Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı, Ölür’müydü

Peygamber

Küllü nefsin Zeikatül mevt. Her canlı mutlaka ölümü tadacaktır.

Öz ağlamazsa ağlamazmış göz

Dünyanın en tatlısı güzel bir söz

Bu dünyada bizde gezdik siz gibi

Bir Fatiha okuyun geçmişlerinize

Sizde geleceksiniz bu âleme biz gibi.

Dünya ölümlü, Dünya Hüzünlü

Bir çınar göçtü dedim ya başlıkta öyle böyle bir çınar değildi. Merhume Ismahan ablam. Köyümüzde Hacı Kadir gilden Mehmet emmi ile İsmet yengenin ilk çocuğu Merhum Kadir ağabeyimden sonra 10. Ocak 1927 de dünyaya gelen ikinci çocukları imiş. Köyümüzde Apdi gil olarak bilinen ailenin Merhum 1340 (1924) doğumlu Mehmet amcanın eşi ailenin üçüncü gelini.

Mahalle komşumuz olduğu halde gelin olma yılını hatırlamıyorum ablamın ama yaşım büyüdükçe köyümüzün zor işlerinde ne kadar hamarat Çalışkan her işi bilir bir hanım olarak tanımıştım. Zaman geçti ben 1960 yılında gurbete gittim bu gurbetçilikte 1964- 65 yıllarını İstanbul da çalışarak geçirdim. Bu yıllarda daha öncelerinde İstanbul Köylülerimizin ekmek kapısı bir çok köylümüz burada iş tutar ekmek parası kazanır köydeki ailesinin rahat geçimi için çaba harcardı. Bunlardan biri de Ismahan Abamın beyi Merhum Mehmet ağabeyimdi. Köylülerimizin geneli İstanbul’un çeşitli semt ve mahallelerinde Seyyar yağ sabun deterjan ve zeytin satışı ile uğraş verirlerdi. Geçmiş zaman olunca hatırımda kalmadı 1964 veya 1965 İdi acı bir haber aldık Abdi gilin Mehmet işten gelince işyerinin deposunda kalp kriz geçirmiş aniden vefat etmiş diye birkaç arkadaş köylü koştuk vardık merhumu otopsi için Hastaneye oradan da morga kaldırmışlar. Morgda ilk ziyaret eden ben ve köylümüz Hörük Şakiri (keleşoğlu) ağabeyimdik. Daha yaşamının baharında henüz 40- 41 yaşlarında rabbine kavuşmuştu. İşte işin önemli ve Ismahan abamı ilgilendiren yanı bu idi. Çünkü köyümüzün işleri ağır ve çileli o yıllarda tabirimi mazur görün köyde rençperlik çapa ile ek sıpa ile çek çok çalışmak anca boğaz tokluğu ile idare edebilmek. İşte Ismahan abam bütün buz zorlukları yendi beyinin vefatından sonra 56 / 57 yıl kadar dile kolay evir hanımı dağın erkeği oldu çocukların başında dalları geniş bir Gölgeli çınar gibi durdu. Hepsini başgöz etti. Gözü arkasında kalmadan bu dünyadan göç etti.

Ismahan ablam ile birçok anılarımız vardı tabi önce ilk İzmire gidişimden yıllarca beraber çınarlı handa ev arkadaşlığı Yaptığın Ağabeyi güzel İnsan Kadir ağabeyimin hş görülü gönlünü tanıdım. Ardından köyde bu insanlar ile yakın komşuluk ilişkilerimiz çok sevecen bir şekilde devam etti. Ismahan abam çok hamarat işbilir bir hanımdı dedim ya hiç kimseyi üzmez kırmaz herkesin yardımına koşar kalabalık insanlara yemek hizmeti verilen mevlit ve düğün merasimlerinde onca güzel yemekleri hazırlar her işten yüzünün akıyla çıkardı. Oğlu Ahmet Köyde Muhtarlık yaptığı yıllarda benimde hasbel kader Basınla ilgili oluşum dolayısı ile Muhtarlığı ve misafirperverliği ile tanıdığım aileye bazı yüklenmelerim oldu ama bunlardan hiçbir kaş kararması ve itiraz görmedim gelen misafirleri gayet güzel ağırladılar.

Misafirler de öyle sıradan biri değillerdi. İlki Ülkemizin saygın Televizyonlarında sevilen programlar yapan Şoray Uzun idi. Ismahan abamın ve ailenin büyük gayreti Eşim Ismahan ve ablasının kızı Abdullah Dönmezin eşi Fadim Dönmez ile köyümüze has yemeklerin hazırlanıp köyümüzün kültürünün tanıtılmasında büyük katkıları olduğu inkar edilemez.

Her müracatımda bana çok yardımları olmuştu. Yine bir seferinde Dünyanın çeşitli ülkelerinden Konya’mıza gelmiş Sanatçı kadınların antik Kilistrayı gezme istekleri Konya kültür müdürülüğü tarafından şahsıma verilmişti. Yine muhtar Ahmet ve ailesine yük sürüyordum ve karşılığında buyurun gelin kampız açık cevabı alıyordum. Har ne kadar Muhtar Ahmet ise de işin mutfağında Ismahan ablam ve İlenin fertleri ön plandaydı. Lütfen Merhume Ismahan abam ile yaşadığım bir diyalogda geçen konuşma esprisini yapmamı hoş görün. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş hanımlar dedim ya Kıbrıs. Belçika. Almanya daha hatırımda kalmadığı bir çok ülkeden 10 kadar hanım ve tercümanlar ve mahiyetleri var.

Evde Kocaman yer sofrası kuruldu yemekler yenecek. Misafir hanımlar alışık değiller yer sofrasında yemek yemeye bir oturma telaşı başladı yere çömelmek zor geldi. Eşimle salona çıktık Ismahan ablama bu zorluğu aktardık. İşbilen işi anında çözen Merhume abam hemen etrafında ne kadar namazlık varsa elimize tutuşturdu şunları eteklerine örtsünler yemeklerini yesinler deyince gelin itiraz etti. Ana onlar Müslüman değiller niye namaz'lıkları verelim başka şey örtünsünler deyince Abacığım Bırakın guzum namazlıkları örtsünler de bizim nasıl hoş görülü Müslüman bir halk olduğumuzu anlasınlar. Hem ne olacak gızlar bakarsın tertemiz namazlıkları görünce Müslüman bile oluverirler diyerek hoşça bir gülüşü var merhume ablamın. Nur içinde Yata Mekânın cennet Cennet makam ın Alii olsun Rabbim bu fedakâr cefakâr Ablamızı cemaliyle müşerref eylesin. Hepimiz onu çok severdik Sevenlerinin başı sağ olsun.