2015-2016 Teog-1 değerlendirmesi

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavları Perşembe günü itibariyle sona erdi.

Sınavlarda, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımı için hazırlık yapıldı ve 200 bin öğretmen görev yaptı. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alındı. 

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katıldı.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen birinci dönem ortak sınavlarında binlerce öğrenci, iyi bir liseye girebilmek için ter döktü. Birinci oturumda sırasıyla Türkçe, matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Perşembe günü de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları gerçekleştirildi. Her testte, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika verildi. Ayrıca öğrenciler 30'ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere dört farklı kitapçık verildi.

Ortak sınavlar kapsamında, Çarşamba günü Türkçe, matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Perşembe günü de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil yazılıları gerçekleştirildi. Perşembe günü gerçekleştirilen oturumla, birinci dönem ortak sınavları bitti. Bu kapsamda, Çarşamba ve Perşembe oturumlarının soru ve cevapları MEB'in internet adreslerinde yayınlandı.

Herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerin durumları valiliklerce tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilen öğrenciler, 12-13 Aralık'ta mazeret sınavlarına girecek. Sınav sonuçları ocakta açıklanacak. 

Sebepleri işleyenlerin, çalışanların emeklerinin karşılığını aldıkları bir sınav olduğunu düşünüyorum.

Oturumlardaki sınavların ders ders analizlerine gelince; 

*Türkçe sınavındaki soruların MEB kazanımlarına ve müfredata uygun olduğu görülmektedir. Geçen yılın Teog-1 i ile kıyasladığımızda bu soruların uzunluk bakımından benzer olduğu görülmektedir. Sınavın içeriği Okuma, anlama, yorumlama sorularının ağırlıklı olduğu sınavda soruların dili, yalın ve anlaşılır. Sınavda sözcük anlamı konusundan 1, cümle anlamından 3, paragraf kavramı ve yorumundan 8, yazım kurallarından 1, noktalama işaretlerinden 1, söz sanatlarından 1, eylemsiden 2, cümle öğelerinden 1, yazı türlerinden 1, deyimlerden 1 soru geldi... Beklenmedik tarzda soru  bulunmamaktadır.

*Matematik sınavındaki soruların MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun olduğunu ve soruların kareköklü, üslü sayılar, sayı örüntüleri ve özdeşlik tanımından sorulduğunu görüyoruz. Geçen yıllarda yapılan TEOG sınavına göre daha problem ağırlıklı bir sınav olduğu görülmüştür. Matematikten sorumlu olunan 4 üniteden üslü ve kareköklü sayılar konularının tüm alt başlıklarına değinilmiş. Sınavda 7 tane üslü sayılardan, 11 tane kare köklü sayılardan, 1 tane sayı örüntülerinden ve 1 tane özdeşlikten soru gelmiş. Bazı soruların 7. sınıf bilgisi gerektirdiği matematik öğretmenlerimiz tarafından belirtilmiştir. 

*Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavının soruları MEB kazanımlarına ve müfredatına uygun şekilde sorulduğu görülmektedir. Kaza ve Kader konusu sınavın içeriğini belirlemiştir. Sınav genel olarak beklediğimiz gibi daha çok anlamaya dayalı sorulara yer verilmiştir. Doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrenciler sınavdan iyi bir sonuç alabileceklerini düşünüyorum.

*Fen ve Teknoloji soruları ise MEB'in daha önce açıkladığı sınırlamalara ve kazanımlara uygun olduğu görülmektedir. Sınavda; Hücre Bölünmesi ve Kalıtım ünitesinden 11, Kuvvet ve Hareket ünitesinden 9 soru sorulmuştur. Birinci ünite soruları ağırlıklı olarak Kalıtım konusundandır. Bu üniteyle ilgili sorular çoğunlukla bilgiyi yorumlamaya dayanmaktadır. Sınavda Kaldırma Kuvvetinden çıkan sorular ağırlıklı olarak deney ve gözleme dayanmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Ortak Sınav Fen ve Teknoloji Dersi A kitapçığında 13.soru (B-19, C-18, D-15.soru) istisnai durumda başka bir seçeneğin de doğru olma ihtimali ve teknik nedenlerle, hazırlanan bilimsel rapor doğrultusunda iptal edilmiştir. Bu soru, tüm öğrencilerimiz tarafından doğru cevaplandırılmış olarak değerlendirilecektir.

* T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları geçen yıllara göre kıyaslandığında daha uzun, öncüllü soru sayısının daha fazla ve zorluk derecesinin daha yüksek olduğunu ders öğretmenlerimiz söylemektedirler. 

* İngilizce sorularının dağılımları ve kazanımlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygun olduğu ve karşılıklı konuşma ve okuduğunu anlama becerilerini ölçer nitelikte soruların ağırlıkta olduğu gözlemlenmiştir. Soru dağılımlarına bakıldığında ağırlıklı olarak birinci ve ikinci ünitenin test edildiğini gözlemlediğimiz sınav orta güçlükte hazırlandığı görülmektedir.

Sonuç olarak öğrencilerimize söyleyebileceğim şey şudur: Bir şekilde bu sınavı tamamladınız, kiminiz istediğine göre, kiminiz ise beklentilerinin karşılığına alamadı. Ancak ne olursa olsun daha her şey bitmedi. Bu dönem derslerinize en iyi şekilde çalışmaya devam edip notlarınızı yüksek tutunuz. 2.dönem gerçekleştirilecek TEOG ile birçok şeyin değişebileceğini göreceksiniz.

Allah yar ve yardımcınız olsun. 

Yılın sonunda istediğiniz, hedeflediğiniz liselere yerleşebilmeniz temennisiyle!