Bu hafta başı 27-29 Haziran tarihleri arasında istikametimiz Kahramanmaraş, Kayseri ve Sivas Şarkışla ilçe ziyaretleri idi.  Ziyaretlerimizde hüzün ve sevinçleri birlikte yaşadık.

28 Haziran tarihinde şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazası süsü verilerek şehit edilmesinin 13.yılına girerken devam eden dava sürecinin takibi için Kahramanmaraş adliyesindeydik. Davanın içeriğinin şu veya bu olmasından ziyade 13 yıl boyunca bana göre bir arpa boyu mesafe alınamaması. Sabah saat 9.30’da başlayan kısa aralar ile devam eden dava gece saat 2.40’ta sona eriyor. Sonuç; hukuki süreç vs. sebepler öne sürülerek yeni duruşma tarihi olarak 25 Ekim’e gün veriliyor. Adliye koridorlarında, Yazıcıoğlu ailesinden Gülefer Yazıcıoğlu, Furkan Yazıcıoğlu, Firuze Yazıcıoğlu, Yusuf Yazıcıoğlu ile Muhsin başkanın uzaktan yakından gelen samimi dava arkadaşları adalet arıyorlar.  Ömrünü devlete ve millete adamış bir dava adamının şehit edilme süreci neden sonuçlanmaz akıl almıyor. Cemal Kaşıkçı cinayetini kısa sürede çözen Türk devleti bu davada neden ağırlığını hissettirmiyor. İhmali olanlar, savsaklayanlar, dava sürecini sulandıranlardan neden hesap sorulmaz. Ömrünü, “devletin bekası milletin refahı için” hesap kitap yapmadan feda eden Anadolu’nun yiğit evladının dava süreci sonuçlanmaz. Bu süreçte ailesine, dava arkadaşlarına, sevenlerine sabırlar diliyorum. Ama Mamak zindanlarında işkence altında bile devlete olan güven duygusunu kaybetmeyen bir kuşağın temsilcileri, adalete olan güve duygularını kaybediyor. Çok hüzünlü bir durum.

Yetkili ve etkili olan kişilere, Muhsin başkanın arkadaşı, dostu olduğunu söyleyenlere sesleniyorum, gelin elbirliği yapın bu suikastı çözün.  Biz bu dünyada yaptıklarımız kadar yapmaya gücümüz yettiği halde yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. Bu bizim hem islami hem de insani görevimiz. Benden hatırlatması.

***

Kahramanmaraş’ta mahkeme sona erdikten sonra Kayseri’ye geçtik. Kayseri’de eski dostlar ile hasbihal ettik. Türkiye’nin meseleleri, yeni dünya düzeninde Türk milletinin rolü ve tabi ki Muhsin başkanın bize emaneti olan Büyük Birlik hareketinin durumu.  Biz yola çıkarken “Allah’ın birliği, Peygamberin risaleti dışında her şey tartışılabilir konuşulabilir” anlayışı ile yola çıkmış “çokluk içinde birlik”, “meşveret”, “istişare” prensiplerini benimsemiştik. Ama gelinen süreçte şahsi hesaplar, siyasi ikballer uğruna, liderin şehadeti sonrası hızla savrulan bir hareket olduk. Onun için ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol açacağız. İstişare, meşveret ve ortak akıl kılavuzumuz olacak.

Kayseri ziyaretimizde kadirşinas dostlarımızdan Mehmet Efe, Ali Saraçoğlu, Ali Aydoğmuş, Adnan Coşkun ve diğer misafirperver kardeşlerimize teşekkür ederim. Anadolu’nun değişik yerlerinde hasbi dava arkadaşlarımızın olması en büyük sermayemiz olsa gerek.

