çok önemli" dedi

Genç Kuşak yazı dizimizin bu haftaki konuğu Gürpilsan Plastik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Gürbüz oldu. Geri dönüşüm anlamında Konya'da önemli bir yer edinen Gürpilsan, üretim ve ihracatı ile de sektörün parlayan yıldızı. Sektör ve şirket hakkında bilgiler veren Gürpilsan Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda da Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Emin Gürbüz, plastik sektöründe kalifiye elaman ve hammadde sorunlarının çözülmesinden sonra mesafe kat edileceğini dile getirdi. Aile şirketleri noktasında da güzel tespitleri olan Gürbüz, "Aile şirketi anayasasında bireylerin yeteneklerine göre şirket içinde konumlandırılması gerekiyor. Eğer bir birey şirketle alakasız alanda uzman ise onun şirkette yönetici yapmak zarar verir. İşi ehline vermek çok önemli" diyor…

Mehmet Emin Gürbüz kimdir?

1981 Konya doğumluyum. İşletme Fakültesi mezunuyum. Babamın esnaf olması sebebiyle okul yıllarında iş hayatına atıldım. İlk iş yerimiz Kapu Cami civarındaydı. Ticarete de orada başladık. Daha sonra yeni yatırımlar yaptık. Plastik boru imalatına başladık. 1994 yılında şirketleştik. Daha sonra ambalaj malzemeleri sektörüne girdik. 2000'li yılların başında da ihracata başladık. Şu an Vatan Sanayi Sitesi'nde 3 bin metrekare kapalı alanda plastik ambalaj malzemeleri imalatı yapıyoruz. Evli ve iki çocuk babasıyım. 

Firmanızdan biraz bahsedebilir misiniz?

Babamız Yaşar Gürbüz, ilk ticari hayatına 1970'li yıllarda başlıyor. 1986 yılında elektrik borusu imalatı ile biz plastik sektörüne girdik. 1986'dan 1994 yılına kadar Anadolu Sanayi'ndeki yerimizde imalat yaptık. 1994 yılında Vatan Sanayi'ne taşındık. 1994 yılından plastik ambalaj malzemesi üretimi ve plastik atıkların geri dönüşümünü yapmaya başladık. 2004 yılında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  çıkardığı yönetmelik çerçevesinde lisans aldık. Konya'da plastik atıkların geri dönüşümünü kapsayan lisansı alan ilk firmalardan bir tanesiyiz. Bu plastik atıklardan elde ettiğimiz ham maddeleri yeniden ürüne çeviriyoruz. Biz genelde çanta, plastik torba, alışveriş poşetleri, market çantaları, serada kullanılan naylonlar, tarımsal brandalar. Ağırlıklı imalatımız çöp poşeti.

İhracatınız ne düzeyde?

Ürünlerimizin birçoğunu ihraç ediyoruz. Şu an ağırlıklı olarak Avrupa ülkelere ihraç ediyoruz. İngiltere, Almanya, Estonya, İrlanda gibi ülkelere ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Kaliteli üretimden dolayı tercih edilen firma olduk. Bir de Avrupa'ya yakın olduğumuz için ürünlerimiz kısa sürede bölgeye ulaşıyor. 

Kaç personel ile hizmet veriyorsunuz?

Şu anda 30 personel ile çalışıyoruz. 3 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. 

Yatırım planınız var mı ileriye dönük?

İleriye dönük bir planımız var. Ereğli yolu üzerinde bir arsamız var. Oraya bir fabrika yatırımı yaparak, yeni teknolojiler ile yeni ürünlerin geliştirdiği bir tesis kurmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda yeni ürünler gerekiyor. Bunun için yeni teknolojiler şart.

İnsanlarda geri dönüşümlü atık bilinci oluştu mu?

