Büyük küçük her bireyin tüketmesi gereken önemli bir besindir. Besin değerleri açısından zengin bir yiyecek türüdür. Yumurtanın besin değerine baktığımızda 1 yumurta 70 kalori civarındadır. 1 yumurta 6 gr protein, 5 gr yağ içerir. Yumurtanın beyazı ve sarısı birbirinden farklıdır. Sarısı yağ ve kolestrol açısından zenginken, beyazı protein ve kalsiyum yönünden zengindir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein yumurta da vardır. 

Besleyici bir yapıya sahipken, içeriğinde A,B2,B5 ve B12 vitaminleri ile fosfor, folat ve selenyum gibi mineraller yer alıyor.

Sağlık açısından bakacak olursak, göz sağlığını koruyor, her vücudun ihtiyacı olan demir seviyesini arttırıyor. Beyin sağlığını koruyor. Kemiklere etkisi yüksek olduğu için gelişme çağındaki çocukların kemik gelişiminde etkili olan yumurtanın yararları arasında yüksek oranda kalsiyum içermesi de yer alıyor. İltihaba karşı etkiliyken, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İyi kolesterolün yükselmesini sağlıyor. Yumurta, içerdikleriyle iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığı gibi sorunlara karşı koruma mekanizması oluşturuyor.

Özellikle bilişsel performansın gelişmesi için protein içeriği yüksek olan besinlere fazlası ile ihtiyaç vardır. Aynı zamanda doku ve organların gelişimi için yine protein temel besin kaynağıdır. Onun için yumurta da bu besin kaynağının temelidir. 

Kahvaltılarınızdan eksik etmeyin, en kaliteli protein yumurtadadır, hem çocuklar için hem yetişkinler için doğru bir besindir. Farklılık yaratarak, haşlama, kırma, menemen, omlet, yumurtalı ekmek şeklinde tüketebilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın…

www.nuraclan.com