Felaketlerle anılan 2020, dünyanın 'COVID-19' adını verdiğimiz ortak bir sorunla yüzleştiği bir yıl oldu. Avustralya'dan Arizona'ya kadar ulaşan koronavirüs bir buçuk milyonun üzerinde can aldı. Salgın bir yana, uçak kazaları, depremler ve çatışmalar gibi ölümlü olaylar da yüzlerce hayata mal olurken, diplomatik krizler de gündemden düşmedi. 2020 yılında yaşanan bazı olaylara örnek verecek olursak;

İranlı General Süleymani suikastı: 2020'nin sıcak gelişmeleri, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait kuvvetlerin Irak'taki İranlı General Kasım Süleymani'ye düzenlediği suikast ile başladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani, Irak'ın başkenti Bağdat'taki havalimanına insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi. Bu olay sonrası İran'da 3 gün ulusal yas ilan edilirken, Süleymani'nin cenazesinde çıkan izdiham ve olaylarda 50'yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna yolcu uçağının vurulması: 8 Ocak'ta, İran bir füze ile Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurdu. Olayda 176 kişi öldü. Yaşanan kriz uluslararası bir boyuta taşındı.

Elazığ'da deprem: 24 Ocak'ta, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 41 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı.

Van'da çığ felaketi: 4 Şubat'ta Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ faciası en az 41 kişinin yaşamına mal oldu. Bir minibüs ile bir iş makinesinin üzerine çığ düşmesi sonucu 5 kişi yaşamını yitirmişti. Kayıp olduğu düşünülen iki kişiyi arama çalışmalarında, ertesi gün yaşanan ikinci çığda en az 50 kişilik ekip kar altında kaldı.

Uçak parçalandı: 5 Şubat'ta, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Pegasus Havayolları'na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı iniş sırasında pistten çıktı. İzmir-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, saat 18.30 civarında iniş yaptığı sırada piste tutunamayıp sürüklenerek düştü ve parçalara ayrıldı, 3 kişi öldü.

İdlib'de hain saldırı: 27 Şubat'ta, Suriye'nin İdlib kentindeki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına düzenlenen hava saldırısında en 33 asker şehit oldu. Saldırının ardından TSK'nın Bahar Kalkanı Harekâtı başladı.

AB sınırlarına mülteci akını: Türk askerlerine yapılan saldırı sonrası Türkiye'deki mültecilerin Avrupa'ya geçişlerinin 'engellenmeyeceği' iddialarının mültecilerin sınıra akın etmesine yol açtı.

KORONAVİRÜS DÜNYAYA YAYILDI

Yılın üçüncü ayında tüm dünya koronavirüs ile daha yakından tanıştı. Salgın Çin'in ardından diğer Asya ülkeleri ile Avrupa'ya da hızla yayılmaya başladı. Mart küresel çapta sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı, hepimizin sosyal mesafe ve izolasyon önlemleriyle tanışıp "yeni normal" denilen yaşama geçtiğimiz bir ay oldu. Avrupa'da salgının yaygın biçimde patlak verdiği İtalya'da, 8 Mart'ta 16 milyon nüfusluk bölge karantinaya alındı, ertesi gün yasaklar tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi. 11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınını "pandemi" ilan etti.

2020 yılından bir daha ve bir daha en net şekilde öğrendiklerimiz;

Hayatın düşündüğümüzden daha kısa olduğunu.

Çalışılan işlerin geçici olduğunu.

Sağlığın en büyük zenginlik olduğunu.

Her zaman bir miktar para biriktirilmesi gerektiğini öğretti.

İNSAN ne kadar aciz

ÖLÜM ne kadar yakın

TEDBİR ne kadar gerekli

TEMİZLİK ne kadar önemli.

2020 yılı olumsuz geçen bir yıl olsa da benim için güzel bir yıl oldu. Gazetecilik sektörüne başladığım zamandan bu yana hayalini kurduğum Basın Kartına kavuşmanın büyük heyecanını yaşadım. Rabbim bizleri hak ve hakikatten ayırmadan bu sektöre hizmet etme gayreti versin inşallah…

Pandemi sürecinde çok sayıda dostumuzu veya tanıdığımızı kaybettik. Hastanede veya evinde koronavirüse yakalanıp mücadele eden binlerce insanımıza Allah’tan acil şifalar diyoruz. 2021 yılına girerken yaşadığımız sıkıntıların geçici olduğunu, sosyal mesafenin ve maske ile dolaştığımız günlerin geride kalacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Herkesin 2021 yılı için beklentileri farklı olabilir. Pandemi sürecini sabırla atlatırken, halk olarak 2021 yılından en büyük beklentilerimizin başında sağlık, mutluluk, huzur ve başarılı bir yıl olması geliyor.

Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

MEHMET KUŞDEMİR BAŞKANI UNUTMAYACAĞIZ

Geçtiğimiz cuma günü naif, kibar, güler yüzlü, babacan, sevgi dolu insan Mehmet Kuşdemir uzun süredir gördüğü koronavirüse yenik düştü. Mehmet başkan özellikle Konya’da yerel basında çalışan muhabirlere oldukça yakın idi. Ne zaman bir haber için kendisini arasak bizlere yardımcı olurdu. Asla bizleri haber konusu için aradığımızda geri çevirmezdi. O, Konya basını tarafından sevilen ve sayılan esnaflardan biriydi. Mütevazılığı ve güler yüzüyle içimizi ısıtırdı. Zaman zaman yanına uğrar, çayını içer, sıcak sohbetiyle muhabbete dalardık. Yeri geldi bizlere bir başkandan öte ağabey oldu. Vefatının ardından Konya Yenigün Gazetesi olarak yaptığımız çalışmada dostları bizim bilmediğimiz birçok yönünü de anlattı. Bunları duyunca Başkan Mehmet Kuşdemir ile bir kez daha gurur duyduk. Bu güzel insanın ismi Konya’da mutlaka yaşatılmalı. Uzun yıllar rızkını kazandığı ve esnaflığı ile örnek olduğu Sarraflar Yer Altı Çarşısı’nın adı “Mehmet Kuşdemir Sarraflar Yer Altı Çarşısı” olarak değiştirilirse çok iyi olur. Bizler Konya’mızın gençleri ve gazetecileri olarak, başkanım seni çok özleyeceğiz... "BABAM" DEDİĞİN GENÇLER de, Senin muhteremliğine şahittir Mehmet Kuşdemir başkanım. Güzel insan olduğuna şahidiz, mekânın cennet olsun. Ruhu için lütfen el-Fatiha…