Konya, taşıdığı derin tarihî geçmişi ile pek çok kültür ve medeniyete beşiklik etmiştir. Dünyanın ilk Hıristiyan yerleşim yeri ve mabetlerine ev sahipliği yapan Konya, kültür turizminde de önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çerçevede Konya, inanç turizminin yanı sıra kültür turizminde de önemli merkezlerden olmayı hedeflemektedir. 2020 yılı turizm sezonu için kötü geçti. Hükümetin destekleri ile sahil bölgelerinde turizm hareketlense de ne yazık ki sahili olmayan illerde turizm oldukça kötü geçti. Yaşanılan pandemi sebebiyle de üzülerek yazmak zorundayım ki, istenilen gurbetçi misafir Konya’ya gelemedi. Yine Konya, turizmde beklediği hedefi 2020 yılında elde edemedi. Karşılayamayacağı da düşünülüyor.

2020 yılı Konya turizmi için oldukça zor geçeceğe benziyor. Bu yıl muhtemelen Mistik Müzik Festivali ve Hz. Mevlâna'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri yaşanılan salgın neticesinde istenilen düzeyde olmayacak ya da hiç yapılmayacak. Bu durumda Konya turizmini 2021 yılına daha güçlü hazırlamak amacıyla Konya Valiliğine, Konya Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine, TÜRSAB Konya BTK ve Konya’da bulunan otellere büyük görevler düşüyor. Özellikle Konya turizminin sakin geçtiği bu günlerde salgınla mücadelenin yanında bu konularla alakalı çalışmalara ağırlık verilmeli. Yine Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültelerinin eğitimcilerine büyük görevler düşüyor. Yıllardan beri bir masa etrafında Konya turizmi için alınan kararlar inşallah bir an önce hayata geçer. Fotoğraf vererek ‘Konya turizmini geliştirmeye çalışıyoruz’ algısı umarım artık kırılır.

Hz. Mevlâna Konya adına sahip olduğumuz en büyük değerdir. Belki Konyalılar olarak her gün önünden geçtiğimiz ama uğramadığımız Mevlâna Müzesi’ne Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir tarafından milyonlarca insan geliyor. Bu anlamda bölgenin çehresini değiştirmek adına Konya’nın evladı Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Konya’ya gereken tüm desteği vererek bu alanın yenilenmesi için çalışma başlattı. İnşallah bu alanda çalışmalar sona erince Mevlâna Müzesi’nin çevresi değişerek o bölgenin değeri artacak. Yine Konya’nın hayırsever işadamlarından Ali Akkanat Bey, Mevlâna Müzesi'nin yeşil kubbesindeki çinilerin 60 yıl sonra yenilenmesi adına bir çalışmaya imza attı.

Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un Konya’ya geldiğini sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımdan öğrendik. Paylaşımda, “Hz. Mevlâna'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri”nin hazırlık çalışmaları için Konya’dayız! “Şeb-i Arûs” ruhuna uygun anma törenleri gerçekleştirebilmek amacıyla Valiliğimiz ve Belediyemizle birlikte çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı. Bu paylaşımı görünce hem bir Konyalı, hem de Konya’da gazetecilik yapan bir genç olarak oldukça mutlu oldum. Hz. Mevlâna’yı anma törenlerini yaklaşık 6 yıldan bu yana görevimiz gereği takip etmekteyim. Her sene turizmci, lokantacı, hediyelik eşyacı, taksici vb. sektörlerdeki temsilcilerle hem törenler başlamadan, hem de törenlerin ardından konuşuruz. Sektör temsilcileri her fırsatta törenlerden beklenilen faydayı sağlayamadıklarını ifade ederler. Bu satırları yazarken ben asla kimseyi suçlamıyorum. Yaşanan hareketliliğin Konya’da yaşayan herkese büyük faydası olacağına yürekten inanıyorum. Bu yıl belki Pandemi sebebiyle istenilen seviyede olmasa da 748. Vuslat Törenlerinden itibaren bu etkinliklere gelen kişi sayısını artırmaya yönelik çalışmalara imza atılmalı diye düşünüyorum.

Özellikle Mevlâna’nın hemen yanı başında bulunan büyük emeklerle hayata geçirilen ancak şimdilerde nargileciler sokağına dönen Mengüç Caddesi’nin, Konya kültür ve gastronomi sokağına dönüşmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Bu konuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve ekiplerinden güzel projeler beklediğimi de belirmeden geçemeyeceğim.

SELÇUKLU’NUN BAŞKENTİNE SELÇUKLU OTAĞI YAKIŞIR

Anadolu Selçuklu medeniyetine başkentlik yapan Konya'daki tarihi cami, medrese, külliye, han, hamam ve mescitler geçmişe ışık tutuyor. Selçuklu’nun başkenti olması sebebiyle Konya’da oldukça fazla Selçuklu eseri bulunuyor. Bunlardan bazıları; Kubadabad Sarayı, Alâeddin Köşkü, Zazadin Hanı, Horozlu Hanı, Kızılören Han, Obruk Hanı, Dokuzun Hanı, Altınapa Hanı, Sultan Hamamı’dır.

Konya’da Selçuklular devri çeşmelerinden günümüze önemli bir örnek ulaşmamıştır. Zamanla harap oldukları için çeşmeler Osmanlı döneminde yıktırılıp yeniden yaptırılmıştır. Çeşmelerin dışında sarnıçlar da Konya’nın içme suyunu temin açısından önemli idi. Selçuklular devrinde devamlı akarsu ve kuyu olmayan yerlere sarnıçlar yapılmıştır. Depoları toprak altında bulunan sarnıçlara su, ilkbaharda kar, yağmur suları veya yakından geçen ırmaktan alınırdı. Bir kısmına taş merdivenle inilerek bir kısmında da kova ile çekilerek su alınırdı. Selçuklu Konya’sının belli başlı sarnıçları Hoca Fakih Sarnıcı, Divler Sarnıcı, Şerafettin Sarnıçlarıdır. Bunlar halen mevcut olup koruma altındadır.

Köprüler; Meram Köprüsü. Medreseler; Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese, Ali Gav Medresesi. Camiler; Alâeddin Cami, İplikçi Cami, Sahip Ata Cami ve Külliyesi, Sadreddin Konevi Camii, Taş Mescit, Karatay Mescidi, Sakahane (Şifahane) Mescidi, Beyhekim Mescidi, Beşarebey Mescidi, Sırçalı Mescit, Tahir İle Zühre Mescidi, Zevle Sultan Mescidi. Türbeler; Mevlana Türbesi, II. Kılıçarslan Kümbeti, Gömeç Hatun Türbesi, Kalender Baba Türbesi, Tavus Baba Türbesi, Ateşbaz Türbesi, Tacülvezir Kümbeti, Sadreddin Konevi Türbesi, Emir Nureddin Türbesi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Ulaş Baba Kümbeti, Hoca Fakih Türbesi, Hoca Cihan Türbesi, Kesikbaş Türbesi. Bu kadar Selçuklu eserinin yer aldığı Konya’ya Selçuklu otağı yakışır…