YÖNETİMDE ÇARPIK İLETİŞİM

Bu yazımda değişik kurumların organizasyonlarında kronikleşen bir yönetim şeklini konu olarak ele almak istiyorum. Çevremizde işletmelerde, kurumlarda, siyasi partilerde metotlaşan paralel bir yönetim tarzı!

Patronlar, yöneticiler, kurum başkanları, siyasi liderler bu sistemi; organizasyon içi bir nevi denetim aracı olarak kullanırlar.

Bu kişiler; kurum hiyerarşisinde görevlendirilmiş olabileceği gibi, patronla ortak paydalar geliştirmiş kişiler ya da, patronla herhangi bir biçimde güvene dayalı bir ilişki içersinde birisi de olabilir.

Bu insanlar bir nevi mobil kamera gibi de çalışırlar. Kameradan farkları gördüklerini yorum yaparak da naklederler. Bunlar en üst seviyedeki yöneticilerle patronlarla her zaman direkt bağlantı kurabilirler. Telefonu sürekli kapalı olan bir patron ya da yöneticiyi, o,  eliyle koymuş gibi bulabilir.
Patron ya da bağlı olduğu kişi ile rahat ilişki ve iletişim içindedir. Ancak yetkisizmiş gibi ya da sadece kendi işi ile ilgili birisi rolünü oynar. Bunu herkes bilir ama çok az kişi dile getirir ya da dile getirebilir.

Bu insanların hata yapma, yanlış yapma gibi örtülü özgürlükleri vardır. Zaten bunların kaşarlanmışları hiç hata yapmazlar! Hep başkaları hata yapmış,  o görmüş ve engellemiştir de!

Bunların örtülü imkânları vardır. Bazı imtiyazları da! Aynı zamanda evin danası gibidir. Şamar oğlan özelliği vardır. Patronun dalı gibidir, kavuğunda her türlü çözümü ya da çözüm sandığını taşır. İşletmenin yönetim yapısı ile iletişim kavşağının en has noktasında bulunur!
Bazıları özellikle çözüm ortağı konumundakiler, akıllı olanları; patronun görmek istediği kılığa bürünerek, koca işletmeye adeta görünmeyen bir musluk döşeyerek su akarken, testisini doldurur.

 

Çünkü artık organizasyon yapısının etkinliği o kişilerin gölgesinde kalmıştır. O kişiler hep iş bitiricilikleri ile kilit olmuştur. Normal yolla en akıllıca bir girişim onlarla kurulan ilişki ile çok daha kolay ve kısa yoldan çözülür.

Hiyerarşik pozisyonda bu kişilerin yerleştirdiği elemanlarla şirket içinde farklı bir organizasyona da sahiptir. Örtülü ekipleşmiştir. Bu ekiple organizasyonun kurtarıcısı vazgeçilmezidir. Bu görevlerde bulunan insanların ihtiyacı bu kişilerce karşılanmış, maddi manevi problemleri de karşılanmıştır. Bir nevi örtülü kazan kazan ilişkileri oluşmuştur.

 

İşletme ya da kurumlar; bu insanlara bağlanmaya da başlarlar. Bunlar işletmenin vazgeçilmez varlıklarıdır. Zaman zaman vazgeçilmezliklerini göstermek için suni problemler yaparlar ve kahramanca çözerler. El altından korku da salmayı ihmal etmezler. Birçok insan değişir, patron değişir, başkan değişir o her dönemin adamı olur. Kurumun kara kutusudur. Yeni gelen yönetici, eğreti gelin misali onun oryantasyonundan geçmeden göreve başlamaz.
Artık işletmede öngörülemez kurallar oluşmuştur! Enformal iletişim, ilişkiler artık temel yönetim aracı olmuştur.
Bu tip ilişkiler yakın tarihimizin devlet yönetimi, bürokrasinin de genel yapısıdır.

Bütün bunlar; ama yönetici, ama başkan, ama işletme sahibi yani ana karar vericilerin, patronların kendini garantiye alma güvende hissetme gayretlerinin sonucudur.

Oysa patronlar işletme ya da kurum yani örgütün içinde bulunan bütün süreçleri hesap verebilir hale getirse.

Organizasyonu iş bilenlerden oluştursa, denetimi de yine açık bir şekilde görevlendirdiği kişiler aracılığı, ya da işletmelerin resmi yapısındaki denetim kurumunu gerçekten ehil insanlardan oluştursa ve süreci işletse, ya da kendini bağımsız bir Mali Müşavire ya da kuruma düzenli olarak denetlettirse, işletmenin, kurumun kurallarını açık hale getirse!  Tabii ki işletme içi sırların saklı kalacağı bir açıklık olmalı. Öbür sistemde yani işletme ile ilişkilerini prezervatif insanlarla yönettiği sistemde, işletmedeki en gizli sırlar bir şekilde pazarda zaten işlem görüyor.

Kurumun etkinliği, kazancının akıllıca yönetimden geçtiği, insanların kariyer planını geleceğini görebileceği,  şirketlerde kalben çalıştığını keşfedebilse; sağlamak istediği faydayı, maliyet düşüklüğünü, karı umduğundan çok daha fazla elde edecektir.

Biraz uyanıklık, biraz kurnazlık içeren kendi sistemi aslında çalışanların ruhlarını taciz altında bırakarak, onların ruhlarını bükerek, yönetme şekli; aslında çalışanın düşünebilme hayal edebilme kabiliyetini daralttığı için verimliliğini de daraltacaktır.

Bu tip yönetim tarzı yani taciz ederek yönetim tarzı sadece mecbur olan insanların çalışmak isteyeceği bir kurum olur. Veya çalışma imkânı olmayan insanların çalışma yeri olabilir.

İçinde cevher saklı çalışanlar ise bu tip organizasyonlarda körelir, içindeki değerleri ortaya çıkaracak ortamı bulamaz. Moral seviyesi sürekli düşük yaşar. Hayal ve düşünce gücü zayıflar, zayıfladıkça başarı düzeyi azalır. Daha çok hata yapar. Hata yaptıkça Prezervatif görevi olan insanlar daha önemli hale gelir.