BM'nin belirlediği ölçülere göre insanın 12-24 yaş arası gençlik dönemi olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de bu kriteri benimsemiştir. Gençlik döneminde insan geleceğini inşa etmektedir. Kişi gençlik dönemini ne kadar bilinçli, verimli geçirirse hem kendisine, hem ailesine, hem de ülkesine ve insanlığa büyük katkı sağlayacaktır.

Bilelim ki, gençlikte yapılan yanlışlara ihtiyarlığın silgisi yetmez. O zaman, İdeal bir genç olmak için neler yapılmalı?

İddiası, iradesi olan ve çağın şımartmalarına, ayartmalarına kışkırtmalarına karşı bir genç hangi donanımlara sahip olmalı? İşte, bunlardan bir kaçı..

  • Özgüven sahibi ve cesur olmak

İnsanın tek rakibi kendisidir. Kendine inanmak ve güvenmek başarının temel şartıdır.Unutmayalım,eğer başlayacak cesaretimiz varsa başaracak cesarete de sahip olacağız. Bilindiği gibi, tecrübe etmemek başarısızlığa atılan bir adımdır. Kaybetme riskini göze almadan kazanmak mümkün değildir.

Şecaat, direniş ve cesaret kuşağını kuşananlar, mutlak karşılığını alacaklardır.

İslam tarihinde Mekke’deki müminlerin mücadelesi buna örnektir.

  • Pozitif düşünmek

Beynimiz kendi kendini programlayamaz. Olumlu mesaj gönderirsek, farkındalık oluşur. Pozitif düşünmeye başlarız. Böylece iyimser olur ve elimizdekilerine şükrederiz.

Tıpkı, güzel bir sözde olduğu gibi “hayattan lezzet alırız”. “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır”. ( Bediüzzaman Said Nursi )

Karamsar olanın ömrü hüzünle geçer.

Pozitif düşünmek “Polyannacalık” da değildir. Hem olumsuz hem de olumluyu görüp, olumsuza karşı tedbir almaktır.

Atalar, “sen tedbirini al önünü kış tut bırak yine de yaz gelsin” demişler.

  • Yenilikçi olmak

Yenilikçi olacağız, ama macera aramayacağız. Yeni şeyler yapmaktan korkanlar hiçbir şey ortaya koyamazlar. Üstelik geçmişe takılıp kalırlar. İnsanlar yeniliklerin peşinde olmasaydı bugün elimizdeki imkânların hiç birine sahip olamazdık.

“Yeni bir günün doğması için, birçok yıldızın batması gerekir.”( Muhammed İkbal)

Kendini yenileyemeyen, mazide kalmaya mahkûmdur.

  • Stratejik düşünmek

Kısa, orta ve uzun vadeli düşünme becerisidir. Yaşadığımız zamanı ve geleceğimizi planlamak hayatımız için önemlidir. Zamanı doğru ve yerinde kullanmak, çeldiricilerin, haz ve hız ayartıcılarının tuzağına düşmemek stratejik düşünce becerisi ile sağlanır.

Söz konusu beceri bize dereceli düşünme alışkanlığı da kazandırır.

  • Para yönetimi

Uzmanlar İnsanların on yaşından itibaren para yönetimini öğrenmelerini tavsiye etmektedirler. Para yönetimini öğrenenler istek ve ihtiyaç ayrımını iyi yapabilirler. İnsanların istekleri sınırsız, imkânları ise sınırlıdır.

Sadece para yönetimi değil, zaman yönetimi ve kendimizi de yönetme becerisini de kazanmak zorundayız.

Not: İnşaallah,önümüzdeki haftaki yazımızda diriliş muştusunu dünyaya ulaştıracak ümmetin kalbinin attığı Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinden söz edeceğiz.

Selam ve dua ile…