Dünyada internet kullanımı büyük bir hız kazanarak yaygınlaşırken, internette güvenlik konusu gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaya başladı. Gerek donanımsal açıdan gerekse yazılım anlamında sektörün öncüleri kullanıcılarına yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor. Hatta bu sektörün öncülerinden olan bir firma geliştirdiği ürün ile güvenlik konforu bile sunuyor.
Dünya genelinde hem bireyler hem de kurumlar kaçınılmaz bir şekilde işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiriyor. Artan tehditlerden korunmak ve yapılan işlemlerin verimliliğinin sağlanması, öncelikler arasında yer alıyor. Firmalar ev ve iş yerleri için tasarladığı, yüksek hızlı ve güvenlik odaklı ürünleriyle akıllı ağ yönetimine olanak tanıyorlar. Sektörün bu öncü firmaları ürünlerini geliştirdikçe kullanım her açıdan kolaylaşıyor ve güvenlik açısından yeni bir önlem alınıyor. Ancak her ne kadar bu sistem tamamıyla büyüyen ve gelişen bir hal alsa da çocuklarımıza bu konuyu yansıtmak biraz zaman alıyor.
***
Bireyse olarak internet kullanımı artık tüm cihazlarla birlikte daha kolay bir hal almış durumda. Artık elimize aldığımız her elektronik cihazla istediğimiz her şeye rahatlıkla ulaşıyoruz. Yetişkinler olarak bu bize zaman kazandırsa da ne yazık ki çocuklarımızı bu konudan uzak tutamıyoruz. Uzak tutmamız gerektiğini bildiğimiz halde bilerek bazen yanlışlara düşüyoruz. Özellikle son zamanlarda gözlemlediklerim arasında yer alan telefonla, bilgisayarla yâda tabletle çocuklarımızı biraz olsun susturma yöntemi. Hatta bu konuyu bazen fazlasıyla abartıp, ''benim çocuğum çok zeki, tek başına bunu kullanabiliyor'' bile diyebiliyoruz. Aslında bunun ne kadar yanlış olduğunu bildiğimiz halde maalesef başarı olarak lanse etmemizde ayrı bir ironi. İnternet hayatımızda bu kadar yaygın olmadan önce küçük yaşlarda ki çocuklar bazı ödevlere ulaşmak için bilgisayarı açar ya da bilgisayar olan bir yerden destek almaya çalışırdı. Ancak gelinen şu noktada her açıdan kolaylıkla ulaşıp, hatta ödevlerini bile elektronik cihazlara yaptırıp kolaya kaçıyorlar. Biz ebeveynler içinse bu durum yine söylüyorum bir başarıymış gibi izah ediliyor. Aslında bunlara müsaade ederek gelişim çağında olan çocuklarımızı kısırlaştırıyoruz. Daha ileriye gitmek gerekirse cihazlara bağımlı hale getiriyoruz. Çocuğumuzu susturmak demek eline telefon verip biraz olsun rahatlayayım demek değildir ve olmamalıdır.
***
En başta da değindiğimiz gibi güvenlik noktasında her ne kadar ilerleyen bir hale gelsek de maalesef o güvenlik duvarını yazılım ve donanımsal açıdan olmasa da yapmamamız gereken hareketler noktasında deliyoruz. Devletimizin ve firmaların bu konular ile alakalı olarak geliştirmiş olduğu yazılımları desteklesek de, aynı desteği çağımızın bağımlılığı olan telefonla çocuk susturmaya vermemiz imkânsız. Zira video izlemek için eline verdiğiniz telefonda videolar peşin sıra aktıkça çocuk dünyasına ve ruhuna aykırı birçok video hareket akışında karşısına gelebiliyor. Bunun en büyük örneği ise şu ki; büyük bireyler olarak internet üzerinden kaçırdığınız bir dizi yada sadece merak ettiğini bir şiddet içerikli video geçmiş izleme sayfanızda kayıtlı kalıyor ve çocuğunuza bu sistemden video izletirken aynı videoları o da bir şekilde izlemiş oluyor. Uzun lafın kısası küçük yaşta ki çocuklarımızı sanki bir başarıymış gibi elektronik cihazlara bağımlı hale getirmeyelim. Bu bağımlılık hem çocuk gelişimi için hem de bizler için büyük bir zarar.

Sağlıcakla kalın!