Atık ürün bilinci ülkemizde yeni yeni oluşuyor. Eskiden atıklar belediye çöplerine gönderilirdi. Şimdi evlerde ve işyerlerinde biriktirme imkanı var ve insanlar atıkları bizlere ulaştırabiliyor. Bu atık bilinci daha da fazla oluşursa, metal, kağıt, plastik gibi atıklar yeniden ekonomiye kazandırılabilir. Biz de bu döngünün içinde yer almayı hedefliyoruz.

HİÇBİR ŞEKİLDE ELEMAN BULAMIYORUZ

Peki sektörün sorunları neler size göre?

Reel olarak Konya'da kalifiye elaman problemi var. Son 5 yıldır kalifiye elemanı geçtik, niteliksiz elaman arar olduk. Bugün asgari ücretle kimse eleman çalıştırmıyor. Herkes asgari ücretin üzerinde eleman çalıştırıyor, çalıştırmak da zorunda. Çünkü elemanların refahını düşünmeliyiz. Bir diğer sorun da, ham madde problemi. Biz geri dönüşümle atık olan mamulü yeniden üretiyoruz belki bu noktada bir adım öndeyiz. Fakat orijinal üretimde hepimiz Petkim'e bağlıyoruz. Petkim bugün Türkiye'nin ham madde ihtiyacının yüzde 15-28'ini karşılıyor. Geri kalan yüzde 85'lik kısmı ithal etmek zorundayız. İthalat vergileri belimizi büküyor. Biz istiyoruz ki Petkim gibi Türkiye'de onlarca üretici olsun.  Bir de genelde Konya sanayisinin sorunu olan liman sorunu var. Şu an Mersin Limanı'na bağlanmak zorundayız. 2013 hedeflerini yakalamak istiyorsak bu sorunları çözmemiz gerekiyor. 

Plastik sektörü Konya'da nasıl?

Anadolu sermayesi çok güçlü bir sermaye. Biz emek yoğun çalışan işletmeleriz. Bunun yanında öz sermayelerimizi yatırıma yönlendiriyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere Anadolu'dan çok güçlü rakip firmalar çıkıyor. Kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Bu bağlamda birçok sektörde olduğu gibi plastik sektöründe de önemli firmaları Konya'da bulunuyor.

AİLE ANAYASASI ŞART

Bir aile şirketi yöneticisi olarak, Konya'da da hakim olan aile şirketlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

Benim bitirme tezim de aile şirketlerinde kurumsallaşma idi. Aile şirketlerinde kurumsallaşma dendiği zaman ISO 16 944 kalite yönetim belgesinin uygulanmasından ziyade, firmaların yönetimsel kalite sistemini benimsemesi gerekiyor. Bu da aile şirketi anayasasını ön plana çıkartıyor. Aile şirketi anayasasında bireylerin yeteneklerine göre şirket içinde konumlandırılması gerekiyor. Eğer bir birey şirketle alakasız alanda uzman ve şirketin kilit yerinde yönetici ise şirkete zarar verir. İşi ehline vermek çok önemli. Aile anayasası oturtulursa şirketler 3, 4, 5 kuşak rahatlıkla devam edebilir. 

Biraz daha size dönecek olursak, üyesi olduğunuz vakıf ve STK'lar var mı?

MÜSİAD Konya Şubesi üyesiyim. 1990'lı yıllarda babamla başlayan bir üyeliğimi var MÜSİAD'a. Konya Ticaret Odası'nda Yönetim Kurulu Üyesiyim. 2013'teki seçimlerde Plastik Ambalaj Komitesi'nden meclis üyesi olduk. Daha sonra sayın Selçuk Öztürk'ün teveccühü ile yönetime seçildik. Konya için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 

Sosyal aktiviteleriniz var mıdır?

Dededen kalma bir alışkanlık olan avla ilgileniyordum bir zamanlar. Fakat çok fazla vakit ayıramıyorum. Yüzmeyi çok severim, doğa yürüyüşlerini çok severim, kitap okumaktan keyif alırım. 

Bizim soracaklarımız bu kadar eklemek istediğiniz varsa lütfen buyurun…

Size ve gazetenize teşekkür ediyorum.

GENÇ KUŞAK-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