Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Mekanik Kongrelerinden 23. sü Konya Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.  Düzenlenen kongreye TUMTMK ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Rektör Yardımcıları ve akademisyenler katıldı.

‘22 YIL SONRA KONGREYE YENİDEN EV SAHİBİ YAPMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ’

KTÜN İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Kongre Yerel Komite Başkanı Prof. Dr. M. Sami Döndüren, Ulusal Mekanik Kongresi’ne İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde Konya Teknik Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Milli Komitesi (TUMTMK), bu güne kadar pek çok bilimsel etkinlikte bulunmuştur. Komitenin düzenlemekte olduğu 23. Ulusal Mekanik Kongresi’ne İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde Konya Teknik Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.  2001 yılında Prof. Dr. M. Yaşar Kaltakcı hocamızın önderliğinde yine üniversitemizde düzenlenen kongreye 22 sene sonra tekrar ev sahipliği yapmak bizi onurlandırmaktadır. Mekanik konu olarak geçmişten günümüze gelişerek birçok yeniliğin önünü açmakta, teorik ve uygulamalı pek çok bilim dalını da kapsamaktadır. Düzenlenen Kongre, Mekanik konusu kapsamında gerek temel bilimler gerekse mühendislik gibi uygulamalı bilimlerdeki son gelişmeleri takip etmek, araştırmakta olduğumuz konuları paylaşmak ve meslektaşlarımız ile bir araya gelmek için büyük bir fırsat sağlayacaktır. Kongremize katılacak 200’den fazla bilim insanı ile bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Özellikle araştırma üniversiteleri olgusu çerçevesinde, her düzeyden akademisyenin aynı ortamda birlikte olduğu bu bilimsel iklimin genç akademisyenlere aktarılması kongremizin temel hedeflerinden birisidir. Kongrenin üniversitemizde düzenlenmesini uygun gören ve kongrenin hazırlık süresi boyunca desteğini hiç esirgemeyen kongre düzenleme kurulu başkanımız Prof. Dr. Mehmet Hakkı Omurtag hocama, kurul üyelerimiz Prof. Dr. Abdullah Avey hocama, Prof. Dr. Nihal Eratlı hocama ve diğer üyelerimize teşekkür ederim. Ayrıca yurt dışından kongremize katılım sağlayan bize büyük katkılar sağlayacağını düşündüğüm çağrılı konuşmacı hocalarımıza teşekkür ederim. Kongremiz için yapılan bütün hazırlıklara destek olan ve bizi hiç yalnız bırakmayan üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik hocama, rektör yardımcımıza, dekanımıza, genel sekreterimize ve idari birimlerimize teşekkür ederim. Yine kongremize destek veren Konya Büyükşehir Belediyemize, Konya Çimento A.Ş.’ye, İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesine, Sanayi Odasına ve Bera Holding yöneticilerine teşekkür ederim. Bütün hazırlıklarda ve kongrenin yürütülmesinde emeği olan bölüm başkanımıza ve kongre yerel yönetimine ve kongremize katılan bütün hocalarımıza teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

79 BİLDİRİ SUNULACAK 200 KATILIMCI KATILACAK

KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı da kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, “23. Ulusal Mekanik Kongresinin tarafından düzenlenmesi konusunda bizim lehimize karar veren, irade koyan başta teorik uygulamanın, Metalik Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag hocama sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Denge ve hareketin konuşulacağı yirmi üçüncü ulusal mekanik kongresinde yetmiş dokuz bildiriyle toplam iki yüz katılımcının üç salonda çalışmalarını sunacaktır. İyi bir kongre olmasını diliyorum. Türk bilim camiasına katkılar sunması dileklerimle “ifadelerini kullandı.

2025’DE AZERBAYCAN BAKÜ’DE GENİŞ KATILIMLI KONGRE DÜZENLENECEK

TUMTMK ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag Kongrenin 15 oturum ile gerçekleşeceğini belirterek, “10 Aralık 1976 yılında yedi kişiden oluşan bir kurucular kurulu le Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi kuruldu. 1976 yılında IUTAM’a 1994 yılında ECCOMAS’a üye olundu. Aralıksız olarak her iki yılda bir Ulusal Mekanik Kongresi etkinliği düzenlenmektedir. Türkiye’nin alanında en uzun soluklu, en çok katılımlı bilimsel etkinliğidir. Bu sene 23. Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleşiyor. TUMTMK’nın amacı mekanik alanında ya da yakın konularda çalışan araştırmacıların ulusal veya uluslararası bilimsel örgütler ile bağlarını geliştirmek. Ulusal ve uluslararası Teorik ve Uygulamalı Mekanik Kongreleri düzenlemek. Teorik ve uygulamalı mekaniğin bilimsel gelişmesine katkıda bulunabilecek her türlü girişimi desteklemek. 24. Ulusal Mekanik Kongresi 2025’de Azerbaycan Bakü’de geniş katılımlı bir uluslararası kongre için şimdiden çalışmalara başlandı” şeklinde konuştu.

Hüma okullarında mezuniyet coşkusu Hüma okullarında mezuniyet coşkusu

‘ÜNİVERSİTEMİZ 50 YILLIK GELENEĞE VE DENEYİME SAHİP BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİDİR’

Kongredeki bilimsel sunumların hem bölgeye hem de ülkemize faydalar getirmesini temennisinde bulunan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Ülkemizin köklü kuruluşlarından olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz kongrenin akademik çıktılarının yüksek olacağına dair inancım tamdır. Konya Teknik Üniversitesi, ülke gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlamak hedefiyle 2018 yılında kurulmuştur ve temelleri 1970 yılına kadar uzanmaktadır. Mühendislik ve mimarlık eğitiminde yaklaşık 50 yıllık geleneğe ve deneyime sahip bir devlet üniversitesidir. 5 yıldır yeni kurumsal kimliği ile öncü, yenilikçi etkin ve dinamik bir kurum olarak yapılanmakta olan üniversitemiz geleceğe umutla ve güvenle bakmaktadır. Bugün, aktif iki fakülte bir meslek yüksekokulu ve bir enstitü ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca uygulama ve araştırma merkezlerimiz ile teknolojik gelişmelere katkı sağlayan çalışmalara imza atmaktadır. Sloganımız “Gelişimin Öncüsü” anlayışımız ise araştırma odaklı üniversite olmaktır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği bölümü ise üniversitemizin güzide bölümlerinden biridir. Bölgemize nitelikli insan kaynağı yetiştirmede ve inşaat proje çalışmalarında önemli misyon üstlenmektedir. Kongredeki bilimsel sunumların hem bölgemize hem de ülkemize faydalar getirmesini umuyorum. Kongrede emeği geçen düzenleme kuruluna, bildirileri değerlendiren hakemlere, bildiri sahiplerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Davetimize katılım gösteren herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay