ZAMANIMIZ VARKEN…

    Zaman değil ömürmüş akıp giden, anlamadık… diyor şair!

    Anlayan var mı bilmem… Ama gerçek bu!

    Her ne anlama gelirse gelsin, bizleri ömrümüzün sonuna doğru sürükleyen zamanın taşıdığı sırları; en fazla ilgimizi çeken konulardandır. Geçen yüzyıla kadar, cisimlerin hızlandıkça, zamanlarının yavaşladığından haberdar değildik. Cisimlerin hızları tam ışık hızıyla eşleştiğinde zamanın akışı da duracaktı. Işık hızı saniyede 300.000 km yani zamanın da hızı bu, bu demek oluyor ki; hızımız ışık hızına çıktığında zamanı durdurmuş oluyoruz.

    Genel izafiyet teorisine göre; zaman sadece hıza bağlı değil çekim gücü ile de değişikliğe uğruyor.

    Âlemde mutlak gerçekler olduğu gibi izafi öğelerde vardır; büyük –küçük, uzun –kısa, hızlı-yavaş izafi değerlerin bazılarıdır.

    Işık hızının değişik olduğu düşünülüyordu, ışığın her yöne sabit ve değişmez bir değere sahip olduğu Michelson ve Morley adlı ilim adamlarının çalışmaları sayesinde ortaya çıkmıştır. Newton’un aradığı sabit sayı işte buydu; ışık hızı.

    Einstein da çalışmalarında,’’ zamanın hızı bir cismin hızına ve çekim merkezine olan uzaklığına göre değişir. Hız arttıkça zaman kısalır ve zaman ağırlaşarak durma noktasına gelir ‘’ demiştir.

    Zaman, beyinde saklanan bazı hayaller arasında kıyas yapılmasıyla anlaşılmaktadır. Zaman algılayana bağlı, yani izafi bir kavramdır.

    En doğru ölçüm sezyum atomunun titreşim sayısına bağlı yapılan ölçümdür.1 saniyede yaklaşık 9 milyon kez titreşim yapar ve anatomik saat olarak kullanılır.

    Zaman akışı, duyguları referans alarak gerçekleşir… Öfke ve kıskançlık farklı vibrasyonlara sahip olup, zamanın farklı hızlarda algılanmasına yol açarlar.

    Zaman akış hızı, onu ölçerken kullandığımız referanslara göre değişir… Çünkü insan bedenin de zaman akış hızını mutlak bir doğrulukla gösterecek tabi bir saat yoktur. Belki de ondandır yaş aldıkça zamanın hızlanması, ilk 30 yıldaki 10 yılla sonraki yıllardaki 10 yıl asla aynı hızda değil hayatımızda…

    Hayatımızın ilk yıllarında, ileriye hemen ulaşıp görmek arzusu vardı, daha sonra ömür bitmesin duygusu! Belki de ondandır hızlanış…

    Sevdikleriniz ve sevenlerinizle mutlulukla…