***

29 Haziran sabahı konvoy halinde Kayseri’den, şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu’nun doğup büyüdüğü Sivas ili, Şarkışla ilçesi, Elmalı köyüne gitmek için yola çıktık. Anı Evi’nin açılış programı saat 12:00. Türkiye’nin değişik bölgelerinden kendi imkanları ile bu anlamlı güne katılan samimi dava arkadaşlarımız ile buluştuk. Bu insanları buraya getiren para, pul bir beklenti değil, Muhsin Yazıcıoğlu sevgisiydi. Bu sevginin temeli Muhsin başkanın şahsında tecelli eden dava idi. Allah hepsinden razı olsun. Cenabı Allah,  geldikleri mesafeleri kat kat çarparak elde edilen ecirler, sevaplar lütfetsin.

Protokolün ve misafirlerin gelmesi ile Muhsin Yazıcıoğlu’nun doğup, büyüdüğü baba evi; anılarının gelecek kuşaklara aktarılması için Sivas İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek 'Anı Evi'ne dönüştürüldü. Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi, Şarkışla Elmalı köyünde düzenlenen törenine geçildi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını anlatan ve anı evinde de sürekli gösterilecek olan film izlenildi. Öğrenciler Mehlika Nida Yücel ve Erdem Vahap Yurt, Yazıcıoğlu’nun “Üşüyorum ve Ülküm” şiirlerini seslendirdiler.

Programda açış konuşmasını yapan Şarkışla Kaymakamı Necati Aktan, “1954 yılında Şarkışla’mıza bağlı Elmalı köyünde başlayan ve ömür çizgisi bir Müslüman Türk asaletine bağlı bir şekilde devam eden Muhsin Yazıcıoğlu, hayatı boyunca gösterdiği dik duruş ve samimiyetle toplumun farklı görüşlerindeki çoğu kesimin takdirini ve teveccühünü kazanmış bir liderdir.” dedi.

Ardından söz alan merhum Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ise “Muhsin Başkan, vatan millet sevdalısı, ömrünü vatanı ve milleti için yaşamış bir insandı. Aynı zamanda Muhsin Başkan; Sivas’a aşıktı. Hep öyle derdi, Sivas benim platonik aşkım derdi. Bugün bu evin açılışına vesile olan başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese ve Devletimize şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Programda son olarak konuşan Sivas Valisi Salih Ayhan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun Sivas'ın yiğit evladı olarak kalplerdeki müstesna yerini muhafaza ettiğini belirtti. Şehri imar ederken nesli de ihmal etmemenin ne kadar önemli olduğuna değinen Vali Ayhan, “Nesilleri ihyâ etmek için de örnek gösterilecek, içselleştirilecek ve manaların derinliklerine sürüklenecek kıymetler, ülkesine hizmet etmiş değerler ve ardında önemli izler bırakmış şahsiyetler vardır. Bu toprakların tüm değerleri ile bezenmiş, yüreğimizden kopmuş bir yiğit olan Muhsin Yazıcıoğlu da gelecek nesillere rehber olacak, gençlerimizin feyz alacağı çok önemli bir şahsiyettir” dedi.

Konuşmaların ardından anı evinin açılışı yapıldı. Daha sonra Muhsin Yazıcıoğlu'na ait özel eşyaların yer aldığı sergi gezildi. Açılışa; Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Bazı siyasi partilerin temsilcileri, İl Genel Meclis Başkanı Hakan Akkaş, ile Yazıcıoğlu’nun çocukları Furkan ve Firuze ile ağabeyi, ablası, yurdun çeşitli yerlerinden gelen dava arkadaşları ve vatandaşlar katıldı.

Bu anlamlı “Anı Evinin” yapılmasında öncülük eden, Kadirşinas Sivas valilisi Salih Ayhan beye, çalışma arkadaşlarına ve emeği geçen herkese Muhsin Yazıcıoğlu’nun dava arkadaşları olarak müteşekkiriz. “Ahde vefa imandandır” ilahi emrinin gereğini yaptılar. Cenabı Allah hayırlı hizmetlerinde güç, kuvvet, kolaylık ihsan etsin.

Baki selamlar.

Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evinden” kareler….