Ülkemizde mühendislik eğitiminin sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunmak, mühendislik eğitiminin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesi için öneriler geliştirmek, bu önerilerin gerçekleştirilmesi yönünde çaba göstermek amacıyla bir araya gelinen etkinlik açılış konuşmaları ile başladı.
Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik yaptığı konuşmada, “Ülkemizin mühendislik alanında ilerlemesini ve gelişmesini hedefleyen değerli bir platformda bir araya gelmekten büyük bir onur duyuyorum. Mühendislik, yalnızca teknolojik ilerlemelerin temelini oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumların refahını, sürdürülebilirliğini ve güvenliğini şekillendiren bir güçtür. Mühendislik fakültelerinin bu süreçteki rolü ve katkısı tartışılmaz. Siz değerli dekanlarımızın da bu hedeflere olan inancıyla üniversitelerimizde yürütülen çalışmaların, ülkemizin teknik kabiliyetlerini daha ileri seviyelere taşıyacağına yürekten inanıyorum. Birlikte ortaya koyacağımız fikirlerin ve alacağımız kararların, ülkemizin mühendislik eğitimine ve toplumsal gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Muammer Demir ise yaptığı konuşmada, “Bu oluşum üniversitelerimizin akademik gelişimine katkı sağlayacak fırsat oluşturuyor. Buradaki her görüş üniversitelerimizin kurumsal kimliğini ve akademik birikimine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bugün burada buluşma imkânı sağlayan KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik’e ve değerli akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunarım.” dedi.
KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken ise yaptığı konuşmada, “Bugün, 42 Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı'nda sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu önemli toplantı, mühendislik eğitimini vearaştırmalarını daha ileriye taşımak, üniversiteler arasındaki işbirliklerini güçlendirmek ve mühendislik alanındaki güncel gelişmeleri tartışmak için çok değerli bir fırsat sunmaktadır. Hep birlikte, mühendislik konusunda verimli bir gün geçireceğimize eminim. Bu toplantının, mühendislik alanındaki işbirliklerimizi güçlendirecek, yeni projelere ilham verecek ve üniversitelerimiz arasında daha verimli bir iletişimi sağlayacak bir platform olmasını diliyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal “Bilim Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller ve Fırsatlar” konulu sunumu, sonrasında Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman’ın “Yüksek Öğretimde Kalite Güvencesi ve Kalite Kültürü” sunumu ile devam etti.
Gün boyu süren oturumlarla devam eden etkinlikle katılımcılara, eğitimde kaliteyi artırma yöntemleri ve öğretim ile araştırma süreçlerinde sürdürülebilir iyileştirmeler konusunda kapsamlı bir anlayış kazandırarak; üniversiteler arasında daha etkili bir kalite yönetim çerçevesinin oluşturulmasına katkı sağlanması hedeflendi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerin mühendislik eğitimi veren fakülte dekanlarından oluşan ve Mühendislik dekanları arasında deneyimlerin paylaşıldığı ve iletişimi güçlendiren bir platform olarak Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı’ her yıl başka bir üniversite gerçekleştiriliyor. Bu yıl Konya Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konseyde ‘Konya Teknik Üniversitesi’nin sadece bilim ve teknoloji alanında ilerlemeleri değil, bunun yanında kültür ve sanat yönüyle de dikkat çeken başarılarının ön plana çıktığı biliniyor. Bu kapsamda katılımcılar Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi personeli ve yakınlarının emeklerinin yer aldığı ve 50’yi aşkın eserin sergilendiği ‘Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Karma Sergisi’ni de ziyaret etti.
Etkinlik verimli geçen ilk günün ardından 2 günde yapılan Konya Şehir gezisi ile sona erdi.