KONYA SINIRLARINDAKİ DOĞA HARİKASI FLAMİNGO CENNETİNE DÖNÜŞTÜ
Ankara, Konya ve Aksaray il sınırlarının kesişim noktasında yer alan ve Konya ekosisteminin en kritik parçalarından biri olan Tuz Gölü, binlerce pembe kanatlı misafirine ev sahipliği yapıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi çerçevesinde bölgedeki flamingo varlığı yakından takip ediliyor. Dünyadaki en önemli üreme sahaları arasında bulunan alanda gerçekleştirilen sayımlarda, bu yıl yaklaşık 12 bin 800 yavru flamingonun dünyaya gözlerini açtığı belirlendi. Bu rakamın son yılların en sevindirici değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Karataş, sevindirici tabloyu ve yürütülen çalışmaları detaylarıyla paylaştı.
YAĞIŞLAR KONYA GÖLLERİNE CAN SUYU OLDU
Bölgedeki su kaynaklarının durumu ile flamingoların yaşamı arasındaki doğrudan bağa dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Karataş, kış ve bahar aylarında yaşanan bereketin doğaya yansımasını dile getirdi. Su kaynaklarının korunması gerektiğinin altını çizen Karataş, "Bu yalnızca Tuz Gölü'ne değil, çevredeki sulak alanlara da olumlu yansıdı. Geçmiş yıllarda kuruyan Tersakan ve Bolluk gölleri ile Kulu Gölü'nde belirli ölçekte su bulunuyor. Yağışlar flamingoların beslenme ve üreme alanlarına olumlu katkı sağladı. Ancak su miktarındaki artışın rehavete yol açmaması gerekir. Bölgede daha fazla tarımsal sulamaya yönelinmesi yeni bir tehlike oluşturabilir. Suyu idareli kullanmamız lazım. Su sadece insanoğlunun, çiftçilerin değil, doğadaki bütün canlıların hakkıdır. Onların da yaşam haklarını koruyabilme adına suyu hep beraber koruyacağız." uyarısında bulundu.
DÜNYADA NADİR GÖRÜLEN "KREŞ SİSTEMİ" TUZ GÖLÜ'NDE İŞLİYOR
Dünya üzerinde 11 bin civarında kuş türü bulunmasına rağmen sadece elli kadar türde gözlemlenen ve insanlardaki kreş yapısına benzeyen toplu bakım sistemi, Tuz Gölü’ndeki minik yavruların büyümesinde hayati rol oynuyor. Sistemdeki iş bölümünü detaylandıran Karataş, süreci şu sözlerle aktardı: "İnsanlar çalışmaya gittiğinde çocuklarını kreşlere bırakıyor. Burada 3-5 tane öğretmen çok sayıda kişinin çocuğuna bakıyor. İşte flamingolardaki kreş sistemi de bu şekilde. Gölde 12 bin 800 yavru var. Bunların ikişer yavrusu olduğunu düşünsek gölde 6 bin çiftin üzerinde yetişkin flamingo bulunuyor. Bunların 5 bin 500'den fazlası günlük beslenmeye giderken, kalan birkaç yüz tanesi yavruların başında duruyor. Onları herhangi bir tehlikeye karşı bir araya topluyor, gezdiriyor, doğru besin yerine götürüyor ve bu şekilde onlara özel bir kreş imkanı sağlamış oluyor. Bu kreş sistemi, flamingo ve penguen gibi çok sınırlı sayıda türde geçerli."
KONYA GÖLLERİ FLAMİNGOLARIN BESİN DEPOSU
Özel gagaları sebebiyle her besini tüketemeyen flamingolar, beslenme ihtiyaçlarını büyük oranda Konya coğrafyasındaki zengin sulak alanlardan karşılıyor. Kuşların beslenme alışkanlıklarına değinen Karataş, "Artemia salina adlı karidesi ve bazı algleri yiyerek besleniyorlar. Ağızlarında cep tarağı gibi taraksı bir organ var. Bununla hayvanın balık yemesi, tohum ya da bitkiyle beslenmesi mümkün değil. Bu besinleri en yoğun bulabildikleri alanlar Tuz Gölü ile Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki Tersakan ve Bolluk gölleri. Üremek için daha çok Tuz Gölü'nün orta kısmını kullanıyorlar." diyerek Konya’daki göllerin bu türün yaşam döngüsündeki kritik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.





