Ağustos ayına ait birçok endeks özellikle beklenti endeksleri ve diğer istatistikler yayımlandı, yayımlanmaya da devam ediyor

YÜKSELENLER-DÜŞENLER

Ekonomide birçok değişken, bir önceki dönemlerle karşılattırıldığında bir kısmı olumlu yükselirken, bir kısmı olumsuz yükselmiş. Düşenlere baktığımızda ise pek olumlular yok gibi.

OLUMLU YÜKSELENLER

Ekonomik güven endeksi, ağustosta aylık bazda yüzde 0,7 artışla 100,8'e yükselmiş. Trend olarak bakarsak bu yükselişin, 39 ayın en yüksek değeri olduğunu söylemekte fayda var.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ağustos ayında az da olsa artış göstermiş. Ağustosta bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 77,1 olmuş.

OLUMSUZ YÜKSELENLER

TÜİK çalışması olmasa da önemli bir çalışmanın sonuçlarını, Türk-İş açıkladı. Açıklanan unsur ise gıda fiyatları. Türk-İş, gıda fiyatlarının ağustosta aylık yüzde 0,80, yıllık yüzde 22,78 artışın gerçekleştiğini belirtmiş (Enflasyon maalesef ki can yakıyor.)

DÜŞENLERE BAKALIM

Kapasite kullanım oranlarının alt kalemlerine baktığımızda; Bir önceki ay, yüzde 77,2 olan dayanıklı tüketim malları kapasite kullanım oranı, ağustos ayında yüzde 75,9'a gerilerken, Tüketim malları kapasite kullanım oranı ise bir önceki ayda yüzde 74,1'den ağustosta yüzde 74'e gerilemiş.

Tüketici güven endeksi, ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,6 azalışla 78,2'ye gerilerken,

Reel Kesim Güven Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 113,9 olmuş.

BU ARADA

Unutmayalım ki, ağustos ayı ülke genelinde oldukça kötü geçti. Bu bağlamda beklentilerin olumsuz etkilemesine de sebebiyet verdi diye tahmin etmekteyim. Kovid -19’daki bayram sonrasında ağustos ayındaki artış trendi, yangınlar, seller derken, ülke olarak oldukça kötü zamanlar geçirdik. 

SONUÇ: Beklentiler ekonomideki en önemli parametrelerdir. Beklentileri yönetemesek, ekonomiyi de yönetemeyiz.