Adli yılın ilk günü Konya Barosunda programla başladı. Konya Barosu tarafından Konya Adalet Sarayı bahçesinde tertip edilen programa Baro Başkanı Av. Oktay Unkur’un yanı sıra birçok avukat ve adliye mensupları katıldı. Adli Yılın açılış konuşmasını gerçekleştiren Baro Başkanı Unkur, “2024-2025 Adli Yıl’ın yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur. Yeni adli yılın vatanımıza ve milletimiz için hayırlı olmasını bir temenni ediyorum.” diye konuştu.
‘KİMLİK GÖZETMEKSİZİN YURTTAŞIN SESİ OLDUK’
Türkiye Barolar Birliği ve barolar olarak avukatlık mesleğinin sorunlarına çözüm aramanın yan sıra insan hakkı ihlallerine karşı da mücadele verdiklerine dikkat çeken Unkur, bu kapsamda her zaman liyakat ve kanun önünde eşitlikten yana olduklarını ifade etti. Demokrasinin en önemli unsurlarından olan ‘seçmen iradesine saygı’ hususunda gereken yapılırken terör eylemleri ve insanlığa karşı işlenmiş suçların karşısında durduklarını belirten Unkur, “Hiçbir mağdurun kimliğini sorgulamadık ve adalet arayan her yurttaşımızın ve gerektiğinde uluslararası arenada mazlum halkların sesi olduk. Ortak dilimiz olan hukuk sayesinde evrensel değerlere ayni hassasiyetle, bölünmeden, parçalanmadan sahip çıktık.” dedi.
‘SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNEREK ADALET TALEBİNE KARŞILIK VERİLMEZ!’
Hukukun topluma ve adalete yönelik bir yasama düzeni olduğunu hatırlatan Unkur, taleplerinin de ‘adalet’ olduğunu vurguladı. Toplumun adalete olan güveninin artmasıyla toplumsal bilinç, barış ve refahın da artacağına olan inancını yenileyen Unkur konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakki şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkinin temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları görmezden gelinerek yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir.”
‘SORUNLAR HALLEDİLMEDEN ADİL YARGILAMADAN BAHSEDİLEMEZ’
Stajyer avukatların hakları ve hukuk fakültelerindeki eğitimin yetersizliğine de dem vuran Unkur, ‘diploma makinesi’ olarak adlandırdığı hukuk fakülteleri noktasında yetkililerin gerekli adımları uygulaması gerektiğine işaret etti. Unkur, bu kapsamda stajyer avukat ve avukat haklarıyla ilgili yapılması gereken düzenlemeler hakkında şöyle konuştu: “Stajyer avukatların, hakim- savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan, önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan, kamu avukatlarının özlük haklar mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden, avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkinin etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez. Yargı sistemimizin sorunları karşısında, yeni adli yılda da, yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yasama düzeni olarak hukuku, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz.” Unkur, bu doğrultuda yeni adli yılın herkes için hayırlı olmasını diledi. Program sonunda aşure ikram edildi.